EU verslikt zich in Arabische Liga

Voor het eerst ontmoeten Europese en Arabische regeringsleiders elkaar op het allerhoogste niveau. Ook premier Rutte is erbij,net als de Duitse bondskanselier Merkel en de meeste andere EU-regeringsleiders. Op het laatste moment had de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman - omstreden vanwege de moord op journalist Jamal Khashoggi - afgezegd voor de Top der Gewetenlozen.

Afgelopen weekend hadden de EU-leiders zich verzameld voor het begin van de tweedaagse woestijntop met de Arabische Liga in Sharm el-Sheikh. Europees Commissaris Juncker moest zijn aanwezigheid op de bizarre vergadering meteen op de eerste dag al rechtvaardigen.
"Voelt u zich niet slecht als u zoveel dictators ontmoet", vroeg de Duitse ARD-correspondent M. Preiß aan de corrupte Luxemburger in de luxe badplaats aan de Rode Zee. "Ja, maar als ik alleen maar loepzuivere democraten wilde ontmoeten, dan zou mijn werkweek dinsdag klaar zijn," zei Juncker op de gebruikelijke sarcastische manier.

Klopt niet helemaal, want woensdag is nog steeds de wekelijkse vergadering van de Europese Commissie in Brussel - er moeten per slot van rekening toch Europese waarden worden hoog gehouden.
Maar dat lukt het ook niet. Sinds de Turkije-deal van Merkel in 2016 heeft de EU zich steeds meer bezondigd aan het kromme niveau van cynische realpolitik. De "normen en waarden"-gemeenschap heeft afgedaan.

Na de Turkse sultan Erdogan overgehaald te hebben migranten "op te vangen" verwacht Brussel nu ook dat de meedogenloze heersers van Egypte (Al-Sisi, die zich onlangs voor de komende 35 jaar liet benoemen tot president van het land) of misschien wel Saoedi-Arabië, zullen helpen om de Middellandse Zee en de Golfregio dicht te gooien.
Deze "vrienden van de EU" moeten niet alleen dienen als poortwachters voor Europa, maar ook opvangcentra voor vluchtelingen oprichten, de zogenaamde "regionale platforms voor ontscheping", zoals de EU-top in juni heeft besloten. De EU laat hiermee maar weer eens zien dat het geen enkele prioriteit geeft aan mensenrechtenschendingen, door met dictators in het Egyptische Sharm-el Sheikh om tafel te gaan zitten, waardoor het zelfs de posities van die despoten legitimeert. En maar met de beschuldigende vinger wijzen naar landen als Hongarije, waar zogenaamd de democratie geweld wordt aangedaan. *)
Zum kotzen!

Maar het mooie plannetje van Brussel kan wel eens een luchtspiegeling blijken te zijn. De leiders van de Arabische Liga denken niet eens na over het bouwen van vluchtelingenkampen voor de EU. En als ze dat doen, willen ze geld zien, veel geld, net als Erdogan.
Al-Sisi maakte dit al duidelijk aan het begin van de woestijntop. Maar de EU wil niet betalen, althans nog niet. Het is een top zonder waarde - en zonder waarden. Overigens kwam het idee van de top dit keer niet van Merkel - maar van de rechts-conservatieve bondskanselier van Oostenrijk, Kurz, die onlangs in de smaak viel bij de Amerikaanse president Trump.


                                                              Dictators onder mekaar: de Egyptische president Al-Sisi en de Duitse "queen of the desert" Merkel.

Bij het slot van de top konden we toch nog meemaken dat de EU en de Arabische Liga ruzie hebben ruzie gemaakt. Er werden namelijk twee verklaringen afgegeven - en de vraag is wie er gelogen heeft.... Een journalist vroeg na de omstreden woestijntop om een reactie van de Arabische Liga op de Europese gedachten over de mensenrechtenkwesties in Egypte. Hierop beweerde de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Ahmed Abul Ghait, dat "niet één van de aanwezigen" had gesproken over ontevredenheid over de mensenrechtensituatie.
Dat werd niet weersproken - totdat EC-president Jean-Claude Juncker sprak. "Ik was in de zaal. Het is niet waar dat we niet over mensenrechten hebben gepraat."

Hij zei dat hijzelf het probleem in zijn eerste toespraak had benoemd. De kwestie van de mensenrechten kwam volgens hem ook naar voren in alle bilaterale ontmoetingen met de hoofden van de Arabische staten. We hebben nu twee uitspraken die lijnrecht tegenover elkaar staan. We gaan er gemakshalve maar vanuit dat we Juncker meer kunnen vertrouwen dan Abul Ghait, maar als de laatste de onwaarheid zei - waarom dan nog een ontmoeting met hem hebben?
Want dat is precies wat de EU voor ogen heeft. In de toekomst wil ze regelmatig de dictators, terreurfinanciers en folteraars uit de Arabische wereld ontmoeten. De vraag blijft: waar is het goed voor?

In de officiële poging om het "Fort Europa" uit te breiden, heeft men weinig vooruitgang geboekt in Sharm El Sheikh. Wij zien het dan ook als een groot toneelspel, als een klucht: de EU-regeringsleiders zeggen wel dat zij de migrantentsunami wil tegengaan, maar er is een verschil tussen zeggen en doen. Na al die jaren is er nog geen buitengrens gesloten door optreden van Brussel (en landen die het wel hebben gedaan hebben van hen forse kritiek gekregen), en ondertussen blijven de rubberboten, NGO-schepen, treinen en vliegtuigen maar heen en weer gaan om de autochtone bevolking van het oude continent te "verrijken". O ja, er is ook geen vooruitgang geboekt op het belangrijkste thema van het buitenlands beleid: het geschil over de nucleaire overeenkomst met Iran. Iran wordt niet eens genoemd in het slotcommuniqué. En over mensenrechten zal in de toekomst, na het nmislukken va de top in Sharm el Sheikh, voorlopig ook niet worden besproken, toch?
Tenzij het eigen lidstaten betreft, dat dan wel weer.


*) De woestijntop is op zichzelf een primeur, maar de Brusselse aanpak is welbekend. Terwijl (het staatshoofd van Egypte) Abdel Fattah al-Sisi zijn heerschappij consolideert en negeert wat Human Rights Watch de ergste mensenrechtencrisis in Egypte in tientallen jaren heeft genoemd, mompelen Europese regeringsleiders iets over "stille diplomatie" met betrekking tot dergelijke kwesties. En vervolgens gaan ze gewoon door met het opbouwen van relaties en geven ze Al-Sisi de schijn van internationale legitimiteit - iets waar hij op vertrouwt sinds hij de macht greep middels een militaire coup in 2013. En vergeet ook niet dat de EU het land over 2016 en 2017 een bedrag van €1.09 miljard kado heeft gedaan.

Al-Sisi's recente serie executies zijn ontluisterend: hij moet er zeker van zijn geweest dat het executeren van mensen, ondanks schijnbaar oneerlijke processen kort vóór de top, geen negatieve gevolgen zou hebben. Hij weet precies hoe de wind waait in Brussel.

Afdrukken Doorsturen