Spanningen tussen Oekraïne en Rusland lopen op

De corrupte oligarch en Oekraïense president Petro Porosjenko heeft het parlement gevraagd om voor een periode van zestig dagen de staat van beleg af te kondigen.
Eerder vandaag eiste hij de vrijlating van zes door Rusland gearresteerde zeelieden, die zonder toestemming de Russische wateren waren binnengedrongen.
Het Westen staat uiteraard achter Oekraïne. Stoltenberg staat te popelen om Rusland * proest* een lesje te leren.

Op de site van NU.nl lezen we het navolgende (uiteraard anti-Russische) artikel:


De "kunst van het weglaten" van belangrijke, zelfs cruciale informatie - is propaganda. Daarom wordt het ook gedaan door niet alleen "de vijand", maar zeker ook de westerse mainstream media. In bovenstaand geval omdat de informatie dat het drie bewapende Oekraïense marineschepen waren die geen toestemming hadden om de Russische territoriale wateren binnen te komen en illegaal dat wel deden - is natuurlijk "vakkundig" weggelaten. Want Poetin is toch de schuldige?

Het Oekraïense parlement stemt vandaag over een voorstel om de staat van oorlog te verklaren. Hier aan voorafgegaan was een incident in de Straat van Kerch. Wat in Kiev wordt aangeduid als een daad van "militaire agressie" was in onze ogen eerder een huzarenstukje van de Russische marine: gisteravond werden drie Oekraïense schepen (waarvan er één werd geramd) door de Russische kustwacht gestopt, beschoten, geënterd en onder controle gebracht. Zes Oekraïense zeelieden raakten gewond. van Russische zijde spreekt men van een provocatie van Oekraïne, die de zeegrens en daarmee de territoriale soevereiniteit van de Russische Federatie heeft geschonden.
Een kaartje op de site van De Telegraaf:


Maar ook in deze zaak is niet alles is zoals het lijkt". Onder de nieuwe Kertsj-brug, die de Krim met het Russische vasteland (de regio Krasnodar) verbindt, geldt een speciaal regime van doorgang voor schepen: zij moeten zich vooraf laten registreren, het passerende schip moet een loodsman aan boord nemen, wat zorgt voor een veilige doorgang. De volgorde van de passage wordt bepaald door de hoofdkapitein van de haven van Kertsj. Lijkt ons allemaal heel logisch, anders wordt het complete chaos.

In het verleden passeerden allerlei schepen, inclusief Oekraïense vrachtschepen, de doorgang onder de brug in overeenstemming met deze procedures en de naleving van de regels. Onlangs zijn er verschillende spectaculaire overtredingen van deze regels door Oekraïense militaire schepen geconstateerd.
Vanmorgen vroeg voeren drie Oekraïense oorlogsschepen (volgens Russische zijde bewapend - een sleepboot begeleid door twee kanonneerboten) naar de brug met hun identificatie uitgeschakeld, zonder voorafgaande kennisgeving (en blijkbaar in de hoop misbruik te kunnen maken van het verrassingselement) om zo de brug te bereiken. Vandaag probeerden de schepen van de Oekraïense strijdkrachten het echter voor de eerste keer. En Rusland wilde dat niet laten gebeuren. Rusland beschuldigt de zeelieden ervan dat ze, in strijd met de artikelen 19 en 21 van het VN-Zeerechtverdrag (PDF hier), zonder toestemming de Russische territoriale wateren binnenkwamen.

Onbekend is waarom Oekraïne drie oorlogsschepen er liet varen: alleen voor een doorgang of een aanval op de brug - op dit moment blijft het speculeren over de reden. De Russische grenswacht slaagde erin de schepen in te halen en hun opmars te blokkeren.
Gedurende een aantal uren probeerden de Oekraïners met gedurfde manoeuvres om dicht bij de brug te komen. Alle waarschuwingen (inclusief het rammen) negeerden ze. In de avond besloten de Russische boten tot beschieting van de Oekraïense boten. De Oekraïense bemanningen begaven zich onderdek, waarna de Russische grenswachten de schepen bestormden.
De schepen en de bemanningen zitten nu vast en zullen worden overgebracht naar de haven van Kertsj. Zes Oekraïense zeelieden zijn gewond en krijgen medische hulp.

De vraag is natuurlijk: wat was aan boord van die sleepboot, en waarom werd het begeleid door twee kanonneerboten?  Is het toeval dat ze  op weg waren naar de nieuw gebouwde brug die de Krim met Rusland verbindt (dezelfde brug waar de NAVO zich zorgen over maakt)?

Het geheel ruikt naar een provocatie van Porosjenko. Omdat Oekraïne zelf geen enkele militaire macht heeft tegen de Russen, probeert het nu de NAVO in een oorlog te betrekken. "Duitsland zou oorlogsschepen moeten sturen", kopte Bild Online van de anti-Russische uitgeverij  Springer. In deze krant riep de Oekraïense ambassadeur Andrij Melnyk op tot concrete militaire hulp voor Oekraïne: "We verwachten dat onze Duitse partners zo snel mogelijk marineschepen van de EU en de NAVO naar de Zwarte en de Azovische Zee sturen voor verhoogde patrouilles om dergelijke oorlogsdaden door Moskou te voorkomen."

Waarom Porosjenko (goede huisvriend van Angela Merkel, overigens) dit geheel in scène zette, was meteen duidelijk. Er wordt al lang gespeculeerd dat hij, met het oog op catastrofale verkiezingspeilingen, een staat van oorlog wil uitroepen en de presidentsverkiezingen in maart 2019 wil opschorten. De criminele oligarch, die al enige tijd bezig is zijn rijkdommmen uit Oekraïne in veiligheid te brengen, zou deze verkiezingen fors verliezen! Hij probeert dus een oorlogssituatie door het parlement te slepen, waardoor hij automatisch - in deze situatie - 6 maanden dóór kan gaan en zo de verkiezingen uitstellen. Het verontrustende aan de situatie vinden wij dat de VS. hier waarschijnlijk achter zit en aanstuurt op een gevaarlijke
(nucleaire) oorlogssituatie tussen het Westen en Rusland. We moeten niet vergeten dat a) de Verenigde Staten al heel wat manschappen en materieel in Oekraïne hebben en b) westerse multinationals en superrijken (waaronder George Soros) enorm veel geld in dit land hebben gestoken, om er grof aan te verdienen uiteraard. Die multinationals zijn bezig het land te plunderen, terwijl Soros bijvoorbeeld er maar niet in slaagt zijn geld er te laten renderen. Toch jammer voor hen dat Europa nog geen leger heeft, anders waren onze troepen vast en zeker naar het oosten van Europa gestuurd om er de kolen voor de Oekraïeners (en de VS) uit het vuur te halen.....

Pikant detail: volgens het Russische nieuwsagentschap "Sputnik", dat zich beroept op het "Oekraïense militaire portaal", is een verkenningsvliegtuig van het type Boeing RC-135V van de Amerikaanse luchtmacht doorgedrongen in het luchtruim boven de Zwarte Zee! Het Amerikaanse vliegtuig zou zijn opgestegen vanaf de basis Souda Bay op het eiland Kreta en vervolgens zijn vertrokken naar de Zwarte Zee.


Onze eigen minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) vindt de actie van Rusland in de Straat van Kertsj "onacceptabel." Hij vindt kennelijk - net als de meeste westerse landen - dat het bewaken van de eigen grenzen en het eigen territorium onzin is. Hetzelfde geldt trouwens voor die gekke Tusk, die zich vierkant achter Oekraïne opstelt. Of niet te vergeten Jens Stoltenberg, die liever vandaag dan morgen ten strijde trekt jonge mensen tegen Rusland wil laten strijden. Maar dan wel met zijn Stratego-bord op schoot natuurlijk.... niet te dichtbij komen.
Trouwens: hebben Verhofstadt en Van Baalen al van zich laten horen?


Vandaag was de bijeenkomst van de Oekraïense Veiligheidsraad, die de beslissing hierover nam. Morgen zal het Oekraïense parlement beslissen over de aankondiging van de oorlogstoestand.

Afdrukken Doorsturen