Is D'66 nog te redden?

Ondernemingen maken vaak gebruik van zogenaamde stockfoto's, foto's die door fotografen verkocht worden via sites als Shutterstock. Op de site Geen Stijl lazen we een artikel over D'66, dat voor haar publiciteit gebruik maakt van dit soort foto's. Klopt het verhaal van Geen Stijl? En is dit de enige keer dat - als het waar is - D'66 hiervan gebruik maakt?
We gaan eens fact-checken.

We lazen het volgende amusante stukje op Geen Stijl:


Van de artikelen die wij schrijven wordt een groot deel van de tijd besteed aan het checken van de informatie, die wij ook regelmatig van derden krijgen. Dat factcheking hoort er nu eenmaal bij.
Omdat in het weekend onze activiteiten op een wat lager pitje staan, hebben wij voor de grap ook eens gekeken of bovenstaande beweringen kloppen:
a) op de achtergrond van het D'66 gezelschap wordt gebruik gemaakt van een foto van Shutterstock, gebruikt voor marketingdoeleinden
b) de jongedame zit niet bij D'66
c) de foto is een "still" van de site van Shutterstock, wat betekent dat het een watermerk als hierboven op de foto van de jongedame is te zien, kan bevatten.... of niet, als de foto via andere manieren gedownload/gekopieerd kan worden.
Door copy/paste via andere sites zou men dan de foto wel gebruiken, maar de rechten daarvoor niet gekocht hebben (wat in dit geval minder netjes is, omdat de jongedame (ongevraagd) verbonden wordt aan deze politieke partij).

We beginnen onze zoektocht om deze drie beweringen te controleren, maar willen zelf ook nog weten of D'66 - ongeacht of bovenstaand waar is - sowieso gebruik maakt van "andermans" foto's in combinatie met de tekst die daar dan mogelijk op staat.

Eerst maar eens Google gebruiken, en die stuurt ons naar de volgende verwijzing:


Ook andere zoekmachines, zoals DuckDuckGo.com, en de door ons gebruikte, geven dezelfde foto.
De foto hierboven wijkt iets af van de foto onderaan het artikel van Geen Stijl, want links van de jongedame staat bij ons slechts één persoon, bij de andere foto twee. Ook zijn de contouren van het haar afwijkend - dat kunnen we zien als we beide foto's doorzichtig over elkaar heen plakken.
We klikken door naar de link en komen terecht op de site van... Shutterstock en komen te weten hoe dat kan, met die afwijking!


Het is namelijk geen foto, maar een videofragment van 16 seconden. En op de site van Shutterstock staat het watermerk afgebeeld om illegaal gebruik van de video te voorkómen. Het filmpje staat trouwens ook op andere websites, bijvoorbeeld stock-footages.com maar die linken allemaal weer door naar Shutterstock.
Dus bewering a) is juist. Maar bewering b) moeten we toch eerst verder uitzoeken, want als de dame hier in Nederland woont kan ze best (hoewel onwaarschijnlijk) "van" D'66 zijn.
We gaan eerst even op zoek naar de bron van het filmpje, die het geplaatst heeft op Shutterstock. Dat is Aila Images, en via LinkedIn komen te weten dat het bedrijfje gevestigd is in Southampton, het Verenigd Koninkrijk dus.


We kunnen er dus gerust van uitgaan dat de bewuste dame niet bij D'66 hoort, en bewering b) klopt dus ook.

Maar nu de derde bewering, namelijk dat D'66 een "still" heeft gebruikt zonder ervoor te betalen. Het zou kunnen, want de verwijzing door de zoekmachines levert een afbeelding op zònder watermerk. We gaan kijken of
a) de foto van de achtergrond in het artikel een watermerk bevat en, indien niet, of
b) de foto identiek is aan de "still" van Google (die gewoon gekopieerd kan worden).

Aan de foto in het artikel hebben we niets, want de hoofden van de "roomblanke fractie" staan net voor de plaats waar het watermerk zich zou moeten bevinden. We moeten dus een andere foto van deze "happening" hebben.
Onze zoekmachine dirigeert ons naar het twitter-account van D'66 Kampen, en daarop vinden we de volgende foto:


Op het eerste gezicht zeggen we: geen watermerk, maar voor de zekerheid gaan we even inzoomen:


Inderdaad, geen watermerk. Dat zou inhouden dat voor het filmpje wèl betaald is (een filmpje downloaden zonder watermerk is ons zo gauw niet gelukt). We zetten nu de "still" van de zoekmachines en de door D'66 gebruikte afbeelding naast elkaar:


De foto's zijn duidelijk afwijkend, en de afbeelding van D'66 lijkt ons een "still" uit de video, in de buurt van de 9 seconden. We geven in dit geval dus D'66 het voordeel van de twijfel, en denken dat zij geen misbruik hebben gemaakt van Shutterstock (en de makers van de foto).
Bewering c) klopt dus niet, maar eerlijk is eerlijk: Geen Stijl had het ook over "waarschijnlijk".......

Het is dus een vreemd fenomeen: D'66 draagt de boodschap "Kies voor de toekomst" uit met een foto van een buitenlandse afro-amerikaanse jongedame. Zou deze politieke partij vaker stockfoto's gebruiken om een bepaalde boodschap uit te dragen?
We gaan op zoek, en omdat onze "roots" in Overijssel zijn gaan we eerst maar eens kijken op het twitter-account van de lijsttrekker van D'66 voor die provincie, en dat is Wybren Bakker. Bingo! We zien een mooie foto, een die gebruikt wordt voor een nieuwe campagne, mèt een boodschap:


Huh? Alweer een afro-amerikaanse dame als boegbeeld voor het "roomblanke" D'66?
We gaan verder zoeken...
Fuck! Dit keer komen we de jongedame tegen op (o.a.) Instagram, met het volgende advies: "We're passionate about helping you achieve your dream smile. Find your AACD member dentist today!"


En ook op meer plaatsen komen we dezelfde foto tegen..... dus vermoedelijk een stockfoto, hoewel die ook "gewoon" te downloaden is, bijvoorbeeld hier. De foto staat zelfs prominent op de site https://supporter.d66.nl/europa.


Meteen valt ons op dat D'66 het met de waarheid niet zo nauw neemt. We lezen het toch echt:


De Europese Unie zorgt al bijna 75 jaar voor vrede, veiligheid en welvaart. We hebben Europa nog steeds hard nodig. Want we staan op dit moment voor grote uitdagingen. Terrorisme. Migratie. Klimaatverandering. Het Europees ideaal – samenwerken aan vrijheid en vooruitgang- staat onder druk. Terwijl we voor grote uitdagingen staan die verder reiken dan onze grens. Daarom werken we samen aan een sterk Europa. Vind jij Europa ook belangrijk? Sluit je dan aan als Supporter van Europa.

We bedoelen niet de grootheidswaanzin van de eurofielen dat de EU gelijk staat aan Europa, maar kom op zeg, de Europese Unie bestaat pas sinds 1 november 1993, dus we zitten nog niet eens op de helft van de 75. En eigenlijk ervaren we de laatste tien jaar binnen de EU steeds minder vrede, veiligheid en welvaart....

Maar goed, we zullen nog één check doen, en laten we daarvoor een foto nemen van het twitter-account van de politieke partij D'66.
Dat heeft de volgende header:


Die jongedame onderaan hebben we al "behandeld", dus laten we de lachende jongeman die zo prominent aanwezig is eens opzoeken. Zou hij misschien een D'66-er kunnen zijn? Al zoekende komende we op de volgende website: Euroknaller!


EURO-KNALLER!!! En wat hebben die D'66-ers toch met tanden?

Tenslotte: onze eigen zoekmachine gaf nog wat leuke informatie over bovengenoemde jongeman. Het is Lewis Alerson, volgens de website Free-ebooks.net

a US-based book author who is best known for writing self-help books. He is passionate about helping people by educating them through his books regarding the things affecting them in a negative way.
His goal in life is simple-to keep writing books that impact the lives of his readers in a positive way with the intention to give them the tools they need to solve the problem they’re facing.
His books are relatively easy to use, makes you feel that there’s hope for you, shows you that the author understands your problems, gets you to commit to working with the book, and gives you at least some advice right away.



Er is dus nog hoop voor deze partij, de partijleiding en de achterban...... gewoon de boekjes lezen van deze jongeman, volop te koop bij Amazon.


Zou meneer Alerson weten dat hij het boegbeeld van een Nederlandse politieke partij geworden is?

Afdrukken Doorsturen