Brits parlement verwerpt Brexit-deal

De stemming over de Brexit-deal van Theresa May is geweest. Zij heeft (opnieuw) verloren.

Hoewel de stemming over het "EU-instrument", dat werd toegevoegd aan de uittredingsovereenkomst, betrekking had op de zorgen van de meerderheid van het Britse Lagerhuis, volgens welke het Protocol inzake Ierland en Noord-Ierland de Europese Commissie een handvat geeft om de Brexit te dwarsbomen en de facto Noord-Ierland uit het Verenigd Koninkrijk te verwijderen, was het vóór de stemming al duidelijk dat Theresa May geen meerderheid in het Lagerhuis zou krijgen.
De DUP (10 parlementsleden uit Noord-Ierland) en ERG [ongeveer 100 Tory-parlementsleden] en Labour (245 parlementsleden) hebben al aangekondigd tegen de deal te stemmen. De laatste keer dat de terugtrekkingsovereenkomst, die May vanuit Brussel mee teruggenomen had, werd met een meerderheid van 230 parlementsleden afgewezen, en dit keer was de situatie nauwelijks anders.

Van de 650 parlementsleden zijn er momenteel 635 (de stemmen van de Speaker, Vice-Speaker, Tellers en Sinn Fein tellen niet). De meerderheid wordt bereikt op 323 afgevaardigden.
De conservatieve partij heeft 314 parlementsleden, Labour (na de aderlatingen van de afgelopen weken) heeft nog steeds meer dan 245 (van de van oorsprong 261), er zijn 21 onafhankelijke parlementsleden, 35 Schotse nationalisten, 11 liberaal-democraten, 10 democratische unionisten, 4 Plaid Cymru en een parlementslid van de groene partij.
Zeven Sinn Fein-parlementsleden komen traditioneel niet naar Londen en hebben niet gestemd.

De uitslag is dat het parlement het plan van May verworpen heeft: 242 stemmen voor en 391 stemmen tegen.

Vijfenzeventig conservatieve parlementsleden kwamen in verzet tegen de positie van hun partij door de deal van Theresa May af te wijzen. Drie Labour-parlementsleden kwamen in opstand tegen hun leiders door voor de deal te stemmen.

Premier Theresa May heeft na de uitslag gezegd dat parlementsleden nu geconfronteerd worden met "een niet benijdenswaardige keuze" van wat ze nu moeten doen, met de nadruk dat "tegen de deal stemmen en voor een verlenging het probleem niet zal oplossen".


x

Afdrukken Doorsturen