Beurzen in crash-modus

De Amerikaanse minister van financiën Mnuchin tweette afgelopen zomaar, zonder enige aanwijsbare reden, dat hij de grootste Amerikaanse banken had gebeld. Naar verluidt is er in de VS geen liquiditeitscrisis, zo concludeerde hij op basis van die gesprekken. Is het tegenovergestelde waar? Dreigt de volgende financiële crisis?
De financiële markten verkeren in een crash-modus.

In plaats van dat het de beste maand van het jaar zou worden is december naar het zich laat aanzien de slechtste maand voor de aandelenmarkt sinds de Grote Depressie van 1929. De gemiddelde dagelijkse daling van de S&P500 deze maand was 1,6% - escalerend met een crash op de dag vóór Kerst.
De Amerikaanse aandelenmarkt verloor maandag bijna 3% - de grootste "pre-Christmas" daling sinds de oprichting. De S&P500 sloot op een laagtepunt van 20 maanden of 20% onder de piek van september. Hiermee is er een eind gekomen aan de langste Bull-market in de Amerikaanse geschiedenis.



De redenen voor de meedogenloze uitverkoop van de afgelopen drie maanden op de beurzen zijn verschillende: te beginnen met de "renormalisatie" (d.w.z. het uiteenspatten) van de grote vermogenszeepbel, veroorzaakt door de Federal Reserve en andere centrale banken, en verder door spanningen omtrent handelsoorlogen, stijgende en/of dalende rentevoeten, politieke impasse en instabiliteit in de VS en elders, plus de toenemende vrees voor economisch verval. Kortom: politici, beleidsmakers en bankiers hebben er een puinhoop van gemaakt.



Maar de directe katalysatoren voor de kerstcrash zijn deze twee:
1. Trump's voortdurende vete met de Federal Reserve en haar voorzitter, Jerome Powell, die binnenkort zou kunnen worden ontslagen.
We tekenen hierbij aan dat wij voorstander zijn van het opheffen van de Federal Reserve. Ten eerste is er niets federaals aan (het is in het bezit van een aantal grootbanken, zelfs ook nog uit het buitenland) en het heeft al helemaal geen reserves. We hebben eerder al geschreven dat er twee Amerikaanse presidenten zijn geweest die de macht van de FED wilden beteugelen: Abraham Lincoln en John F. Kennedy. Het feit dat beiden door een kogel in het hoofd uit de weg werden geruimd toont ons inziens de macht van het geld in de VS aan.
2. Mnuchin's bizarre, door crises geteisterde aankondiging dat de liquiditeit van banken in orde is, zelfs als geen enkele persoon op de markt daar tot nu toe aan twijfelde.

Het gevolg was dat de ogenschijnlijke kalmeringspil het tegenovergestelde effect sorteerde. Wanneer zo'n uitspraak wordt gedaan, moet er iets goed fout zijn. Als de Amerikaanse minister van financiën door een tweet op de zondag voor Kerstmis aangekondigt dat hij de grootste banken heeft gebeld endat alles in orde is, zou het in feite kunnen wijzen op het tegengestelde.
Het resultaat is inmiddels wel bekend: de aandelenmarkten stortten wereldwijd in. Handelaren spreken van het "Mnuchin bloedbad".

We blijven zitten met een aantal vragen:
- waarom belt de Amerikaanse minister van financiën op de zondag voor Kerst met de grootste banken?
- waarom benadrukt hij dat er geen liquiditeitscrisis is?
- waarom wordt de inhoud via Twitter openbaar gemaakt?
- was er een aanleiding om de banken te bellen?
- klopt zijn uitspraak dat alles "in orde" is?
- is er meer aan de hand dan op het eerste gezicht lijkt?
- is het tegengestelde van wat Mnuchin officieel bekendmaakt het geval?

Alles ademt wanhoop en nervositeit uit. Het is vreemd dat hij met de grootbanken gaat praten over liquiditeiten, terwijl er geen zichtbare aanleiding voor is. Wat verontrustender is is de uitverkoop van bankaandelen, die wijst op twijfels op de kredietmarkten. En het nieuws dat hij ook het "plunge protection team" bijeen heeft geroepen doet het sentiment ook geen goed.




We zijn benieuwd hoe Wall Street op de eerste handelsdag nà Kerst (vandaag) gaat reageren. De S&P500 futures wijzen op een stijging van ongeveer 0,5% (maar eigenlijk zegt dat helemaal niets). Later op de dag meer (voor abonnees).

Afdrukken Doorsturen