Het 20-jarige wangedrocht

20 jaar geleden werd de euro geïntroduceerd. Voor de monetaire autoriteiten wordt de gemeenschappelijke valuta als een succesmodel beschouwd. Maar is dat wel zo? In vergelijking met goud is de euro sinds zijn introductie met 75%  gedevalueerd. Nee, de euro is een wangedrocht, waarbij het enige voordeel nog is dat je binnen de eurozone op vakantie je geld niet hoeft te wissetel. En verder? Wij zien het meer als een symbool van de onderdrukking van de europeanen door een wrede niet-gekozen machtselite.

Dachten we met vrienden en familie een fantastisch oud en nieuw te vieren, werd ons goede humeur verpest met deze tweet:

We hadden er totaal niet bij stilgestaan dat dit de twintigste verjaardag was van de start van de euro, maar de eurocraten in Brussel hadden het niet vergeten, want niets anders te doen, kennelijk.
Enkele uren voordat het nieuwe jaar van start ging, lieten Juncker en zijn drinkvrienden een persbericht de wereld in sturen waarin de "deugden" van de euro werden opgehemeld. Waarden als “eenheid, soevereiniteit en stabiliteit..... welvaart”.

We hebben het maar op een zuipen gezet. Met deze ene tweet heeft de Europese Unie 2019 op de kaart gezet om nog erger te worden dan het jaar 2018.

De korte zin bevat nogal wat foute verklaringen. Twintig jaar na de invoering van de euro hebben de EU-leiders een nogal vreemd beeld van de gemeenschappelijke munteenheid op het internet gezet.
De handtekening onder het Verdrag van Maastricht was Junckers "belangrijkste handtekening in zijn leven"'. Kwestie van maar weer eens te diep in het glaasje hebben gekeken, lijkt ons.

In die tijdspanne hebben we nogal wat onthutsende gebeurtenissen meegemaakt, zoals het uit het raam gooien van het privaat eigendom, wettelijk vastgestelde rechten en de democratie op Cyprus toen de zaken uit de hand dreigden te lopen, terwijl beleggers en spaarders in de EU er rekening mee houden dat hun land de volgende dominosteen zal zijn die eraan moet geloven. Het succes van de euro is, dat als je in die valuta spaart, je elke dag geld kwijtraakt vanwege het ontbreken van (spaar)rente en oplopende inflatie.

Van 2010 tot minstens 2012 heeft de euro een ernstige crisis doorgemaakt, waarbij de lidstaten en de Europese Centrale Bank aanzienlijke financiële middelen en reddingsoperaties moesten aanwenden om de valuta in zijn huidige vorm in leven te houden. Men deinste er niet voor terug veelvuldig de stabiliteitscriteria (criteria van Maastricht) aan hun laarzen te lappen, en de europese wetten te overtreden.

EU-politici beweren, zoals gewoonlijk, dat gebeurtenissen zoals die we hebben gezien niet nòg een keer zullen gebeuren. Zeker weten. De bailout van Griekenland was volgens hen dan ook een éénmalige aangelegenheid, we zouden alles terugontvangen mèt rente, tot het tweede reddingsplan geactiveerd werd. Net als Spanje. Ierland. Portugal.

Laten we een paar dingen duidelijk stellen:

De EU is volledig, totaal bankroet. De Europese financiële instellingen zijn zombiebanken omdat ze geen geld meer krijgen. Niemand die nog bij het volle verstand is wil er in investeren. Zelfs geen Europese landen. Europese naties zijn bankroet omdat niemand  met zijn volle verstand hun obligaties wil kopen, tenzij men denkt dat die "investeringen" later bij de ECB gedumpt kunnen worden.

Uiteindelijk is de reden waarom alles wat er in de EU mis is en fout gaat, niet gerepareerd kan worden is, dat het daarvoor benodigde kapitaal gewoonweg niet aanwezig is. De EU en alle vermeende beschermende instanties hebben geen geld meer. Dit omvat alle lidstaten, de ECB en mega-bailout-fondsen zoals het ESM.

Het Europese economische powerhouse Duitsland heeft zich al gecommitteerd aan reddingsoperaties die 5% van het bruto nationaal product opvreten. De grootste financiële overdracht tussen twee landen tot nu toe was het Marshall-plan, waar de VS 5% van haar bbp aan Duitsland gaf (niet voor niets, uiteraard). Duitsland zal niet meer financiële hulp (kunnen) geven dan dat.

De ECB is overladen met de allerslechtste schulden die als onderpand zijn afgegeven voor steeds weer nieuwe leningen. Als er één iemand of instantie in Europa is die bankroet is, dan is het beslist de ECB. Zeker, ze kunnen in Frankfurt mééer geld drukken, maar zodra de grote vorderingen opeisbaar zijn, helpt het bijdrukken van geld niet meer omdat de benodigde hoeveelheid nieuw geld het systeem laat imploderen.

Dan hebben we natuurlijk ook nog de mega-bailout-fondsen zoals het ESM. Het probleem is dat Spanje en Italië 30% van de zogenaamde ESM-financiering voor hun rekening nemen. Bijna een derde van het kapitaal voor de reddingsoperaties moet komen van landen die zelf failliet zijn.

Wat kan er dan fout gaan?


PS. Om dit artikel toch nog vrolijk af te sluiten het volgende:
Volgens officiële cijfers heeft Jean-Claude Juncker vorig jaar bijna de helft van zijn wereldwijde reizen gemaakt met gebruikmaking van privé-jets. Dit is onder EU-wetgeving verboden. Niet dat we er van op kijken, want toen JCJ nog premier van Luxemburg was nam hij het ook niet zo nauw met de wetgeving (dus toen een uitstekende kadidaat voor de topfunctie die hij nu nog bekleed).
Vorig jaar legde hij zoals gezegd bijna de helft (21 van de 43 dienstreizen) van zijn officiële bezoeken af met privévliegtuigen, met zelf een overnachting van een slordige € 35.500, terwijl EU-wetgeving die "luchttaxi's" verbiedt, als andere "normale" vluchten mogelijk zijn.
De vervoerskosten lopen waarschijnlijk in de honderdduizenden euro's.

Het vrolijke aan dit naschrift is dat Juncker er ongetwijfeld ontzettend van genoten heeft. Als hij zich dat tenminste nog kan herinneren.

Afdrukken Doorsturen