Merkel laat een radeloze, redeloze en reddeloze partij achter

Merkel heeft gisteren aangekondigd dat zij niet langer in aanmerking komt voor het partijvoorzitterschap van de CDU en dat zij slechts als bondskanselier tot 2021 beschikbaar zal zijn. Tot voor kort bestond het in haar visie niet dat die twee functies ooit gescheiden konden blijven, maar voor haar eigen belang laat ze dat principe nu los. Maar wat zal er nu verder gebeuren? Wie zal haar opvolger worden? En wat betekent dat? Zal er iets veranderen?

We lezen vanochtend in de Volkskrant het volgende:

Bondskanselier Angela Merkel is in december na achttien jaar niet herkiesbaar als partijvoorzitter van de CDU. De vrouw die van machtsbehoud haar expertise heeft gemaakt, laat vanaf nu anderen over haar lot beschikken.


In dit artikel, waar de journalist weer eens de loftrompet steekt over de Duitse bondskanselier, ontbreekt elk kritisch geluid. Mevrouw Merkel wordt geconfronteerd met fouten van anderen en vervelende omstandigheden, de schuld ligt elders en haarzelf valt niets te verwijten.
De werkelijkheid is anders: als de journalist denkt dat zij anderen over haar lot laat beschikken slaat hij volkomen de plank mis. "Der Boss" voert haar eigen regie, zegt wel dat zij over drie jaar (!) geen bondskanselier meer wil zijn, maar tegen die tijd is misschien alles anders.
Een psychopate, bezeten van macht, met geen enkele empathie voor anderen en een toekomstbeeld die eindigt bij haar eigen horizon.

"Wir schaffen das" waren de gevleugelde woorden van Angela Merkel in 2015 om haar onbeperkte welkomstbeleid te rechtvaardigen. Nu, veel te laat, loopt de politieke carrière van de CDU-bondskanselier ten einde. De 64-jarige is afgeschaft, en zal na meer dan 18 jaar niet opnieuw het partijleiderschap uitoefenen.

Van alle mogelijke terugtredingsscenario's heeft zij de slechtste gekozen, de Duitse toch nog niet eeuwige bondskanselier. Niet langer de partij leiden is geen terugtocht. Afzien van de kandidatuur is niet hetzelfde als verantwoordelijkheid. Het is alleen de bedoeling om geen nieuwe verantwoordelijkheid te nemen. Ze misgunt haar potentiële opvolger namelijk niet de triomf van de ontmanteling van haar beleid en een mogelijk publiekelijk verwijt aan haar adres voor haar fouten.

Maar in plaats van aan te tonen hoe vergiftigd de aankondiging van Merkel is dat ze nooit meer voor een politiek ambt in aanmerking wil komen, valt Bouffier, die naast haar staat tijdens de persconferentie, onmiddellijk in de modus "Lof voor haar levenslange daden".

De verkiezing in Hessen? Gebeurde er daar niet iets? Afgevinkt!

Op de persconferentie gaf de bondskanselier aan met het gedoe van de dagelijkse politiek weinig te willen doen, een resterende kanselarij met presidentiële flair misschien. Nu is het voor haar belangrijk om met de juiste foto in de geschiedenisboeken te komen en haar eigen termijnen te bekronen met iets dat toekomstige regeringen niet langer van haar weg kunnen nemen.
De selfie met een migrant is daarvoor onvoldoende. Maar in sommige opmerkingen in de persconferentie liet ze doorschemeren dat ze al bezig was geweest met het idee om haar termijn te beperken en dat de resultaten van deze reflectie in haar beslissing was meegenomen!

Dat is een leugen!

Eerst als een olifant door de porseleinkast denderen en dan met opgestoken vinger bescheidenheid eisen bij de aanschaf van borden en schalen. Het s wel slim - want wie kan, gezien de desolate situatie van GroKo, een andere mening kunnen hebben dat er een afbakening van de amtstermijnen moet zijn! Merkel's vierde termijn is bijna archetypisch voor de noodzaak van een dergelijke regeling.

Angela Merkel heeft nu echter nog drie jaar om haar eigen gedenksteen te graveren, terwijl aan de voet van haar sokkel gestreden wordt over haar opvolging. Mutti is weg, Mutti kijkt toe, Mutti zal de overwinnaar van deze strijd als het haar zint steunen (door hem of haar te negéren) of te verzwakken (door diens beslissingen uitbundig te prijzen).
Wie wil er in deze vijver - met een vooruitzicht van nog eens drie jaar Merkel - de piranha zijn?

Het minimale doel om Merkel 5.0 te voorkómen kan dan wel bereikt zijn, maar dat helpt het land helaas niet veel. Drie jaar Merkel-tijd betekent een verdomd lange tijd van dooretteren en voortslepen. Hoewel er voor veel politici nog steeds de hoop bestaat dat de bondskanselier, met het oog op de een of de andere catastrofe, "opnieuw kan nadenken", zoals ze deed in meditatie en zelfonderzoek na Fukushima, en haar eigen moratorium zal verkondigen. Het maximale doel, de kans ook, niet door een vrijwillig vertrek, maar door een moedige politieke actie, zoals een motie van wantrouwen, de weg wèrkelijk vrij te maken voor een nieuwe start - deze kans is voorgoed verloren.

Merkel kwam destijds in een verstarde CDU door politieke vadermoord op Helmut Kohl aan de macht. Ze is dan ook niet van plan op deze zelfde manier op te geven. In plaats daarvan zou de nu beginnende strijd om de gedeeltelijke opvolging van Merkel zóveel stof kunnen doen oplaaien dat tot december nauwelijks een ander onderwerp bij de burgers zal doordringen.
Op de CDU-partijconferentie in Hamburg zal op 8 december niet over het lot van het land worden beslist, maar wel twee dagen later in Marrakesh, als het "Global Compact for Migration" moet worden ondertekend. Daar gaat Merkel dan als bondskanselier haar land verraden en het pact ondertekenen, echter niet als CDU-baas. Vervolgens kan ze dan in alle rust van haar pensioen genieten en zich in Uckermark in de handen wrijven vanwege de vèrstrekkende, rampzalige gevolgen, als de migratiestromen uit Afrika de komende jaren pas goed op gang komen. Heeft ze tòch haar plan van het vernietigen van Duitsland, de Duitse cultuur en de Duitse bevolking gerealiseerd.

In haar lange ambtsperiode heeft ze van de CDU een lege huls gemaakt. En zij heeft het beproefde, op stabiliteit gebaseerde partijensysteem op het geweten. In 2005, bij het begin van haar kanselierschap, wijdde ze zich aan asymmetrische demobilisatie om haar macht op de lange termijn veilig te stellen. Met andere woorden, zij heeft de CDU steeds verder naar links geduwd (trefwoord: opschorting van de verplichte militaire dienst, invoering van het minimumloon, afschaffe van kernenergie), zodat ze potentiële SPD-kiezers quasi-euthanaseerde en de partij marginaliseerde.

Tegelijkertijd heeft Merkel de conservatieven uit de CDU geduwd, en negeerde zij de rechtervleugel van de partij op een neerbuigende manier. In 2009 verdedigde ze haar kanselierschap en vier jaar later haar coalitiepartner FDP uit de Bondsdag gebonjourd. In 2013 werd de AfD opgericht, Merkel won met zo'n 41% bijna de absolute meerderheid van de mandaten. In 2017 kon ze in functie blijven, want ondanks de hoge verliezen kon tegen de Unie niet worden geregeerd.

In Hessen zou echter een coalitie kunnen worden gevormd zonder de CDU en de AfD. De toverkrachten van Merkel zijn uitgewerkt. Nu schommelt de partij van Konrad Adenauer en Helmut Kohl landelijk in de enquêtes tussen de 24% en 26%. Een ramp.

Met Merkel gooit nu een CDU-baas de handdoek, een bondskanselier die altijd schijt had aan de nationale vraagstukken. Even ter herinnering: bij de verkiezingsoverwinning in 2013 greep ze op een podium de Duitse vlag uit de handen van haar secretaris-generaal Hermann Gröhe.



Een bekend beeld trouwens, ook in ons land, waar de politiek nu niet bepaald overloopt van vaderlandslievendheid, met zo'n klein lullig vlagje in de Tweede Kamer.....

Het heeft meer dan een jaar geduurd voordat Merkel genoegen nam met een gesprek met de familieleden van de terreurslachtoffers van de Breitscheidplatz. Nul komma nul empathie. Echter, als het ging om de slachtoffers van de NSU-terreurcel, meestal migrantiërs, gaf Merkel al vrij snel opdracht tot een officiële herdenkingsceremonie en verontschuldigde zij zich bij de familieleden.
Onthutsend was in 2016 haar verklaring, die precies weergaf hoe zij over de Duitsers denkt. Dat zijn "zij die hier al een tijdje wonen" in vergelijking met degenen die "nieuw aangekomen zijn". Hier zien wij een anti-Duitse mevrouw die de migrantenorganisaties naar de mond praat.

Op haar conto als "baas" van de CDU kunnen we ook haar beleid van de ongebreidelde toevloed van migranten schrijven. Merkel zelf erkende dat dit beleid Duitsland heeft verdeeld. Het heeft ook Europa verdeeld, omdat haar plan om migranten te verdelen - door middel van quota over de afzonderlijke EU-landen - is mislukt. Tussen West- en Oost-Europa loopt wat dat betreft een diepe greppel. Het politieke klimaat in de EU is vergiftigd. Tijd om de aantallen en het tempo van de gedwongen migratie verder op te voeren!

Het klimaat wat betreft de vrijheid van meningsuiting in Duitsland is ook vergiftigd... de grootste blunder van Merkel. Niet in de laatste plaats om het links-liberale establishment te behagen, het zij toegelaten, ondersteund door de mainstream media, dat critici van haar migratiebeleid als nazi's werden weggezet en ze werden beschuldigd van racistische aantijgingen.
Een dieptepunt van de discussiecultuur werd bereikt toen Merkel het migratiekritische boek van de bestsellerauteur Thilo Sarrazin ongelezen kwalificeerde als "niet nuttig". Zo kennen we haar DDR van de jaren tachtig weer, toen SED ministers van Cultuur systeemspecifieke boeken belasterden.
Of wat te denken van het volgende "hoogstandje": tijdens een gezamenlijke persconferentie van Merkel en de Turkse leider Erdogan werd de Turkse journalist Ertugrul Yigit (op verzoek van Erdogan) verwijderd. De journalist droeg uit protest een T-shirt met daarop de tekst "vrijheid voor journalisten in Turkije".

Volgens de journalist heeft de Duitse overheid hem te verstaan gegeven medio januari het land te hebben moeten verlaten.

"Als de euro faalt, faalt Europa", zei Merkel tegen critici van haar euro-reddingsbeleid. Maar de koudhartigheid waarmee ze haar beleid als alternatiefloos verklaarde, viel op. Dat komt omdat het verengde klimaat van de vrijheid van meningsuiting aanzienlijk heeft bijgedragen aan de oprichting en het succes van de partij "Alternative für Deutschland" (AfD). Sinds zondag zitten hun afgevaardigden in alle 16 deelstaatparlementen, gedurende een jaar in de Bondsdag en gedurende vier jaar in het Europees nepparlement. De spreekkoren "Merkel must go" waren aanvankelijk alleen te horen op de demonstraties AfD en Pegida, maar hebben het grote publiek inmiddels allang bereikt. In dit opzicht heeft de AfD bijgedragen aan het feit dat de carrière van Merkel ten einde loopt.

Of door besluit van Merkel een coalitie tussen de Unie en AfD al dan niet tot een verre toekomst maakt, hangt in essentie af van twee factoren. De AfD moet voorkómen dat zij via slinkse politieke wegen gerechtelijk wordt aangepakt en "kaltgestellt". De CDU moet vervolgens de opvolging van Merkel nog regelen. Voor secretaris-generaal Annegret Kramp-Karrenbauer, de "kleine Merkel", is de AfD taboe. Of dit ook geldt voor Jens Spahn, die zichzelf als een conservatief ziet, zal blijken.

Al jaren lang dreigt het establishment: wie niet voor ons kiest, is een nazi. Volgens deze redenering waren veel inmiddels geïntegreerde migranten bij de Landtagswahl in Hessen óók een nazi, extreem rechtse figuren en racisten. Want een aanzienlijk deel van mensen met een migratie-achtergrond lieten bij de Landtagswahl in Hessen het establishment de vinger zien. Uit een enquete van Infratest dimap blijkt:

Een bijzonder punt van aandacht betreft de AfD: onder haar kiezers bevonden zich méér burgers mèt een migratie-achtergrond dan zonder! We zien hier een herhaling van het fenomeen dat de Amerikaanse mainstream media eerder met stomheid geslagen heeft: nog nooit hadden zoveel gekleurde Amerikaanse burgers en Latino's op republikeinse kandidaten gestemd als in het geval van Donald Trump.

Nee, van Merkel zijn we voorlopig nog niet af. Ook niet van haar goede "vrienden" in de EU, de vele regeringsleiders die de bevelen van deze psychopate maar al te graag opvolgen. Want méér geld en macht.... daarvoor zijn veel politici zelfs bereid hun kiezers en hun land te verraden.

Afdrukken Doorsturen