Westerse media willen niets weten over politieke moorden in Oekraïne

De problemen in Oekraïne zijn bij de westerse burgers nauwelijks bekend. In Europa vierden de politiek en de mainstream media de bloedige Maidanrevolutie in 2014 en beloofde de EU het land democratie en welvaart. Al snel verstomden die geluiden. Van democratie en welvaart is niets terecht gekomen - integendeel.

Sinds de Maidanrevolutie is er een door het Westen gesteund rechts neo-nazistische regime in Oekraïne aan het bewind, waar corruptie en nepotisme floreren terwijl de bevolking aan de bedelstaf is geraakt. Sinds die Maidan-gebeurtenis, (waarvan wij ons nog herinneren dat onze eigen Hans van Baalen met gebalde vuisten het volk stond op te hitsen, samen met zijn fietsenrek maatje Guy Verhofstadt, de grootste zelfverrijker van de Europese Unie) is het bbp met 50% gedaald (en van wat er overblijft wordt ook nog eens 5% uitgegeven voor wapens) en de lonen met 70%. De reden is niet de "Russische agressie", zoals het regime beweert, maar de teloorgang van de economische betrekkingen met Rusland die door het regime zelf zijn veroorzaakt. Vóór de Maidan bedroeg het aandeel van Rusland in de Oekraïense buitenlandse handel bijna 50%. Daarvan is bijna niets meer over en de economische productie en de lonen zijn ingestort.


Oekraïne hangt nu aan de financiële tiet van het Westen. Aanvankelijk had de EU Oekraïne 600 miljoen euro aan leningen beloofd, maar ondertussen is er elf miljard euro aan Europees belastinggeld verdwenen in het zwarte gat dat Oekraïne heet. En zoals het meestal gebeurt met Europese financiële steun: het geld is absoluut niet bij de mensen terechtgekomen, maar juist in de diepe zakken van de oligarchen - zoals van Porosjenko.

Over de vele politieke moorden die zijn gepleegd sinds de Maidan in Oekraïne, krijgen we bijna nooit iets te lezen in de westerse mainstream media. Tegenstanders van de regering zijn gestorven in auto-ongelukken sinds 2014 of worden vermoord. Journalisten die kritiek leveren op de regering worden gearresteerd en de kritische media zonderen zich af. De VN heeft in haar rapporten over de mensenrechtensituatie in Oekraïne sinds 2014 herhaaldelijk kritiek uitgeoefend op de geheime dienst SBU, die geheime gevangenissen exploiteert waarin regime-tegenstanders zonder opsporingsbevel spoorloos verdwijnen.

Over dit alles en vele andere dingen willen de westerse mainstream media niet dat u er iets van te weten krijgt. Het verbaasde ons dus bijzonder dat er vandaag in de Duitse Der Spiegel een artikel over een van de slachtoffers van de "nieuwe democratie" in Oekraïne stond. We lazen het volgende:

Ze was overgoten met een liter zuur, nu is ze dood: de activiste Kateryna Gandsjuk had corrupte autoriteiten in Oekraïne bekritiseerd.


Veel vragen stelde Der Spiegel echter niet, want we lazen: "De Oekraïense president Petro Porosjenko bevestigde haar dood. Hij riep onderzoekers op "alles te doen om de moordenaars te vinden, om te worden berecht en gestraft, legde hij uit."

Dat de aantijgingen over corruptie ook van toepassing zijn op Porosjenko, dat leest u niet in Der Spiegel, eigenlijk in geen enkel gevestigd medium. Porosjenko is een van de leidende oligarchen in Oekraïne, die tijdens de verkiezingscampagne beloofde zijn bedrijven te verkopen in het geval van zijn verkiezing, wat hij natuurlijk na de verkiezingen vergat.


Ook onthullingen over Porosjenko bij de Panama Papers zijn grotendeels ongenoemd gebleven in de westerse media. Een president die zijn inkomsten en vermogen zo goed mogelijk (misschien wel via een geitenpaadje) verbergt in het belastingparadijs van Panama, buiten het zicht en bereik van het belastingkantoor van zijn land.
Zou onze premier daarom zulke goede maatjes met hem zijn?


Herinnert u zich het Maidanplein nog? Meer dan honderd mensen zijn in een door het Westen georganiseerde en gefinancierde kogelregen omgekomen en Oekraïne heeft deze misdaad (uiteraard)niet opgehelderd, hoewel het de EU en de VN heeft beloofd dit voor het einde van 2014 te doen. Maar dan noemen we ook net twee "instituten" die enorm veel boter op hun hoofd hebben (de EU zelfs een hele berg).
Er worden hierover nooit vragen gesteld in de westerse mainstream media. Hetzelfde geldt voor de andere misdaden die tijdens de opstand in 2014 zijn gepleegd, zoals de meer dan veertig etnische Russen die in mei 2014 levend werden verbrand in Odessa door een bende nationalistische Oekraïners, in een vakbondsgebouw. Ook hier beloofde het nieuwe regime in Kiev opheldering voor de internationale gemeenschap, maar er gebeurde wederom.... niets.

En nu belooft Porosjenko in Der Spiegel verduidelijking in het geval van een vermoorde activiste, zonder dat het blad dit zelfs maar noemt. In plaats daarvan, het oude patroon opnieuw: "In de loop van het onderzoek zijn volgens de BBC tot nu toe vijf vermoedelijke daders in hechtenis genomen. Volgens het Oekraïens parket zouden separatisten in het zuiden van Oekraïne betrokken zijn geweest bij de misdaad die tot doel had het land te destabiliseren."

Erg vreemd, want wat voor belang hebben de separatisten bij het doden van een tegenstander van de regering waartegen ze zich verzetten? Als ze zoiets dergelijks zouden doen, zouden ze waarschijnlijk aanhangers van de regering doden. Maar gek genoeg, sinds de Maidan in 2014, zijn alle slachtoffers van ongelukken, aanslagen en moorden in Oekraïne vijanden geweest van de nieuwe, door de Europese Unie euforisch geprezen regering van Porosjenko.

De burgeroorlog in Oekraïne zou vrij eenvoudig te beëindigen zijn als de overeenkomst van Minsk werd uitgevoerd. Hoewel we altijd in de mainstream media te lezen krijgen dat Rusland de overeenkomst jiet nakomt, is het in werkelijkheid zó dat Rusland helemaal niet in de overeenkomst wordt genoemd en daarom niets kan waarmaken, ook al zou het dat willen. Echter: in de 13-puntenovereenkomst worden in plaats daarvan 10 eisen gesteld aan Kiev, die allemaal nog steeds niet zijn ingewilligd. Maar ook het Westen (i.c. de NAVO) wil niet dat de burgeroorlog er tot een eind komt, omdat elke NAVO-manoeuvre in Oekraïne een directe schending is van punt 10 van de overeenkomst.
En wat de NAVO in ieder geval niet wil is Oekraïne verlaten. Het voert voortdurend manoeuvres uit in Oekraïne, heeft er militaire gelegerd en staat als het ware al bij Poetin op de stoep.
Ook door hun aanwezigheid zal de chocolademiljonair Porosjenko zichzelf wel weer meer hebben verrijkt. Vermoedelijk produceren zijn chocoladefabrieken slechts één smaak: bitter.

Afdrukken Doorsturen