TTIP via de achterdeur

De Europese Commissie probeert bij nieuwe onderhandelingen over een handelsverdrag druk uit te oefenen op de VS - en kondigt een mandaat aan. Brussel wil de landbouw buiten de onderhandelingen houden. De Amerikanen zien daar niets in - komt TTIP terug via de achterdeur?

Reuters meldde gisteren het volgende:

The United States on Friday signaled it would not bow to the European Union’s request to keep agriculture out of planned U.S.-EU trade talks, publishing negotiating objectives that seek comprehensive EU access for American farm products.
The objectives, required by Congress under the “fast-track” trade negotiating authority law, seek to reduce or eliminate EU tariffs on U.S. farm products and break down non-tariff barriers, including on products developed through biotechnology, the U.S. Trade Representative’s (USTR) office said.
Agricultural issues were among the major sticking points in past negotiations for a major U.S.-EU trade deal, the Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), before talks were shelved after Donald Trump was elected president in 2016.
EU trade commissioner Cecilia Malmström told U.S. Trade Representative Robert Lighthizer in Washington on Wednesday that the 28-country bloc could not negotiate on agriculture in a new, more limited set of negotiations expected to start this year.



Beide partijen zijn het er wel over eens dat het doel van de onderhandelingen is te werken naar een verlaging van de tarieven voor industriële goederen. Maar we moeten goed opletten wat er nog meer op de agenda komt te staan. De kans is groot dat betwiste punten die eerder naar boven kwamen tijdens de eerdere, mislukte TTIP-onderhandelingen nu gladgestreken gaan worden. Trump en zijn volgelingen willen namelijk niet alleen praten over industriële goederen en auto's, zoals de Europese Commissie dat wil.

De Amerikanen eisen gewoon dat ook de landbouw en dus ook genetisch gemanipuleerd voedsel (Frankensteinvoer) en andere "populaire" Amerikaanse producten worden meegenomen in de komende onderhandelingen.

De dwarsliggers zijn in deze vooral Frankrijk, Duitsland en Ierland, maar ook andere EU-landen willen er (nog) niet aan. Duitsland speelt hierin een dubbelhartige rol: enerzijds willen de boeren niets weten van GM-voer, maar anderzijds is de Duitse regering nog steeds bang voor hogere Amerikaanse importtarieven voor de export van Duitse auto's - en zoals in de meeste EU landen wordt de gezondheid van de burgers ondergeschikt geacht aan de belangen van de multinationals.
De rust op het Duitse autofront werd door Brussel afgekocht met een hogere EU-import van (GM)sojabonen uit de VS en een betere markttoegang voor Amerikaans vloeibaar gas (hoewel het gas niet concurrerend - namelijk een stuk duurder dan het Russische gas - is).

Op dit moment bevinden de voorbereidingen van beide partijen (EU enVS) zich in een impasse. Maar het onderhandelingsmandaat, dat de Europese Commissie op korte termijn wil presenteren (de 28 EU-lidstaten moeten instemmen), kan het wel eens de verkeerde kant op gaan. Trump zal het mandaat namelijk gaan gebruiken om de druk op de europeanen opnieuw te verhogen. Met de downgrade van EU-diplomaten in Washington heeft hij de bij de club van Juncker de duimschroeven al aangehaald.

Het zal er wel op uitdraaien dat er een "TTIP-light gemaakt wordt" (een ander kaftje of inlegvelletje, want daar zijn we in de EU heel goed in).
Brussel riskeert dat de EU terechtkomt in een duister en niet-transparant proces over voedsel of farmaceutische producten die niet voldoen aan de Europese normen, maar zoiets heeft de technocraten in Brussel eerder ook niet weerhouden tòch wijzigingen door te voeren.
De onderhandelingen met de VS zullen wel doorgaan. Er is dan echter wel één cruciaal verschil: de omstandigheden en voorwaarden voor een handelsverdrag worden dit keer dan niet door de EU, maar door de VS gedicteerd...

Afdrukken Doorsturen