Klimaatcrisis "nep wetenschap"?

Donald Trump heeft Patrick Moore, mede-oprichter van Greenpeace als volgt geciteerd: "De hele klimaatcrisis is niet alleen Fake News, het is Fake Science." Greenpeace heeft teruggeslagen: volgens deze actiegroep is Moore geen mede-oprichter geweest, maar een nucleaire lobbyist die de groep niet vertegenwoordigt. Wat klopt er hier (niet)?

Begin vorige week heeft de Amerikaanse president Trump een tweet gestuurd over de mede-oprichter van Greenpeace. Wat hij zei heeft voor enorm veel ophef gezorgd bij een aantal groene organisaties:


Voor velen was dit het teken tot aanval en Greenpeace heeft al teruggeschoten, uiteraard erg verontwaardigd: Pactrick Moore was helemaal geen mede-oprichter van Greenpeace!


Maar klopt dat wel? Ons staat toch ècht bij dat hij het wel is geweest, maar vanwege andere inzichten bij Greenpeace is vertrokken. We gaan
eerst maar eens zoeken in de Engelstalige Wikipedia:


Greenpeace was founded in 1971 by Irving Stowe, and Dorothy Stowe, Canadian and US ex-pat environmental activists.


Hmmm. Hier wordt hij niet met name genoemd. Laten we eens kijken wat de Nederlandstalige Wikipedia ons vertelt:


Tevens heeft mede-oprichter Patrick Moore Greenpeace verlaten, omdat "Greenpeace voor het milieu is, maar tegen mensen".


Hé. Hier wordt hij wèl genoemd. Vreemd. Dan maar eens kijken naar de website van Greenpeace:


Dat is merkwaardig. Hier wordt ineens de stelling geponeerd dat Greenpeace het resultaat is van een samengeraapt groepje mensen. Patrick Moore wordt daar niet bij genoemd. We willen het fijne weten. We gaan naar de website van Greenpeace Nederland:


We hebben diverse bronnen er op nageslagen, want we krijgen toch de indruk dat ze bij Greenpeace niet precies weten hoe hun organisatie ontstaan is. Of liggen de kaarten anders?

Feit is dat Patrick Moore van 1977 tot 1985 voorzitter geweest van Greenpeace en zich toen tegen de organisatie heeft gekeerd. Hij is nu een overtuigd klimaat-scepticus en heeft dust een bocht van 180° gemaakt. Hij velt een hard oordeel over de moderne milieubeweging en noemde het broeikaseffect "de grootste zwendel in de geschiedenis" en veroordeelt het gebruik van "angst en schuld(  (wat we juist vandaag de dag ook terugvinden bij de klimaatlobby) om de boodschap door te drukken. Hij lijkt de hedendaagse milieubeweging te vergelijken met "een giftige mix van ideologie, van politiek en religie".

We kunnen ons dus wel voorstellen dat Greenpeace een deel van haar (ontstaans)geschiedenis uit wil wissen, alleen jammer voor Greenpeace dat het internet nooit iets vergeet, want wat lezen we hier:


Het doet ons denken aan andere gevallen dat mensen "gewist" werden (zo maar een paar willekeurige voorbeelden - uit een tijd dat Photoshop nog niet bestond, maar wel de airbrush-techniek):




En nu we het toch over propaganda hebben, denk even aan wat George Orwell gezegd heeft:


De lijfspreuk van hedendaagse politici.

Afdrukken Doorsturen