Trump voelt zich (terecht) winnaar

Tijdens de tussentijdse verkiezingen in de VS moesten de Republikeinen van Donald Trump het verlies van de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden accepteren. De controle in de Senaat, de eerste kamer van het parlement, kan zelfs worden uitgebreid. Met deze meerderheid in de Senaat kan Donald Trump nog steeds het Huis van Afgevaardigden omzeilen en zijn plannen bij decreet afdwingen.

De heersende elite verliest de controle over de kiezers. Bij de Amerikaanse mid-term-verkiezingen, gisteren, bleek dat de Republikeinen hun meerderheid in de Senaat uitbreiden met nog eens vijf zetels, waardoor president Donald Trump de touwjtes in handen houdt. Traditioneel doet de Amerikaanse oppositie goede zaken in de tussentijdse verkiezingen. Trump viert terecht het resultaat als een succes, zelfs als de mainstream media het anders zien.In linkse mainstream media aan beide kanten van de Atlantische Oceaan heerst er (gespeelde) grote vreugde. "Defeat for Trump" - of zelfs "klap voor het beleid van Trump" wordt er geschreven. Natuurlijk is het verlies in het Congres natuurlijk een overwinning voor de Democraten, maar het is niet zo eenvoudig als veel journalisten ons willen doen geloven.

30-40 zetels heeft de "GOP" (de Grand Old Party) aan de Democraten moeten afstaan. Maar de resulaten van Trump zijn best goed De partij van een president op de eerste termijn verliest namelijk historisch gezien gemiddeld precies 30 zetels. De president met de grootste nederlaag in zijn eerste halfopen verkiezingen was trouwens (met een minus van 65 zetels in het Huis van Afgevaardigden) Barack Obama.
Historische resultaten van de eerste Midterm-verkiezingen (Huis/Senaat):
Hoover: (-52/-6)
Truman (-54/-10)
Eisenhower (-18/-2)
Kennedy (-4/+4)
Johnson (-47/-3)
Nixon (-12/+2)
Ford (-48/-4)
Carter (-15/-2)
Reagan (-26/-0)
Bush (-8/-1)
Clinton (-54/-9)
Bush (+8/+1)
Obama (-65/-6)
Trump (-34/+5)

Ter vergelijking: Obama verloor 65 zetels in het Huis van Afgevaardigden en 6 in de Senaat in zijn eerste jaren. Trump verliest ongeveer 35 zetels in het Huis en wint 4-5 zetels in de Senaat.

Zoals gebruikelijk rekenen de Democraten op minderheden - voor het komen er moslims inhet Huis van Afgevaardigden, Colorado krijgt met Jared Polis de eerste homogouverneur en met Sharice Davids (38) en Deb Haaland (57) zijn twee inheemse mensen gekozen voor het Congres. Correct gelezen: voor de eerste keer zijn twee "oer-Amerikanen" in het Congres vertegenwoordigd.
De Democrate Alexandria Ocasio-Cortez wordt met haar 29 jaar de jongste vrouw in het Congres. Verder krijgen de Amerikanen in het Congres ook de eerste twee moslims: Rashida Tlaib uit Michigan en Ilhan Omar uit Minnesota. Omar zal de eerste vrouw in de conventie zijn die een hoofddoek draagt.
De succesvolle kandidaten van de Democraten in de "Border States" - d.w.z. de staten met een buitengrens - staan allemaal, met name in de kwestie van illegale immigranten, een soms nog hardere aanpak voor dan die van president Trump.
Verder nog even over de Republikein Ted Cruz: hij blijft Senaatsafgevaardigde voor Texas. Zijn door een ware media-hype omhoog gepushte Beto O'Rourke heeft het niet gered.

De resultaten zoals gemeld in de diverse mainstream media, hier:  New York Times, Politico, CNN, Associated Press.

Laat u niets wijsmaken: Trump heeft het nog steeds voor het zeggen. In de Senaat zitten meer Republikeinen dan vóór de midterms (is bijna nog nooit voorgekomen) en in het Huis zullen de Democraten veel moeite hebben hun fractie bijeen te houden.

Afdrukken Doorsturen