Jupiter wil dienstplicht herinvoeren

Onze premier kan dan wel beweren dat hij he-le-maal niets voelt voor een Europees leger, het besluit van de Franse president Macron om de dienstplicht opnieuw in te voeren is een duidelijk stap in die richting. En omdat de baas van ons schoothondje, Angela Merkel, óók voorstander van zo'n leger is, zal het er ook wel komen. Tenzij de weerstand daartegen toeneemt (maar dan moet het wel van de burgers komen).

Nadat in het weekend honderdduizenden Fransen in het land, gehuld in gele waarschuwingsvesten, wegen en kruispunten hadden geblokkeerd om te protesteren tegen de verhoging van accijnzen op brandstoffen en sociale aanvallen op de werkende bevolking door president Macron, heeft Jupiter's regering aangekondigd de verplichte militaire dienst te gaan invoeren. Staatssecretaris van Onderwijs, Gabriel Attal, die het besluit presenteerde, zei in een interview met Le Parisien: "Mijn doel is dat de eerste dienstplichtige al in juni (2019) zijn leven opoffert voor volk en vaderland functie opneemt."

De timing van deze aankondiging is opmerkelijk: het benadrukt de nauwe band tussen de pogingen van de heersende elite om hele generaties jeugd te onderwerpen aan hun militaire discipline en hun pogingen om de sociale woede onder de arbeiders en jongeren in Frankrijk en in Europa in de kiem te smoren. Het mag toch niet zo zijn dat bùrgers denken dat zij democratische rechten hebben?

Tegelijk met het dreigement om de dienstplicht opnieuw in te voeren, dreigde de regering óók met de gewelddadige onderdrukking van verdere protestblokkades van de "gele vesten". Op maandag blokkeerden nog eens 27.000 demonstranten snelwegen in het noordoosten en in de buurt van de Franse westkust, evenals strategisch belangrijke raffinaderijen van het oliemaatschappij Total in het zuiden van het land. De fascistische trekken van de EU beginnen al door te sijpelen naar de lidstaten.

Nadat de politie hardhandig optrad tegen de proteste, afgelopen weekend, ztten er nog 183 demonstranten in hechtenis. Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner dreigde dat de "gele vesten" deze week "systematisch en methodisch" uit hun blokkades zouden worden gezet. Misschien moet ze nog even Berlijn bellen hoe ze dat het best kan aanpakken?

Op de social media verschijnen oproepen voor een mars bij het Elysée-paleis, en komend weekend moeten er dan nieuwe massale blokkades volgen. Tegen deze achtergrond is de regering blijkbaar van plan door middel van een uitgebreid optreden van de politie de groeiende sociale onrust met geweld de kop in te drukken.

De dienstplicht werd in 1997 in Frankrijk afgeschaft. Dat de Macron-regering ze opnieuw wil invoeren, maakt deel uit van de algehele inspanning in heel Europa om het militarisme te voeden en de mensen voor te bereiden op oorlog.
Zweden heeft de dienstplicht in 2017 opnieuw ingevoerd als onderdeel van de voorbereidingen voor een oorlog tegen Rusland en rechtvaardigde de stap met de beschuldigingen van "de annexatie van de Krim door Rusland, het conflict in Oekraïne en de toenemende militaire activiteit in onze regio".
In Duitsland hebben de autoriteiten in 2016 aangekondigd dat ze een herinvoering van de militaire dienst overwegen. Ja, de Europese Unie is een zegen voor het volk.

Attal vertelde in de krant Le Parisien: "De algemene militaire dienst moet de betrekkingen tussen het leger en de natie versterken. Elk jaar worden ongeveer 800.000 jongens en meisjes van dezelfde leeftijd voor een maand opgeroepen. Gedurende deze tijd zullen ze 15 dagen samenleven. Daarna krijgen ze de gelegenheid om zich nog eens drie maanden als militair aan te melden en mogelijk door de strijdkrachten te worden overgenomen."

De pogingen van de regering om haar plannen een misleidende democratische uitstraling te geven en te ontkennen dat zij militaire actie of de onderdrukking van de bevolking plannen, mislukken vanwege de duidelijke tegenstrijdigheden. Attal beweerde dat Frankrijk niet langer een hele generatie hoeft te trainen in het omgaan met wapens. Hij verklaarde dat de verplichte militaire dienst een "vermenging van sociale klassen gebaseerd op de waarden van onze republiek" voor ogen staat. Het valt op dat hij precies het doel noemde dat de staat toekent aan het openbare schoolsysteem. En natuurlijk speelt de geplande rassenvermenging - door massale instroom van migranten - ook een grote rol, al wordt dat er niet bij gezegd.

Le Parisien erkent dat de plannen om de dienstplicht onder jongeren opnieuw in te voeren zeer onpopulair zijn, omdat ze een "verward en nogal negatief beeld" van Macron's plannen zouden hebben. Volgens de krant vinden grote delen van de Franse jeugd "het programma zinloos". Le Parisien adviseerde Macron op cynische wijze om de dienstplicht te bevorderen door te beweren dat adolescenten zouden kunnen leren "hoe te reageren in crisissituaties", tijdens hun tijd in het leger, en "leren over activiteiten gerelateerd aan het milieu en duurzame ontwikkeling".

In feite gaat het bij de herinvoering van de verplichte militaire dienst niet om de kapitalistische democratie te beschermen - door elkaar te leren kennen in de barakken vol met jonge arbeiders, jongeren uit de middenklasse en nakomelingen van de financiële aristocratie -  het gaat gewoon over het onderwerpen aan de militaire discipline van de jeugd om sociale conflicten gewelddadig te onderdrukken, zodat Macron zijn impopulaire beleid van oorlog en soberheid kan afdwingen.
Macron's herinvoering van de dienstplicht toont bijzonder duidelijk aan hoe de pogingen van de bourgeoisie om klassenconflicten te beperken, in eigen land leidt tot militarisme en de groeiende oorlogsdreiging in de rest van de wereld.

De heersende elite ziet de onderdrukking van klassenconflicten bij de jeugd als een cruciale kwestie, vooral na de EU-brede peiling in 2017 van "Generation What", die beweert dat meer dan de helft van alle Europese jongeren en bijna tweederde van de Franse jeugd bereid is mee te werken aan een massale opstand tegen de gevestigde orde.

Macron's bezoek aan Berlijn tijdens de "gele vesten"-protesten afgelopen weekend benadrukte de militaristische aard van dit beleid. Tijdens het bezoek herhaalde hij zijn oproep voor een Europees leger dat in staat is Rusland, China èn de Verenigde Staten te trotseren (zie ons artikel "Macron's vijandbeeld"). Volgens schattingen van Franse regeringsfunctionarissen op de Veiligheidsconferentie van München eerder dit jaar, zou Frankrijk tegen 2023 maar liefst 300 miljard euro aan zijn leger moeten uitgeven om de agressieve plannen van Macron in daden om te zetten.

De Fransen moeten weinig hebben van de door Macron omarmde Duitse bondskanselier. Afgelopen weekend verscheen Macron veelvuldig in de videoclip van een kleine oude dame die Angela Merkel tijdens een rondwandeling voor zijn vrouw hield. Het was een onschuldige faux pas van de 100-jarige, maar het gaf bij het publiek wel een beeld van Macron en Merkel. Maar de grimas van Macron sprak boekdelen - wat vreemd is want hij heeft toch een zwak voor oudere vrouwen, lijkt ons.


We moesten in dit verband ook nog even denken aan de verkiezingsrace, toen Macron Marine Le Pen versloeg in hun televisiedebat aan de vooravond van de tweede ronde, vorig jaar. "Frankrijk zal geleid worden door een vrouw," sneerde ze naar haar rivaal, "en dat is door mij of mevrouw Merkel."

In het weekend riep Macron op tot een "sterker en meer soeverein Europa" dat niet het "speelbal van andere machten" mag worden. Met een soeverein Europa bedoelt hij natuurlijk een Frans soeverein Europa, waarin Jupiter de touwtjes in handen krijgt. In dit stadium is daarvoor de samenwerking tussen Frankrijk en Duitsland onontbeerlijk, want de Duitsers hebben volgens ons een ruime ervaring bij het opbouwen van legers.

Afdrukken Doorsturen