Windenergie: laat maar waaien.....

Een veelbelovend windenergieproject in de Verenigde Staten gaat niet door. De reden: windenergie  is economisch niet rendabel op te wekken, zelfs niet onder de meest optimale omstandigheden. En dat geldt niet alleen voor dit Amerikaans project, maar overal, waar dan ook ter wereld.

Onlangs schreven we al een kritisch artikel over "hernieuwbare" energie (link hier), waarbij we vertelden dat windenergie niet rendabel op te wekken is, en dat dat voorlopig ook niet zal gebeuren.
We lezen nu dat American Electric Power AEP heeft aangekondigd dat het plannen voor een groot windparkproject in de Oklahoma Panhandle heeft geannuleerd omdat het bedrijf geen toestemming krijgt vóórdat genereuze overheidssubsidies aflopen. Het besluit van AEP is met name opmerkelijk omdat de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) documenteert dat de Oklahoma Panhandle (pannengreep - zie kaartje hieronder) één van de beste plekken in het land is om windenergie te produceren. Als de productie van windenergie dáár zinloos is, is dat zeker ergens anders ook het geval.


Het Oklahoma-project genaamd "Wind Catcher" (windvanger) zou de Amerikaanse staten Arkansas, Louisiana, Oklahoma en Texas van windenergie gaan voorzien. Wind Catcher zou consumenten geld besparen, maar de (bevoegde autoriteit) Texas Public Utilities Commission (PUC) is niet overtuigd. Als gevolg hiervan weigerde de PUC om Wind Catcher snel goed te keuren (document hier-PDF).
AEP heeft zijn plannen nu geannuleerd omdat het besluit van de PUC betekent dat AEP niet in staat zal zijn om het windpark te bouwen vóórdat de bestaande overheidssubsidies (opgebracht door de belastingbetalers) aflopen.
Zonder deze subsidies is het project niet winstgevend, zelfs als PUC uiteindelijk het project zou goedkeuren.

"Ik geloof gewoon niet dat er voordelen zijn voor elektriciteitsbetalers", zei commissaris DeAnn Walker tegen een journalist van de Wall Street Journal. "De vermeende voordelen zijn gebaseerd op een schat aan dubieuze aannames."

"AEP heeft gemeld dat het de stekker uit het project trekt, deels vanwege trage officiële goedkeuringsprocedures. AEP zou niet ten volle kunnen profiteren van belastingverlagingen door de overheid die het project economisch aantrekkelijker maken," aldus de Wall Street Journal.

Voorstanders van het $ 4,5 miljard windmolenpark zeiden dat het nutsbedrijven in Texas, Oklahoma, Louisiana en Arkansas twee miljard dollar aan energiekosten zou besparen gedurende de levensduur van het project. Consumenten kunnen dan wel lagere tarieven voor elektriciteit gaan betalen, maar als de subsidies, afkomstig van diezelfde consument, meegerekend worden dan zijn ze per saldo stukken duurder uit. En dat geldt voor windparken in zijn algemeenheid.

Windenergie zit in zwaar weer. De totale waarde van investeringen in de windenergiesector in 2017bedroeg wereldwijd $ 107 miljard, het laagste jaarlijkse cijfer sinds 2013.

Waar het op neerkomt: de windindustrie zelf erkent dat ze economisch gezien geen windenergie kan produceren, zelfs niet in een van de beste regio's van de Verenigde Staten, zonder genereuze subsidies van de belastingbetalers.

Afdrukken Doorsturen