Trump vindt Brexit-deal fantastisch voor de EU

Theresa May probeert haar capitulatie te verkopen, maar juist op dat moment komt die vervelende Donald Trump vertellen dat haar Withdrawal Agreement “een fantastische deal is voor Brussel". Hij waarschuwt alvast dat de overeenkomst met de EU een toekomstige deal tussen de VS en het VK nadelig zal beïnvloeden. We gaan dieper in op Donald's bemoeienis.

Als we de Britse kranten lezen dan maken we er uit op dat ten minste één lid van het kabinet Theresa May heeft verteld dat de uittredingswet van haar geen realistische kans biedt om door het parlement te komen. De ochtendkranten van vandaag staan ​​vol met anekdotische verhalen van Tory-backbenchers die suggereren dat hun partij er erg over is verdeeld. En de krantenkoppen zijn inmiddels weer erg mild voor Theresa: ze wordt op verschillende manieren beschreven als "van alle kanten verscheurd", "geconfronteerd met een grote, niet kleine, nederlaag" en een slachtoffer van een aanvan van de "Commons". Het mooiste bericht over de Brexit vinden wij het verhaal dat ze van de Amerikaanse president een schop heeft gekregen op een zeer gevoelige plek.



Donald Trump heeft gezegd dat de Brexit-deal geweldig is voor de EU en heeft zijn twijfels of het Verenigd Koninkrijk wel in staat zal zijn om een handelsovereenkomst met de VS te sluiten. Hij zei tegen journalisten buiten het Witte Huis dat hij niet dacht dat Theresa May ècht van plan zou zijn om een deal te sluiten die zou betekenen dat het Verenigd Koninkrijk niet zou kunnen handelen met de VS.

The Mail suggereert dat Trump is beïnvloed door Nigel Farage. Dit is ongetwijfeld vleiend voor Nigel, maar waarschijnlijk niet de waarheid. Trump bewijst in feite nog maar eens dat - hoewel velen denken dat het een flapuit is -  er wel degelijk is nagedacht vóór hij wat in de media slingert. En wat dit specifieke punt betreft, staat hij opnieuw bewust op gespannen voet met het beleid van de Amerikaanse Deep State.

Er spelen ook nog een aantal andere zaken bij zijn "interventie". En één ding staat waarschijnlijk bovenaan zijn lijst.

De Britse militaire inlichtingendienst staat nu alweer zo'n drie maanden op scherp, nadat duidelijk werd dat The Donald tot zijn eigen tevredenheid heeft vastgesteld dat de Britse premier/MI5 in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezing een drijvende kracht was achter de poging hem in een kwaadaardig daglicht te stellen, als een "speelbal van Russische chantage". De president ging er destijds terecht van uit dat mevrouw May, als minister van Binnenlandse Zaken, grondig over de Britse inmenging zou zijn geïnformeerd. Donald ziet de huidige situatie misschien als een gunstig moment van "payback time". Zie ons artikel hierover (link hier).

Maar er zijn ook goede strategische redenen achter zijn opstelling. Van nature (ondanks het feit dat het soms anders lijkt) zijn de instincten van Trump isolationistisch. Hij wil eigenlijk niet dat de VS in Syrië zitten en hij houdt er niet van dat zijn land vele miljarden US dollars teveel aan de NAVO uitgeven. Hij is op zijn beurt achterdochtig tegenover de duidelijke machtswellust van de EU en wist al spoedig na zijn aantreden een grote slag toe te brengen aan de handelsinkomsten in Brussel, door te beweren dat "de dagen van goedkope EU-export naar de VS verdwenen zijn".

Er zijn ook persoonlijke problemen na May en MI5. Hij heeft genoeg van Merkel en vertrouwt haar door olie en wapens gedomineerde Ostpolitik niet. Aanvankelijk was het zijn idee om een ​​nauwere band met Frankrijk te creëren onder Macron, maar na het fiasco van de wapenstilstand (en enkele diep ondoordachte opmerkingen van de nieuwe Jupiter) is hij nu van mening dat de leiders van de EU, de meest recente versie van het nieuwste westerse machtsblok, gevaarlijke trekken vertonen van grootheidswaanzin.

Het is volledig in het Amerikaanse commerciële belang dat de Europeanen meer betalen voor de NAVO en inzien dat de EU 27 verzwakt is door een volledige, abrupte Brexitt van het Verenigd Koninkrijk. De dollar staat onder erg onder druk door de Russisch-Chinese en Derde Wereld Roublenimbi-ambities, want het is wel duidelijk dat de euro als een andere potentiële reservevaluta niets wordt.



Last but not least, Donald Trump is een geboren onderhandelaar met het vermogen om van grote afstand angst te ruiken. Hij geeft er de voorkeur aan om vijanden en rivalen aan te pakken die hij al met een overweldigend superieure slagkracht op tilt heeft gezet. Hij deed dit om de Republikeinse partij achter zich te krijgen, om Juncker te kakken te zetten, om meer geld van de EU los te peuteren voor de NAVO en ook om Kim Jong Un aan tafel te krijgen. Nu heeft hij Britse handelsbureaucraten en inlichtingendiensten bij de ballen, en heeft hij als het ware een handgranaat in de EU-federalistische tank over Brexit gegooid. Drie vliegen in één klap is geen slecht resultaat.



"The I" kwam vanmorgen met de stelling dat May "14 dagen de tijd heeft om haar deal en haar carrière te redden". Zoals met de meeste 'i'-krantenkoppen tegenwoordig, is het tegelijkertijd zowel triviaal als fout. In werkelijkheid heeft ze acht dagen om het onverkoopbare te verkopen, nog eens zes dagen om haar nederlaag te laten bezinken, minder dan schandelijk - en zo lang ze wil na die tijd de indruk wekken dat ze maar een klein beetje heeft verloren (de mainstream media lekten gisteravond dat, als haar nederlaag op 11 december met een klein verschil tot stand is gekomen, ze gewoon aan de macht zal blijven).

We moeten dit niet vergeten: als op de één of andere manier de uittredingsovereenkomst in werking treedt, dan zal het regelen van een georganiseerde oppositie in maart 2019 (de recentelijk door Farage genoemde datum) veel te laat zijn. En zelfs als - zoals we verwachten - May's capitulatie door het parlement wordt verworpen is de kans groot dat May niet zal aftreden, maar zich liever tot Brussel wendt voor ondersteuning. Dit zal ze daar niet krijgen, omdat de sociopaten van de Europese Commissie een uitbreiding van artikel 50 willen, om het Verenigd Koninkrijk nòg verder te knevelen en te voorkómen dat er geld naar kapotte Britse banken gaat stromen.

Het zou in het eigen belang van de EU zijn om concessies te doen op dit punt, maar Brussel-kenners hebben in de loop van de jaren geleerd dat deze technocratenclowns nooit weten wat in het algemeen belang is, maar des te beter wèl in dat van henzelf.

We maken dus een situatie mee van een premier die iets meer dan een week lang steeds weer dezelfde leugens herhaalt - banen beschermen, het referendum respecteren, de controle over de Britse grenzen terugnemen, weer de eigen wetten maken en alle andere leugens die ze met het grootste gemak uit de mouw lijkt te schudden. Dit was haar strategie in de verkiezing van 2017; het werkte toen al niet, en vandaag de dag is ze nog impopulairder dan toen.

29 maart 2019 kan en zal alleen "het einde oefening" zijn, tenzij de Britten besluiten de Europese Unie zonder overeenkomst te verlaten. In alle andere scenario's blijven het pestendoor de EU en het zoeken van uitvluchten doorgaan. En hoe langer het doorgaat, hoe moeilijker het is om knopen door te hakken. Theresa May (en haar vrienden in Brussel en bij de NAVO) rekenen daar op. Leuk of niet, de hele Britse bevolking lijdt aan Brexit-vermoeidheid: de Britse regering hoopt dat de burgers zullen berusten in haar wel erg rooskleurige toekomstbeeld.

Het enige dat haar nog effectief een uitstel kan bezorgen, is omkoping en geldverspilling. Dat kan uit verschillende hoeken komen - maar wij denken wel te weten uit welke. We hebben vaker onze mening duidelijk gemaakt dat de heersende elite zelfs niet meer de moeite neemt om de illusie van een democratische EU en en een democratisch Verenigd Koninkrijk in stand te houden.

Afdrukken Doorsturen