49 doden bij aanslagen in Nieuw-Zeeland

Aan het begin van de middag (lokale tijd) drong een schutter de Al Noor moskee in het centrum van Christchurch binnen, terwijl gelovigen bezig waren met het gebed. Daar waren naar schatting driehonderd gelovigen aanwezig. Ooggetuigen zeggen zeker vijftig schoten te hebben gehoord. Later vond bij een moskee aan Linwood Avenue in Christchurch een andere schietpartij plaats. Ons commentaar over deze vreselijke gebeurtenis.

We lezen het volgende op de site van de Volkskrant, over de vreselijke gebeurtenis in Nieuw-Zeeland:

Bij terroristische aanslagen op twee moskeeën in Christchurch in Nieuw-Zeeland zijn 49 doden gevallen. Meer dan twintig personen raakten zwaar gewond. Drie mannen en een vrouw werden opgepakt, onder wie een 28-jarige, extreem-rechtse man uit Australië.


Het mooie, vredige Nieuw-Zeeland is in shock. Hier, waar de wereld nog steeds in orde lijkt, waar een verscheidenheid aan mensen van verschillende afkomst en religies een redelijk vredige en welvarende samenleving hadden, juist hier slaat de angst toe.
Het moeten vreselijke scènes zijn geweest die plaatsvonden in de twee moskeeën, en de massamoordenaar filmde het ook nog en zette het online.
Wat ons opvalt in de berichtgeving is dat de mainstream media weinig aandacht schenken aan de betrokken mensen, maar een enorme interesse tonen in de duizenden details van de dader(s) en de politieke motieven.

Bij het lezen over het nieuws (meer links hier, hier en hier) over deze moskee-aanval in Nieuw-Zeeland kregen we een déjà-vu, omdat het bijna een 1:1 kopie is van het "Breivik-scenario" in Noorwegen, en waar de moordenaar Breivik zich als "rolmodel" voorgaf. De 28-jarige Australiër Brenton Tarrant is inmiddels aangeklaagd voor moord. Hij livestreamde de aanslag en heeft in een 73-pagina’s-tellend manifest uitgelegd waarom hij tot zijn daad kwam.
Breivik schreef voorafgaand aan de aanslag óók een manifest waaruit extreemrechtse, staatsnationalistische, anti-islamitische en anti-feministische opvattingen blijken. Twee jaar geleden zou Tarrant al begonnen zijn met het plannen van zijn terroristische daden - Breivik begon ook twee jaar vóór zijn aanslag met de voorbereidingen (in mei 2009 richtte hij in Rena zijn eigen bedrijfje op, zogenaamd om groenten te telen en te verhandelen. Zo kon hij legaal aan grote hoeveelheden kunstmest komen, die hij gebruikte bij het maken van explosieven).

Volgens berichten in de mainstream media noemt de dader zichzelf zowel "etnisch-nationalistisch" als "eco-fascistisch" Hij wil worden geciteerd en de samenleving verdelen. Ons inziens trappen teveel journalisten in zijn val door veel te vertellen over zijn motieven, denkwijze en daden.
Als het manifest als authentiek wordt gekenmerkt (wat verschillende media doen en we hebben geen tegengeluid gehoord), dan is de Christchurch-terrorist een racistische anti-democraat die politieke doelen wil bereiken met behulp van bruut geweld; bovendien is hij iemand die precies begrijpt hoe politieke debatten in het verontwaardigde tijdperk verlopen.
Degenen die citaten uit het manifest gebruiken om politieke tegenstanders aan te vallen en de verdeling van de maatschappij te bevorderen, voltooien ons inziens het werk van de moordenaar tot op zekere hoogte.

Er is ook een video van de aanslag. Die werd opgenomen met behulp van een hoofdcamera en gestreamd als een live video via Facebook. Over sociale media is de video van de aanval verder verspreid. De live terreur-video is een nieuwigheid, zelfs in een tijd waarin de verschrikkelijkste beelden op het internet verschijnen. De video is vanuit het perspectief van de moordenaar. Het lijkt op een first-person shooter-computerspel, maar dan met echte mensen die bang zijn voor hun leven. Je ziet zijn slachtoffers, ze zijn in het huis van God. Ze wilden bidden. Hij vermoordt hen. Wij linken niet door naar die beelden.

Ondertussen proberen organisaties, partijen en personen politieke munt te slaan uit deze aanslag. Zo gaan de burgemeesters van de grote steden op moskee-bezoek. Kennelijk vond men de aanslagen op de Filipijnen anderhalve maand geleden (20 doden en 81 gewonde christenen) niet zo belangrijk om de katholieke kerken te bezoeken.... De NRC vindt eigenlijk dat wat er in Nieuw-Zeeland gebeurd is, Baudet en Wilders kan worden aangerekend..... en de Londense burgemeester Sadiq Khan, zelf moslim, beschouwt terroristische aanslagen "onderdeel van het leven in de grote stad". Helaas heeft hij gelijk: al langere tijd is duidelijk dat massale migratie leidt tot politieke radicalisering en toegenomen geweld in gastlanden, maar om nu - in het geval van Khan - de critici van deze ontwikkeling in bedekte termen potentiële terroristen te noemen is pure hypocrisie!

Afdrukken Doorsturen