Macron's vijandbeeld

Macron wil dus een echt EU-leger dat in staat is om de EU te verdedigen tegen China, Rusland en zelfs de VS. Het trans-Atlantische terreurgenootschap beleefde de afgelopen week niet zijn beste periode aangezien er dus gesproken wordt over de kans dat de EU zich militair moet verdedigen tegen de Verenigde Staten.

Het is interessant om het idiote idee van Jupiter Macron puur technisch te benaderen.
Dit betekent namelijk dat als de EU in staat moet worden gebracht zich te verdedigen tegen Rusland of de Verenigde Staten, het een vergelijkbare arsenaal van nucleaire bommen en transportsystemen, die kernbommen kunnen vervoeren om weerstand te kunnen bieden tegen de Russische/Amerikaanse raketafweersystemen, nodig heeft.
Hiermee legt Macron de lat wel erg hoog, zowel vanuit politiek als technisch perspektief.

Technisch gezien moet dit eerst allemaal worden ontwikkeld en geproduceerd. We weten dat Europees onderzoek en de Europese industrie goed genoeg zijn voor speelgoed, zoals bijvoorbeeld auto's met "slimme" katalysatoren, maar als het op kernwapens en lanceerinrichtingen aankomt is denkkracht van een heel andere kwaliteit, en is er een heel andere coördinatie van denkkracht, nodig.

Dat is voor de Europese burgers te hoog gegrepen (met dank aan de "kwaliteit" van het onderwijs), maar in werkelijkheid is het zoals het is. Als we zien welke problemen de Europese defensie-industrie heeft met een transportvliegtuig, een straaljager of een speciaal ontwikkelde drone, dan hebben we een aardig idee van de beperkte mogelijkheden.

Dat is allemaal zo'n beetje tweede divisie en zelfs hier overtuigt de EU niet. Moet de EU wel een belangrijk ontwikkelingsproject voor nucleaire wapens beginnen? Het resultaat is absoluut voorspelbaar: de industrie en onderzoekers zullen vol vertrouwen zeggen dat ze zich goed van die taak zullen kunnen kwijten. Zij zullen de miljarden die ze daarvoor krijgen liefdevol aanvaarden, vervolgens zal er veel meer bijgepast moeten worden omdat het beloofde budget en de deadlines exponentieel zijn toegenomen en veel later zal de informatie volgen dat de komende vijftig jaar er nog geen massaproductie zal kunnen plaatsvinden.

De redenen daarvoor zijn diepgeworteld en niet gemakkelijk te veranderen. Wie systematisch zijn bevolking dom maakt en houdt, hoeft zich niet te verbazen dat het systeem niet genoeg echte specialisten van topklasse produceert. En wie de economie zó ver liberaliseert dat er niemand is die zulke grote projecten met tientallen jaren doorlooptijd strikt controleert en coördineert, kan gewoon niet verwachten dat projecten die tientallen jaren als gevolg van hun complexiteit en investeringen snel kunnen worden geïmplementeerd.

De in kwartalen denkende vrije economie is niet in staat zijn om te voorkómen wat je heel duidelijk ziet bij westerse bouwondernemingen die bezig zijn met nucleaire reactoren: erbarmelijke prestaties. Terwijl in Rusland de serieproductie is begonnen van kerncentrales van de derde en vierde generatie, hebben Frankrijk, de Verenigde Staten en Japan nog steeds geen één van die soort reactoren in gebruik kunnen nemen. In tegenstelling tot zijn westerse partners, heeft Rusland de staatscontrole over zeer complexe industrieën niet uit handen gegeven. Staatskapitalisme wint het op dat vlak van de volledige terugtrekking van westerse landen uit strategische industrieën.

Naast de puur technische uitdaging die gepaard gaat met de omvorming tot een wereldmacht op wereldniveau, blijft de politieke uitdaging voor de EU bestaan. Kies je voor een compleet nieuw begin of neem je de bestaande Franse en/of Britse kernwapens als uitgangspunt? Opnemen van dat wat al bestaat lijkt uit technisch en financieel oogpunt uiterst verstandig.
Maar als, bijvoorbeeld, Franse nucleaire wapens een gigantische atoomkracht worden, wie zal dan de touwtjes daarvan in handen hebben? Frankrijk? Daar zal Duitsland het beslist niet mee eens zijn.
De EU? Daar zal Frankrijk het niet mee eens zijn, omdat het de bestaande eigen nucleaire wapens dan uit handen zou geven.
Misschien alles vanaf het begin af ontwikkelen? Dat zal veel duurder zijn, maar goed: de vraag blijft wie het nieuw ontwikkelde arsenaal zal besturen.
Beslist een of andere EU-organisatie, zeker, maar hoe groot zijn dan de stemgerechtigde aandelen van individuele EU-lidstaten? Het probleem van de EU is systemisch: het is niet gecentraliseerd. In een niet-gecentraliseerd systeem falen de dingen omdat iedereen zijn eigen belangen nastreeft en geen gemeenschappelijk doel dient wanneer dat verlies van hun eigen controle betekent.

Voor Macron blijft dus voorlopig alleen nog de verdienste van het publiekelijk schandpalen van de VS als een potentiële militaire vijand. Vladimir Poetin lacht tevreden in het Kremlin: de EU verklaart de VS al tot een vijand, terwijl de vereiste militaire verdediging tegen de VS geen rooskleurige vooruitzichten biedt.
Wat een geluk dat Rusland een Euraziatische beveiligingsarchitectuur heeft aangeboden. Het Overton-venster wordt in deze richting geduwd.

Overigens zou een interessante optie zijn dat Duitsland en Frankrijk een meerderheid van stemmen in de EU krijgeen, en zo alles kunnen besluiten door een absolute meerderheid. Dit is nog steeds een moeilijke, maar realistische, realpolitieke doelstelling om voldoende centralisatie van de EU te bereiken. Dat zien we vooral de oostelijke lidstaten van de EU (met Duitse wapens nog vers in hun geheugen) nog niet zo maar goedkeuren.

Afdrukken Doorsturen