Nieuwe geheime emails van Hillary Clinton openbaar

De Amerikaanse organisatie Judicial Watch heeft vandaag aangekondigd dat het 756 pagina's met pas ontdekte e-mails van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft ontvangen. Het zijn documenten op haar privé email servers, die zij probeerde te verwijderen of te vernietigen.

Een nieuwe opgedoken verzameling van sterk geredigeerde, geclassificeerde e-mails van de persoonlijke e-mailserver van Hillary Clinton onthult dat de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft gesproken over het instellen van een "privé, 100% off-the-record" geheim lijntje naar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, en dat een van haar top-assistenten haar had gewaarschuwd dat ze in "gevaar" was om "verwoest te worden door Joodse organisaties, in de Joodse pers en de neoconservatieve media" als gevolg van politieke machinaties door "Bibi en het Joodse leiderschap".

De bundel van 756 pagina's aan nieuwe documenten - dat vandaag als onderdeel van een transparantie-rechtszaak door Judicial Watch vrijkwam - is schijnbaar in tegenspraak met Clinton's stellige verklaring in 2015 - onder ede (dus op straffe van meineed) - dat ze al haar gevoelige werkgerelateerde e-mails had overgedragen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, inclusief geclassificeerde communicatie over alles van buitenlands beleid tot personeelszaken van haar departement.

De bestanden zijn afkomstig van een verzameling van 72.000 documenten die de FBI in haar bezit had en in 2017 heeft overgedragen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De documenten, die een klein deel vertegenwoordigen van de tienduizenden e-mails op de server van Clinton die nog steeds niet worden verantwoord, onderstreepten ook de schijnbaar belangrijke politieke dreiging die de regering Obama voelde, afkomstig van Israël. Het maakt ook deel uit van de reeks materialen die voormalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton probeerde te verwijderen of te vernietigen, en waarvan een aantal werd geclassificeerd en werd verzonden via haar onveilige, niet-"state.gov" e-mailsysteem.

Deze laatste batch e-mails van Clinton bevat vijf nieuwe geclassificeerde e-mails en communicatie met de controversiële figuren Lanny Davis en Sidney Blumenthal. Ook blijkt dat Op 27 april 2011 de voormalige Britse premier Tony Blair geheime informatie over Palestijnse kwesties aan de persoonlijke onbeveiligde e-mailaccount van Clinton had gestuurd. Op 19 mei 2011 stuurde Blair nogmaals geclassificeerde informatie naar Clinton's persoonlijke onbeveiligde e-mailaccount waarin een "toespraak" werd besproken.

Een geclassificeerde e-mailuitwisseling tussen Blair en Clinton vond plaats vanaf 16 januari 2009 (terwijl George W. Bush nog steeds president was) en 24 januari 2009. De onderwerpregel is "Re: Gaza".  Blair verstrekte haar op 16 januari 2009 vertrouwelijke informatie die hij had gekregen van leiders in het Midden-Oosten en merkte op dat hij iets wilde "opgelost hebben vóór dinsdag" (de dag dat Obama als president zou worden beëdigd). Clinton reageerde op 19 januari 2009 op de mail van Blair en schreef "Tony - we zijn eindelijk in beweging en ik kijk er naar uit om met je te praten zodra ik beëdigd ben, morgen of uiterlijk woensdag. Je e-mails zijn zeer nuttig, dus je moet dit adres blijven gebruiken, hr15@att.blackberry.net. Blair antwoordde door te zeggen: "Het zou geweldig zijn als we konden praten voordat er aankondigingen worden gedaan."

Er blijkt dus uit de e-mail dump dat Clinton met Tony Blair informatie deelde over geheime buitenlandse zaken vóórdat ze werd beëdigd, hielp zij met het in dienst nemen van ten minste één sollicitant voor het State Department die banden had met haar dochter, Chelsea, en blijkbaar ontmoette ze de met Poetin verbonden Georgische oligarch Bidzina Ivanishvili vóórdat hij premier werd op een trouw pro-Russisch platform - en met de gerapporteerde hulp van een Russische interferentie operatie.
Ivanishvili bekritiseerde Poetin tijdens zijn campagne niet, ondanks Poetin's invasie van Georgië jaren eerder - en in 2012 haalde Ivanishvili de krantenkoppen omdat hij weigerde Clinton te ontmoeten, tenzij het een een-op-een gesprek was.

Op 20 oktober 2012 heeft een e-mailuitwisseling plaatsgevonden tussen de topambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Clinton Foundation, waarin gesproken werd over regelingen voor de reis van Bill en Hillary naar Haïti. Die reis concentreerde zich op de opening van het Caracol Industrial Park, gefinancierd door een subsidie van meer dan $ 300 miljoen van USAID. Het Caracolpark=project werd een enorme financiële ramp. Het park moest 65.000 banen creëren voor Haïtianen, maar vanaf januari 2015 leverde het slechts 4.500 werkplekken op. Over die enorme subsidie- en giftenstromen richting de Clinton Foundation, waaronder ook bedragen van de Nederlandse regering en de Postcodeloterij ($ 25 miljoen, waarschijnlijk niet in een koffertje gebracht), hebben wij in het verleden vaker geschreven.

Afdrukken Doorsturen