De dure grap van het rondtrekkende circus

De volledige kosten die gemoeid zijn met het rondtrekkende circus, waarvan de clowns van het EU-nepparlement eenmaal per maand van Brussel naar Straatsburg verkassen, kunnen zo goed als niet worden achterhaald. De Franse regering blokkeert elke poging om aan die peperdure volksverhuizing een eind te maken.

Het is één van de vele redenen waarom de twee letter "EU" mensen meteen tegen de haren in strijken: elke maand wordt in Brussel een gigantische bewegende machine in gang gezet. Al op vrijdag, aan het einde van de week, sturen de werknemers van de 751 EU-nepparlementsleden dossiers en documenten naar Straatsburg, dat op iets minder dan 450 kilometer afstand verwijderd ligt. Op maandag dan volgen de dames en heren, meestal met het vliegtuig. Ze zijn niet afhankelijk van taxi's tijdens de vier dagen die ze doorbrengen in de 280.000 inwoners tellende stad in de Elzas - in die tijd verplaatsen de EU-nepparlementsleden zich met limousines - die ook van Brussel naar Straatsburg zijn gebracht.

Met inbegrip van assistenten, vertalers, andere parlementaire medewerkers, lobbyisten en journalisten, bestaat het maandelijkse reispakket uit minstens 4.000 mensen. Vierduizend! De parlementaire zittingen worden gehouden in een gebouw dat uitsluitend voor dit doel is bestemd. Het staat dus in totaal tien maanden per jaar leeg. O ja, de kosten van medische zorg en, belangrijker: catering, komen hier nog bij.

De totale kosten van de twaalf maandelijkse vergaderingen in Straatsburg komen uit op "ergens" tussen de € 114 - 180 miljoen, en "al" in 2014 heeft de Europese Rekenkamer zich over die onnodige kosten beklaagd.

Voordat elke sessie in Straatsburg begint is er een onderhoudsteam bij elke badkamer langs geweest om elke kraan te controleren, en restwater af te tappen. De dames en heren politici mogen toch niet water van donderdag, wat zich nog in de kraantuit kan bevinden, drinken?
Als het EU leger weer in Straatsburg arriveert, verdubbelen de hotels in die plaats uiteraard - zoals gebruikelijk - de tarieven. Mag wat kosten, maar dan heb je wel wat.

Dan zetten we ook nog maar eens onze groene pet op. Voor een EU die geobsedeerd is door het onderwerp klimaatverandering en de mogelijke gevolgen ervan, is het beschamend dat volgens het meest recente rapport er "20.000 ton CO2 per jaar zou worden bespaard als Straatsburg niet langer als werkplek zou worden gebruikt".
20.000 ton CO2 per jaar is het equivalent van 24.000 auto's die rond de omtrek van de wereld rijden.

Maar we moeten toegeven: de eurocraten zijn best bereid wat voor het klimaat te doen. In een poging om de uitstoot te verminderen, kregen leden van het Europees nepparlement enkele jaren geleden een e-mail van de helpdesk van het parlement, waarin hen werd meegedeeld dat vanaf toen alle televisies in Straatsburg tussen plenaire sessies zouden worden uitgeschakeld. Met andere woorden, hieruit blijkt dat de afgelopen 20 jaar televisies weken achtereen aan bleven staan, ook al waren de nepparlementariërs in Brussel in plaats van in Frankrijk.

Het feit dat de parlementsleden elkaar niet alleen op hun hoofdkantoor in Brussel ontmoeten, maar ook in de Elzas, dateert van een overeenkomst uit 1992. De verhuizing naar Straatsburg zorgde ervoor dat de op één na grootste netto-bijdrager van de EU (Frankrijk betaalde in Brussel 8,2 miljard méér dan het in 2017 ontving - de grootste nettobetaler is Duitsland met een kleine 13 miljard euro) een belangrijke EU-instelling onderdak biedt.

Er zijn veel verschillende berekeningen online te vinden over de kosten van de vergaderingen in Straatsburg, variërend van 55 miljoen tot 203 miljoen. De adjunct-woordvoerder van de Belgische politieke partij Xavier Lesenne onthulde dat volgens hen de schatting uitkwam op zo'n 200 miljoen euro, gebaseerd op een resolutie die dateert van november 2013.

In deze resolutie noemt het Europees nepparlement zelf een schatting van 169 tot 203 miljoen euro per jaar, waarbij zij zich baseert op mededelingen van de secretaris-generaal van het Europees nepparlement uit 2002. Deze cijfers zouden grosso modo gelijk zijn aan de "meest recente" correcte berekening van 2013. En dat moeten we geloven: in elf jaar tijd heeft niemand méér verdient en zijn kosten niet gestegen. Only in the EU! Deze cijfers omvatten de kosten van het huren van gebouwen en onderhoud, technische uitrusting en meubilair, personeel en andere bedrijfskosten (zoals telefoonabonnementen en verzekeringen).
Maar we zijn nu in 2019, dus ook die cijfers zijn niet meer up-to-date.

In de tussentijd heeft de Europese Rekenkamer (ERK), in Brussel, op verzoek van het nepparlement opnieuw naar de cijfers gekeken. Hun inschatting van de kosten van de maandelijkse verhuizing is 113.800.000 euro, wat 86,2 miljoen euro lager is dan wat N-VA beweerde. Tussen 2002 en 2014 is de situatie veranderd, zegt de Europese Rekenkamer, omdat de Europese Unie haar gebouwen in Straatsburg heeft gekocht en daarom geen huur meer hoeft te betalen. Een boekhoudkundige truc natuurlijk, om de maandelijkse kosten ervan uit het overzicht te kunnen poetsen. Wat de onderhoudskosten betreft, daarover is niets meegedeeld.

De persvoorlichter van de Europese Rekenkamer, Damijan Fišer, bevestigt dat er na 2014 geen verder onderzoek door de Rekenkamer is uitgevoerd. Het past aardig in het plaatje dat het hele EU-gekkenhuis bakken met geld kost, waarbij op (een miljardje) euro's niet wordt gekeken. De nepparlementsleden verschaffen uiteraard ook geen inzicht in de kosten die met hen gemoeid zijn, sterker: de externe accountant vangt steeds bot bij het verzamelen van financiële gegevens voor het opstellen van jaarrekeningen over de Europese Unie.


In de afgelopen 27 jaar zijn er verschillende pogingen geweest om dit rondtrekkende circus te beëindigen. De laatste poging van 2017 leek in eerste instantie veelbelovend: het "European Medicines Agency" (EMA), dat vanwege de Brexit Londen moest verlaten, zou in Straatsburg gezeteld worden ter vervanging van de maandelijkse nepparlementsbijeenkomsten. Maar zelfs deze oplossing faalde, zoals overigens alle andere pogingen op verzet van Frankrijk stuitten.
 

De Duitse CDU-partij leider (en opvolgster van Merkel in die functie) Annegret Kramp-Karrenbauer heeft nu een nieuwe poging gedaan. In de "Welt am Sonntag" stelde zij voor de tweede zetel van het Europees nepparlement in Straatsburg af te schaffen. De categorische afwijzing van de Franse president Emmanuel Macron liet niet lang op zich laten wachten....

Afdrukken Doorsturen