Pentagon geeft toe dat F-35 waardeloos is

Wat iedereen wist en al jaren roept, geeft nu de Amerikaanse defensie ook toe: het gevechtsvliegtuig F-35 is grote rotzooi. Toch bleef men er geld in pompen. En dat gebeurt nog steeds, om dus een waardeloos gevechtsvliegtuig te maken in plaats van state-of-te-art machinerie.
Dat is meteen ook de reden dat Rusland en China op militair vlak het Westen in rap tempo voorbij gaan.

Wat dat laatste betreft geldt het in het bijzonder voor Rusland: de Russische Pak 50, speciaal gebouwd om de F-35 neer te halen, is klaar om in productie te nemen.

Ondertussen proberen politici en media het grote publiek on wetend te houden van dit grote fiasco, sterker: er worden "belevingsvluchten" georganiseerd,
ook in Nederland, niet alleen om goodwill te kweken, maar ook om politici uit de wind te houden. Intussen blijft onze eigen minister óók geld pompen in dit rampenproject: het ministerie wil eind maart acht joint strike fighters bestellen, en vorig jaar zijn de eerste acht al besteld.
Gevechtsvliegtuigen kopen die niet deugen, en dan ook nog met de techniek van járen geleden.

Het F-35 programma is en was een totale ramp; het loopt 6 jaar achter op schema en is de begroting met vele miljarden dollars overschreden. Nu er voor in totaal meer dan $ 400 miljard aan is uitgegeven komt de Amerikaanse defensie eindelijk uit de kast en verklaart dat het F-35 programma niet aan de verwachting zal voldoen.
Niet alleen mankeert het aan wendbaarheid wat de jet betreft, de drie versies die zijn ontwikkeld zijn niet zo compatible als defensie iedereen wil doen geloven. Eigenlijk is incompatible een beter woord. Op zijn zachtst gezegd is het programma een totale geldverspilling.
 
Maar weer even een stapje terug: twee Amerikaanse generaals hebben toegegeven dat het hele idee van het maken van een gevechtsvliegtuig dat in principe alles kan, een gebrekkig en slecht idee is. Het is zelfs zó'n slecht idee dat het Pentagon, nadat het 400 miljard vernetigd heeft, nu in haar oneindige wijsheid heeft besloten nooit meer zo'n project van de grond te tillen. Het zijn allemaal open deuren - bij velen was al bekend dat het programma gedoemd was te mislukken, en de verontwaardiging was telkens groot op het moment dat besloten werd er wéér geld in te pompen.

Maar goed, het Pentagon denkt er nu over na een gevechtsvliegtuig te maken van de zesde generatie (terwijl er nog niet eens een plan voor de vijfde generatie is). 

Op een militair seminar in Washington DS, op 10 maart jongstleden, zei Air Force Lt. Gen. Christopher Bogdan (hoofd van het JFS-programma), het volgende: “You ought to think really hard about what you really need out of the sixth-generation fighter and how much overlap is there between what the Navy and the Air Force really need.".
Lt. Gen. James Holmes, een Air Force deputy chief of staff, zei in februari nog tegen verslaggevers: "At this point we think it will be a different enough mission that it won’t be the same airplane.”.

Robert Work, plaatsvervangend minister van Defensie, heeft weinig op met de F-35. Tegen het tijdschrift Flight Global
vertelde hij op 10 maart jl. het volgende: “If you told me we were going to go down from 54 tactical fighter squadrons to 45 but they’d all be F-35s, I’m not certain I’d say that’s a good thing.”.

De Amerikaanse Air Force kan het zich niet veroorloven te gaan bezuinigen op haar squadrons maar ook heeft zij te weinig financiële slagkracht om nieuwe F-35s voor haar squadrons aan te schaffen.

Gordon Adams, een professor op het gebied van buitenlands beleid aan de American University vertelde
Bloomberg: “It is always hardest to kill a program when it is already in production and the services have decided it is truly important to finish it.”.
Tenslotte nog een uitspraak van de Republikeinse senator in Arkansas
Tom Cotton, tevens voorzitter van een belangrijke senaatscommissie over bewapende diensten, die hij op 8 maart jl. deed tijdens begrotingsbesprekingen: “We cannot afford to assume that the enemy will resemble the threats of recent wars, nor can we assume that future fights won’t require greater numbers of advanced aircraft.”.

Afdrukken Doorsturen