Brussel wil cashbetalingen inperken

In de wereld van de elite is het terrorisme niet vijand nummer één. Ook zijn het niet de drugskartels, mensensmokkelaars, wapenhandelaren, cyberterroristen, of noem ze maar op. Hun grootste bedreiging is het contante geld, een middel dat al meer dan 4.000 jaar bestaat maar nu door de elite wordt weggezet als een betaalmiddel dat vooral door criminelen wordt gebruikt. De oorlog tegen cash is in volle gang.

Steeds meer wordt duidelijk dat de elite af wil van het contante geld, omdat zij alleen door digitaal geld volledige controle heeft over de burgers. Brussel heeft nu een offensief gestart om ook bij te dragen aan de War on Cash [1].  Dit keer zijn het de technocraten van de door de Luxemburgse alcoholist Jean Claude Junckers geleide Europese Commissie, die heeft aangegeven “de relevantie te willen onderzoeken van het invoeren van een maximumlimiet op contante betalingen” - maar de uitslag van het te houden onderzoek staat nu al vast omdat men maatregelen hierover in 2018 in wil voeren, in de hele Europese Unie.

Maximum limieten voor contante betalingstransacties zijn al van toepassing in een aantal landen binnen de EU en langere tijd zien we een doorzettende trend. Vorig jaar nam Spanje het voorbeeld over van Frankrijk, waar een maximum geldt van €1.000 bij contante betalingen.
Maar goed dat oud-premier Jan Peter Balkenende niet in dat land woont [2]. Of misschien is hij nog net op tijd.
Griekenland deed het drastischer: daar werd de bovengrens van contante betalingen verlaagd van €1.500 naar €500. Onlangs schreven wij een artikel over de schandalige wijze waarop de eurogroep probeert Griekenland de afgrond in te duwen [3].

In een aantal landen binnen de EU wordt ook getracht een maximum in te voeren, maar dan aanzienlijk hoger - omdat men meer weerstand van de eigen bevolking verwacht. In de grootste economie van de EU, Duitsland, had de regering een jaar geleden geprobeerd een maximum van €5.000 in te voeren op cashbetalingen, maar de weerstand onder de bevolking was groot [4].

“Cash staat ons toe anoniem te blijven bij dagelijkse transacties. In een grondwettelijke democratie is dat een vrijheid die verdedigd moet worden,” tweette het parlementslid Konstantin von Notz. Zelfs de president van de Bunderbank Jens Weidmann bekritiseerde de voorstellen van de regering, waarbij hij tegen Bild zei: “Het zou een ramp zijn als burgers de indruk krijgen dat cash uiteindelijk bij hen wordt weggenomen". Let wel: hij zegt dat het krijgen van een indruk een ramp is, dus dat burgers zich bewust worden van de maatregel van de regering Merkel. Het afschaffen van cash zèlf bekritiseert hij niet.

Het Duitse buurland Oostenrijk had gelijksoortige bezwaren tegen het plan van de EU om het gebruik van cash moeilijker te maken. Plaatsvervangend minister van Economische Zaken Harald Mahrer [5] zei dat Oostenrijkers het constitutionele recht zouden moeten hebben om hun privacy te beschermen. “We willen niet dat het mogelijk is dat anderen digitaal kunnen nakijken wat we kopen, eten en drinken, welke boeken we lezen en welke films we kijken,” zei Mahrer in een programma van radiozender Oe1. “We zullen overal tegen deze regels vechten, en ook tegen het aan een maximumbedrag binden van cashbetalingen.

Juist in de landen waar het economisch wat beter gaat dan in de rest van de EU is de weerstand tegen het inperken van contante betalingen bijzonder groot, maar het zal de Europese Commissie er niet van weerhouden dit EU-breed in te gaan voeren. De landen waar het economisch slecht gaat en die met handen en voeten gebonden zijn aan Brussel, Frankfurt en het IMF, hebben vaak al maxima, en het verder verlagen daarvan zullen de burgers in dat land dan ook nauwelijks merken, laat staan interesseren.



Gerelateerde links:

[1] Proposal for an EU initiative on restrictions on payments in cash (PDF)

[2] Oud-premier Balkenende koopt villa van miljoen in contanten

[3] Griekenland proeftuin voor cashloos betalen

[4] German plan to impose limit on cash transactions met with fierce resistance

[5] Austrians Need Constitutional Right to Pay in Cash, Mahrer Says

[-] The End of €500 Bills

Afdrukken Doorsturen