Huichelachtige "democraten"

Een aantal EU-lidstaten, waaronder ons land, hebben zich schaamteloos aangesloten bij het door Brussel gestelde ultimatum tegen Venezuela. Zials zo vaak is er in het Brusselse kippenhok weer eens geen gemeenschappelijke lijn te ontdekken. Een meerderheid van de EU-lidstaten erkent de zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó niet, wat natuurlijk de "machtige" minderheid (Duitsland, Frankrijk) erg irriteert. Een stel democraat-hypocrieten blijft daarom geloven dat zij kunnen bepalen wie recht heeft op de macht in Venezuela.

Onze minister van buitenlandse zaken, Stef Blok (die toch al geen goede indruk maakte met drugscriminelen zijn vice-presidenten), heeft weer eens geblunderd. Hij snelde vooruit met oproepen voor nieuwe verkiezingen in Venzuela (link hier),  het Venezolaanse volk moet in staat worden gesteld hun constitutionele rechten vrijelijk uit te laten oefenen en een eerlijk, transparant en democratische electoraal proces kunnen instellen dat voldoet aan internationale standaarden.
Zoiets al wij hebben in de EU waarschijnlijk: een "regering" bestaande uit een Europese Commissie, commissarissen, Raad van Europa, noem maar op, die ook "democratisch" gekozen worden..... oh, wacht!  Maar Blok blijft gewoon de Nederlandse handelsreiziger: uit de erkenning van Juan Guaidó als interim-president vloeien geen juridische verplichtingen voort zoals het verbreken van de diplomatieke betrekkingen. Principes, prima.... maar het mag ons geen geld kosten (want stel je voor dat Maduro gewoon blijft zitten).

Onze premier laat ook zien totaal geen benul te hebben van het internationaal recht. We citeren: "Guaidó is de voorzitter van het enige democratisch gekozen orgaan in Venezuela. (De Nationale Assemblée - red.) Ook grondwettelijk is hij wat ons betreft nu de interim-president, met als opdracht nieuwe verkiezingen uit te schrijven."
Laat nu de president van Venezuela middels democratische verkiezingen gekozen zijn......

De Italiaanse regering is nu de gebeten hond, omdat zij haar veto heeft uitgesproken voor een gezamenlijke verklaring van de EU. Regerinsleiders die vóór het EU-ultimatum waren, leggen bij hen de Zwarte Piet neer. Zo draaien de democratie-huichelaars. Als zij geen eensluidende verklaring kunnen afgeven, dan zijn niet zij, maar de "dwarsliggers", de schuldigen. Maar de Italiaansde regering heeft gewoon een heldere verklaring afgegeven waarom zij het ultimatum niet steunt, te weten: het onrechtmatig inmengen in binnenlandse aangelegenheden van een ander land.

De werkelijkheid is natuurlijk dat Brussel achter de Amerikanen wil gaan staan, het land dat het gebruik van militair geweld en een invasie van Venezuela ziet als een "optie" die zij expliciet open houden. Er is geen duidelijker aankondiging dat de Verenigde Staten het internationaal niet alleen in het verleden, maar ook in de toekomst naar haar hand wil zetten.
Dit keer verzamelen de Amerikanen ook weer "een coalitie van bereidwilligen" om een invasie in Venezuela te rechtvaardigen.

Al geruime tijd hoort men van diverse zijden dat de verkiezing van Maduro vorig jaar niet democratisch verlopen is, ze waren zelfs gemanipuleerd, maar wat deze beweringen nu eigenlijk ondersteunt is nog steeds niet duidelijk. Evenmin wordt uitgelegd hoe het kan zijn dat veel andere landen de keuze van Maduro legitiem lijken te vinden.

Ten aanzien van die verkiezingen, vorig jaar, zijn er nogal wat misvattingen. De Venezolaanse regering blokkeerde geen kandidaten uit de oppositie om deel te nemen, maar moedigde het aan en stemde zelfs in om de verkiezingsdatum te wijzigen om tegemoet te komen aan de eisen van de oppositie (van december 2018 naar 20 mei 2018). Nicolas Maduro kreeg de stemmen van 6,2 miljoen mensen, ongeveer 31% van de stemgerechtigde kiezers, iets meer dan wat recentelijk Amerikaanse presidenten ontvingen (Obama ontving 31% in 2008 en 28% in 2012, terwijl Trump 26% kreeg in 2016). De oppositiekandidaten waren Henri Falcón (die 21% van de stemmen kreeg) en Javier Bertucci (die 11% ontving). Venezuela heeft een electoraal systeem dat onmogelijk te manipuleren is. Jimmy Carter noemde het ooit "het beste van de wereld".

Het International Electoral Accompaniment Mission of CEELA (Council of Electoral Experts of Latin America) publiceerde een rapport over de Venezolaanse presidentsverkiezing van 20 mei vorig jaar.  CEELA kwam tot de volgende conclusies:

Het verkiezingsproces voor de presidentiële en staatswetgevende verkiezingsraad 2018 voldeed aan alle internationale normen en nationale wetgeving, met name op het gebied van audit en verkiezingsadministratie.
CEELA Mission is van mening dat het proces met succes is uitgevoerd en dat de wil van de burgers, vrij uitgedrukt in stembussen, werd gerespecteerd.
c. De resultaten die gisteravond door de Nationale Kiesraad zijn gecommuniceerd, weerspiegelen de wil van de kiezers die hebben besloten aan het verkiezingsproces deel te nemen. Deze resultaten zijn naar behoren gecertificeerd door de burgerverificatie-audit.
e. De CEELA verkiezingsbegeleidingsmissie bevestigt dat het verkiezingsproces het electorale institutionalisme dat het democratische systeem ondersteunt heeft versterkt en opnieuw bevestigd.



De voormalige onafhankelijk rapporteur voor de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, Alfred de Zayas, presenteerde een rapport over zijn reis naar Venezuela, uitgegeven in augustus 2018. In een recent interview met  The Independent zei hij: "Sancties doden" waaraan hij toevoegde dat ze het zwaarst op de armste mensen in de samenleving vallen, als gevolg van voedsel- en medicijntekorten de dood veroorzaken, leiden tot schendingen van mensenrechten en gericht zijn op het dwingen van economische verandering in een "zusterdemocratie".

In een interview met Fox Business was de nationale veiligheidsadviseur John Bolton van Trump opmerkelijk open over de door de VS geleide, voorgenomen staatsgreep in Venezuela, die wordt ingegeven door olie- en bedrijfsbelangen. Bolton zei: "We kijken naar de olieactiva ... We willen niet dat Amerikaanse bedrijven of investeerders verrast worden. ... we zijn in gesprek met grote Amerikaanse bedrijven die zich nu in Venezuela bevinden, of in het geval van Citgo hier in de Verenigde Staten ... Het maakt een groot verschil voor de Verenigde Staten op economisch vlak als we Amerikaanse oliemaatschappijen echt zouden kunnen laten investeren in en het in productie nemen van de oliecapaciteiten in Venezuela. Er staat voor ons allebei hier veel op het spel om dit op de juiste manier te laten gebeuren."
Met andere woorden, Bolton maakte duidelijk dat de Amerikaanse motivatie erin bestaat de controle over de olie van Venezuela te krijgen. Venezuela heeft de grootste bewezen oliereserves ter wereld.

John Bolton, de nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse regering, praat openlijk in Fox News over wat de Amerikaanse belangen in Venezuela zijn: olie en macht voor grote Amerikaanse bedrijven. Te zien vanaf plm. 4:50:



We hebben het vaker gezegd, bij de onderwerpen over het Marrakesh-verdrag, de energietransitie, het kinderpardon en TTIP, en zelfs het doorzettende verval van Nederland, om maar wat te noemen, en kunnen het ook nu weer herhalen: we worden geregeerd door idioten, niet alleen in de regering maar ook hun meelopers bij de politieke partijen. Maar het zal de meeste Nederlanders worst zijn.

 

Dit jaar schreven wij over Venezuela op ons blog:
04-02-2019 Hoe snel krijgt de CIA zeggenschap over Venezuela?
28-01-2019 Venezuela: westerse propagandamachine draait op volle kracht
26-01-2019 Machtsstrijd om Venezuela

Afdrukken Doorsturen