Nexit: NU!!

De Europese Unie stevent af op een ramp van ongekende omvang. Niet alleen wat het vernietigen van mensenrechten, culturen en maatschappijen betreft, ook economisch staat ons grote rampspoed te wachten. Enerzijds komt dat doordat het Brusselse bolwerk is vergeven van prutsers en zelfverrijkers, anderzijds zijn het nationale leeghoofden politici en de mainstream media die ons op grote schaal zand in de ogen strooien. Nexit..... NU!

Een paar dagen geleden lazen wij een artikel over de handelscommissaris van de EU, Cecilia Malmstrom, op Bloomberg, waarin zij het Verenigd Koninkrijk bedreigde met tarieven "op dag 1" van de Brexit. Vervolgens ging ze het gevecht aan met Donald Trump en wees erop dat tarieven slecht zijn voor iedereen ...

Er gaat niets boven een huichelaar die binnen enkele uren zijn boontje om zijn loontje krijgt. De Wereldhandelsorganisatie (WHO) heeft zich tegen de EU uitgesproken in een handelsconflict betreffende haar steun aan Airbus. De Irish Times legt de uitspraak als volgt uit:

Het beroepsorgaan van de WHO bevestigde dinsdag een uitspraak uit 2016 dat de EU er niet in is geslaagd miljarden aan illegale hulp aan Airbus te elimineren op twee vliegtuigen - de A380 superjumbo en de A350 twin aisle jet. De Europese Commissie zei dat er "snel moet worden gehandeld" om ervoor te zorgen dat het in overeenstemming is met de bevindingen van de WHO.
...
Boeing, die beweerde dat onrechtmatige hulp aan deze twee programma's $ 9 miljard (€ 7,6 miljard) van zijn oorspronkelijke vermeende $ 22 miljard aan illegale steun zou bedragen, verwelkomde de uitspraak als rechtvaardiging voor zijn beweringen dat Europese regeringen al decennia illegaal de opkomst van hun grootste concurrent hebben gesubsidieerd door goedkope leningen voor de introductie van nieuwe vliegtuigen.



De Europese Unie heeft dus niet alleen de handelspraktijken overtreden, maar het is er ook niet in geslaagd ermee op te houden.
Die uitspraak is het hoogtepunt van een 14 jaar durende juridische strijd tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Tussen Boeing en Airbus. Maar hier komt de grap: de WHO-uitspraak geeft de VS de mogelijkheid om sancties tegen de Europese Unie toe te passen vanwege de slechte handelspraktijken. Dat betekent: miljarden dollars aan strafsancties.

Blijkt dat het de Europese Unie is die de onruststoker in de wereldhandel is.....  Brussel is vergeven van de prutsers.

Om de zaak nog wat pijnlijker te maken heeft Airbus aangekondigd dat het niet van plan is de enorme overheidsleningen terug te betalen die het kreeg om de superjumbo van de A380 te ontwikkelen. Het bedrijf is gestopt met het maken ervan en er zijn nooit voldoende vliegtuigen verkocht om de kosten te dekken of EU-regeringen terug te betalen. Boeing deed er nog een schepje bovenop en beëindigde de samenwerking met Airbus om het vliegtuig te ontwikkelen, om precies dezelfde redenen waarom het mislukte.
Dus dit was allemaal voorspelbaar.

Bloomberg plaatste de headline "Frankenstein Capitalism Is Stalking Europe" om te benadrukken hoe soortgelijke praktijken problemen veroorzaken in alle sectoren in Europa.
Nu waren de onbetrouwbare anti-handelspraktijken van de EU al lange tijd bekend. Ze zijn één van de redenen voor de Britten om de EU te verlaten. En de harde uitspraak van bovengenoemde idioot commissaris die gericht was op Groot-Brittannië benadrukt alleen hoe de EU de naties behandelt waarmee Groot-Brittannië wil handelen. Zonder al die tarieven waarmee de Europese Unie dat land dreigt.

Maar dit handelsdebacle is slechts één puntje op de trendlijn naar meer Europese ellende.

Na jaren van "heiliger dan jij" vingerwijzen vanuit de EU op het witwassen van geld, blijkt dat de eigen banken van de Europese Unie de grote schuldigen te zijn. De ene na de andere reeks van EU-banken werd afgelopen weken ontmaskerd als belangrijke witwasoperaties. Het verhaal slaagde erin drie dagen bovenaan de Bloomberg-homepage te blijven - een record dat zelfs Brexit-nieuws overtrof.
Europese bankaandelen die verstrikt geraakt waren in het schandaal kregen er van langs.

Een paar dagen geleden besloot de Europese Centrale Bank (ECB) dat het tijd was om een stap terug te doen naar de economie en ging men zich er nog wat meer mee bemoeien. Het is amper twee maanden geleden dat ze daar in Frankfurt stopten met kwantitatieve versoepeling (QE) ... en slechts een maand na de headline van Bloomberg: "Draghi ziet er de noodzaak niet van in om meer stimulerende maatregelen te nemen die nodig zijn om zorgen over groei te bestrijden".

Nu vertelde de ECB-president ons dat hij een unaniem besluit van de ECB-raad heeft gekregen om méér geld in de bankensector in Europa te pompen. Aandelen en de euro struikelden over het nieuws van de ECB - een unieke prestatie. Gewoonlijk reageren aandelen goed op een dalende valuta, zoals in Groot-Brittannië gebeurde na de Brexit-uitslag. En meestal reageren aandelen ook goed op meer geld van centrale banken. Maar die boost duurde niet eens de dag.
De stimuli van de ECB worden steeds minder krachtig en effectief. Het kost steeds méér geld voor hetzelfde effect (geen, dus). Als ze daar in Frankfurt niet oppassen stevenen we uiteindelijk af op een overdosis. Dat krijg je als je als EU iemand met een slechte "track record" president van de grootste centrale bank maakt..... en dan ook nog carte blanche geeft, zonder enige aansprakelijkheid.

Misschien ging de bezorgdheid voor aandelen over de lagere bbp-groei die de ECB nu voor de EU verwacht: haar voorspelling werd met een derde (!) verlaagd. En dat zet het begrotingsdrama met Italië weer op de kaart, omdat de december-deal tussen de Italianen en de EU hogere groeipercentages veronderstelde.
Vergeet niet dat het begrotingsdrama met de Italianen in mei en oktober vorig jaar tot dalingen op de financiële markten leidde. Alleen: dit keer is het Frankrijk van Emmanuel Macron dan óók in strijd met de regels handelt. De volgende begrotingsruzie kunnen we over een aantal weken tegemoet zien. Voorlopig moet hem de hand boven het hoofd worden gehouden..... in ieder geval tot na de verkiezingen in mei.

Er zijn nogal wat analisten die waarschuwen voor de komende recessie, maar we denken dat er veel groter problemen zijn die de eurozone uiteen kunnen laten vallen.
Het onderliggende probleem is niet de economische vertraging zelf. Het is de divergentie binnen de eurozone. De Duitse lonen stijgen met 5% per jaar. Huizenprijzen nog sneller. Ondanks dat het Duitse bbp groeit met.... 0%. Dat is wat je krijgt als de ECB tarieven hanteert van grofweg 0%. Een soort van stagflatie. Economie is niet moeilijk, alleen de prutsers bij de ECB hebben er geen kaas van gegeten. Of zou het hun politieke agenda zijn die de problemen alleen maar groter maakt?

In Zuid-Europa bevindt Italië zich in recessie. Maar de ECB kan haar regels nog maar met moeite verkrachten om slechts de helft van de eurozone te helpen. Er wordt dus weer overgeschakeld op QE, quantitative easing, maar als dat het rijkdom-effect vergroot, wat zal dan het gevolg zijn van QT, quantitative tightening? Het armoede effect?
QT geeft ons wat sommigen het trainspotting-effect noemen. Het einde van een kunstmatig opgewekt hoogtepunt. Dat betekent, in film-analogie gesproken, ontwenningsverschijnselen, stemmingswisselingen en bizarre achtervolgingsscènes. De afloop is dat iemand anders er met uw geld vandoor gaat. En dat is precies wat er aan het einde van 2018 is gebeurd - toen de ECB QE introk. In 2019 ging de economie omlaag. Het is zó erg dat, net als in de film, de drugsverslaafden terugvallen. Ze hebben hun monetaire "hit" nodig, of de hel breekt los in de financiële markten.

Waar dit naartoe leidt? Uiteindelijk naar meer Brexit's. Terwijl de EU voortstrompelt, is Groot-Brittannië "booming" - ondanks wat veel EU- en  regeringsgezinde mainstream media en politici u proberen wijs te maken.
De Britse overheidsbegroting begeeft zich in de tegenovergestelde richting van Zuid-Europa. "UK public finances set for windfall in spring statement" kopte de Financial Times.
De Britse Telegraph meldde dat Europese investeringen in het Verenigd Koninkrijk zijn verdubbeld sinds het Brexit-referendum. Niet het investeringspercentage, nee, het totale bedrag. Dat is meer dan 100% groei in slechts twee jaar!

De Wall Street Journal meldt dat de (vooral door pro-EU politici aangekondigde) Brexit-exodus van bankiers gewoon niet heeft plaatsgevonden. Daarnaast zijn de migratiecijfers stabiel.
Voeg hieraan toe de gebruikelijke statistieken. Werkloosheid op het laagste niveau sinds de jaren 1970. Werkgelegenheid het hoogst. Loongroei op een hoogtepunt van tien jaar, ondanks dat de inflatie zich op een laag niveau bevindt. De productiviteitsgroei is volgens de Bank of England in een opwaartse trend.

Maar niet te enthousiast worden over het Verenigd Koninkrijk. Het is niet omdat dat land nu zo bijzonder veelbelovend is. Het is het gebrek aan alternatieven. "Veel van Europa is in een (bijna) recessie geweest. Er waren stukken minder goede mogelijkheden geweest om in Europa te investeren als in het Verenigd Koninkrijk, dat goed heeft gepresteerd," vertelde Nick George van PwC aan de Telegraph.

Als je alle politieke nieuws eruit filtert, blijkt een Brexit gewoon een absoluut succes. Beter dan alles waar de Brexiteers van droomden. Zeg maar dag met je handje tegen de "pijn op de korte termijn, maar het is het waard".

Maar helaas is het de politiek die het lot van de Britten bepaalt. Het is een schande dat we er wéér twee jaar onzekerheid te verwachten is (voorafgaande op een definitief annuleren van de Brexit). Nog twee jaar waarin politici zó druk zijn met de Brexit, dat ze er niet in slagen het leven van de burgers op alle gebruikelijke manieren te beïnvloeden.

Positief is dat terwijl Westminster druk is met de Brexit, het geen schade aanricht aan de rest van de Britse economie. En dat is de èchte reden waarom het land het zo goed doet. Het geeft ook aan dat een Nexit voor ons land de beste keus is. Baas over eigen land en financiën, en wèg uit de EU vóórdat het hele kaartenhuis ineenstort en we mede-aansprakelijk zijn voor de financiële rampen die zich dan zullen voltrekken.

Afdrukken Doorsturen