De doodgezwegen muur

De Europese Unie praat er niet over, en heeft liever dat er niet over wòrdt gepraat. Een gigantische muur tussen Turkije en Syrië, gefinancierd door de burgers in de EU-lidstaten. De mainstream media zwijgen plichtgetrouw.



Dit is niet de grensmuur tussen de VS en Mexico zoals gewenst door Donald Trump, noch is het de omheining van de Hongaarse premier Viktor Orbán, die de toestroom van migranten naar Europa tegenhoudt. Nee, dit is een 764 kilometer lange muur tussen Turkije en Syrië, gefinancierd door niemand anders dan de Europese Unie.



Turkije deelt een 822 kilometer lange grens met Syrië, een land dat sinds 2011 is platgebombardeerd en geterroriseerd vanuit alle richtingen, en door onder andere verschillende EU-lidstaten. De muur loopt door de provincies Sanliurfa, Gaziantep, Kilis, Hatay, Mardin en Sirnak en omvat fysieke, elektronische en geavanceerde technologische hindernissen.

De fysieke hindernis bestaat uit modulaire betonnen muren, bemande en onbemande wachttorens en passagiersroutes.

Terwijl de EU en haar trouwe volgelingen voortdurend verkondigen dat elke vorm van grensafbakening racistisch is, zullen veel geschokt zijn als ze erachter komen dat de bouw van deze muur grotendeels door de Unie van 28 lidstaten werd gefinancierd.

We lazen in Der Spiegel het volgende:

De EU-landen hebben de Ankara-regering meer dan 80 miljoen euro aan veiligheids- en bewakingstechnologie ter beschikking gesteld in ruil voor de bescherming van hun grenzen.
...
Dit omvatte de overdracht van 35,6 miljoen euro door Brussel naar de Turkse onderneming Otokar onder haar IPA-programma voor regionale ontwikkeling voor de bouw van gepantserde Cobra II militaire voertuigen, die nu worden gebruikt voor de grensbewaking naar Syrië.



Dit speelde al begin vorig jaar! Bovendien heeft de Europese Unie Turkije meer dan 3 miljard euro toegezegd (in 2016 onder het mom van humanitaire hulp aan de Syrische vluchtelingen in het land). In feite diende deze overeenkomst om 3,5 miljoen migranten in Turkije in de val te lokken.

De afspraak was dat zodra de financiële middelen van Turkije waren uitgeput, de EU vóór eind 2018 nog eens 3 miljard euro beschikbaar zal  stellen. Dat heeft de Europese Commissie bevestigd in een persbericht.

De Brusselse hypocrisie druipt hier weer van af. Een door de Europese Unie gefinancierde muur tussen Turkije en Syrië - maar misschien is dat wel héél wat anders dan wat Trump wil: Amerikaans geld voor de bouw van een Amerikaanse muur. En het is vast ook héél wat anders dan de scheermesafrastering langs de Hongaarse buitengrenzen die de Hongaarse premier Viktor Orbán de afgelopen jaren heeft laten zetten. Kritiek uitoefenen op anderen: daar zijn ze in Brussel héél goed in.

Afdrukken Doorsturen