Vive la paix!

Gisteren hebben in Parijs 60 staatshoofden en regeringsleiders van over de hele wereld stilgestaan bij de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog, die 100 jaar geleden eindigde - op 11 november 1918 - met de wapenstilstand in het bos van Compiègne (in het noordwesten van Frankrijk). In de stromende regen werd het feest op de Champs Élysées een showcase voor de hypocrieten, die trouw zwoeren aan de 18,6 miljoen gedode soldaten en burgers, met militaire formaties, standaarden en zelfs fanfaregeluiden, terwijl op hetzelfde moment in Syrië en Jemen mensen worden gebombardeerd en hele steden van de aardbodem worden weggevaagd.

Om 11 uur klonken de kerkklokken van het land, een herinnering aan de "vredesbelofte" 100 jaar geleden. In een toespraak voor de staatshoofden en regeringsleiders, onder wie Vladimir Poetin, Angela Merkel, Benjamin Netanyahu en Recep Tayyip Erdogan en Donald Trump (ook twee van onze bewindslieden waren er aanwezig om te "deugen"), verkondigde Jupiter Macron dat hij "een nieuw tijdperk ziet aanbreken voor Europa en de wereld". In de toekomst zou "dominantie" over andere volkeren worden herkend als "een vergissing". Voor vrijheid en vrede zal "Frankrijk altijd de ideale soldaat zijn."
Hij eindigde zijn toespraak met de roep "Vive la paix!" - "Lang leve de vrede!"

Een wassen neus, natuurlijk, want een dag eerder, op zaterdag, had het Franse staatshoofd de Amerikaanse president in het Elysee Palace ontmoet, waar het was niet over vrede ging, maar vooral ook over bewapening. Nadat Macron vorige week met zijn pleidooi voor een "Europees leger" het ongenoegen van Trump over zich had afgeroepen, waren beiden nu van mening dat de Europeanen meer geld zouden moeten investeren in het potentieel van de Noord-Atlantische terroristische alliantie vanwege de dreiging van een nieuwe oorlog.
In zijn op zondag gepubliceerde terugblik op het gesprek met Trump zei Macron: "Ik ben het eens met de Amerikaanse president voor wat betreft de strategische capaciteiten van Europa, en een Europa dat zijn aandeel in de gemeenschappelijke lasten van de NAVO moet dragen."
Tot grote vreugde van Trump vond wat Macron dat de lasten beter moesten worden verdeeld, omdat "we een sterk Europa willen."
En natuurlijk meer geld in de oorlogskas, wat links Frankrijk al vreesde.

Met de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft Macron op zaterdagochtend samen een nieuwe gedenkplaat in Compiègne onthuld, die een al snel na de historische wapenstilstand geïnstalleerd gedenkteken vervangt. Die oude inscriptie ("Bezweken onder de criminele trots van het Duitse rijk, overwonnen door de vrije mensen die het tot slaaf maakte") werd namelijk als te militaristisch ervaren. Wij zien het meer als een actie van even de geschiedenis oppoetsen (of is het wegpoetsen?).

In de Eerste Wereldoorlog werden in totaal 18,6 miljoen mensen aan de grillen van de heersende elites opgeofferd, waaronder 9,7 miljoen soldaten en 8,9 miljoen burgers. In Frankrijk alleen al lieten de bloedbaden 600.000 weduwen en bijna een miljoen wezen achter. Ongeveer 300.000 soldaten werden verminkt, meer dan 15.000 mannen liepen door het gifgas onherstelbare verwondingen aan het gelaat op en eindigden hun leven in armoede. Meer dan de helft van de generatie tussen de 20 en 25 jaar werd uitgeroeid.

Ondertussen duurt de (westerse) oorlog in Syrië al zeven jaar, en heeft het naar schatting 350.000 levens geëist. Ongeveer twaalf miljoen mensen moesten hun huizen verlaten, dat is 65% van de bevolking. Naast de VS hebben zich met het conflict meer dan 50 landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Saoedi-Arabië, Marokko, Nederland, Australië, Canada en Jordanië, bemoeid. Alleen Rusland en Iran zijn op uitdrukkelijk verzoek van de democratisch gekozen regering van het land in Syrië aanwezig om de terroristen het land uit te jagen. Het Westen steunt de "gematigde rebellen", zoals ze hier genoemd worden (o.a. Islamitische Staat, Al-Nusra en andere jihadistische organisaties).
Sinds 2017 hebben de VS, met de steun van de Koerden, de rijkste gebieden van Syrië bezet (olie, landbouw). Bovendien zijn er massale aanvallen op het Syrische leger en de bevolking vanwege het vermeende, onbewezen gebruik van gifgas door Assad!

Het herdenken van het eind van de Eerste Wereldoorlog, leren van de geschiedenis, vereist omgaan met die geschiedenis in plaats van ideologische zinnen over het heden en de toekomst te uiten. Bij die geschiedenis hoort het geven van een plaats aan de mensen wier leven tijdens de Eerste Wereldoorlog van korte duur was en met geweld werd beëindigd. Het roepen van "Lang leve de vrede" blijkt dan een holle frase, een oproep die men zeker tot in Irak of Afghanistan hoort.

Er is een cruciaal verschil tussen een herinnering en misbruik van herinnering: een herinnering aan de Eerste Wereldoorlog moet een eerbetoon zijn aan degenen die hebben geleden in de loopgraven van de Somme, Ieper of Mametz Woods, de gewonden, de verminkten, de doden. Het volstaat dan het er op die plechtigheid bij te laten, in plaats van dan ook nog de gelegeneid aangrijpen om propaganda te verspreiden die moet leiden tot de Derde Wereldoorlog.

"Vive la paix!" - "Lang leve de vrede!"

Afdrukken Doorsturen