Denemarken wil andere koers in EU

De Deense premier Rasmussen trapt op de rem. Hij wil dat de Europese Unie een andere koers inslaat, in ieder geval niet een waarbij forse bedragen worden uitgekeerd aan grote concerns. Brussel is "not amused".

Wat gebeurt er met de EU na de Brexit (als dat er ooit van komt)? Tot nu toe is dat ongewis - zelfs de voorjaars-top van de Europese Unie heeft geen duidelijkheid gebracht. Het is alleen duidelijk dat er steeds meer landen op de rem gaan staan.

Na ons land en haar nieuwe "Hanze Groep"-projectje (dat door Macron genadeloos werd neergesabeld) proberen de Denen zich nu voor te stellen als de erfgenamen van de Britten - en om een nieuwe start van de EU volgens het Franse of Duitse voorgestane model te voorkómen.

De EU moet niet in de voetsporen volgen van China, zei premier Rasmussen in een interview met de Financial Times (tik de volgende URL in Google en selecteer voor het (paywall)artikel: Danish PM says EU should choose liberal economy over China model). De EU moet niet het pad inslaan van het geven van staatssteun aan bepaalde (grote) bedrijven.

Veeleer moet de EU zich blijven inzetten voor de markteconomie en het liberalisme à la Thatcher, meent Rasmussen.

Dit is niet alleen een duidelijke afwijzing van de plannen van de Franse president Emmanuel Macron. Het moet ook onheilspellend klinken in de Duitse oren. De grap is: Denemarken is helemaal geen lid van de eurozone.

En dit kleine Gallische dorpje land, dat nu ook met haar beleid een radicale barrière heeft opgeworpen tegen migranten, wil nu de koers bepalen voor de EU? Of zelfs in de voetsporen treden van de Britten? Dat klinkt bizar.

Het is ook verbazingwekkend dat Rasmussen, een liberale conservatief, niet achter de nominatie van de Deense EU-commissaris voor concurrentie, Margrethe Vestager, staat, maar haar benoeming tegenwerkt.

In de Brusselse wandelgangen houden ze er rekening mee dat ze kandidaat nummer één voor de opvolging van Juncker is. EU-functionarissen roemen Vestager, waar eventuele andere kandidaten hun kansen aanzienlijk hebben verkleind. Neem de Duitse topkandidaat Weber: hij verloor potentiële bondgenoten betreffende het geschil met premier Viktor Orbán van Hongarije. De Groenen en liberalen hebben duidelijk gemaakt dat ze niet met Weber willen samenwerken zolang Orbán's partij Fidesz lid blijft van de Europese Volkspartij. De schorsing waartoe vorige week woensdag is besloten, is niet voldoende.
Of neem onze eigen Frans Timmermans, van de sociaal-democraten, de groep in Brussel die dat alleen nog in naam zijn. De kansen voor "Twittermans" worden erg laag ingeschat. Volgens zeggen slaat hij in het openbaar een veel te populistische toon aan. Maar over Vestager zijn velen goed te spreken. De vrouw die tot de sociaal-liberale partij "Radikal Venstre" behoort, zou zo maar de eerste viool kunnen gaan spelen.

Voor de derde keer legde Vestager vorige week (voor de derde) een miljardenboete op aan Google. Het Amerikaanse bedrijf zal naar verwachting ongeveer 1,49 miljard euro op tafel moeten leggen. Voor advertenties van zoekmachines in de service "AdSense for Search" zijn andere aanbieders illegaal belemmerd, zei deze top-commissaris van de EU.

Maar door dit soort fratsen raken de markten in beweging - tot ergernis van regeringen. Vanuit het gezichtspunt van de Amerikaanse president Donald Trump zou Vestager de machtigste persoon van Europa moeten zijn, nog vóór Juncker. Maar ze heeft ook de knuppels in de hoederhokken van Ierland en andere EU-landen gegooid - vanwege niet-toegestane belastingvoordelen voor binnenlandse en buitenlandse bedrijven.

Het is een pittige tante die zich de Deense kaas niet gauw van het stokbrood laat eten. Vestager had namelijk een beslissing genomen die haar enorm in de problemen bracht in Parijs en Berlijn. Zij weigerde de geplande fusie goed te keuren van de treinfabrikanten Siemens en Alstom, waarmee Duitsland en Frankrijk een "Europees kampioen" wilden vormen. Zo heeft ze niet alleen de Duitse bondskanselier Angela Merkel maar ook het Franse leegstaatshoofd tegen zich gekregen. Jupiter wil zelfs de EU-mededingingsregels veranderen, zodat de "blunder" van Vestager zich niet nog eens herhaalt.

Betekent dit dat Vestager niet kan rekenen op de hulp van Macron als het gaat om de verkiezing van de volgende president van de Europese Commissie, eind mei (23-26.5)? Veel mensen stellen deze vraag in Brussel - maar tot nu toe is er geen antwoord. Het enige dat duidelijk is, is dat Vestager de stemmen van andere partijen nodig heeft, omdat zelfs met conservatieven of sociaal-democraten, de liberalen geen meerderheid in het Europees Parlement zullen krijgen.

Maar hier komen de Groenen om de hoek kijken. Vestager is uitermate geschikt als identificatiefiguur voor links liberaal. Een vrouw die Apple en Google klein krijgt en eindelijk de grotesk krachtige digitale economie omarmt - daarvan krijgt mening Groene visioenen. Vestager wordt op die manier misschien een boegbeeld voor diegenen die meer vaart willen in de EU. Wat ook meetelt voor velen is het vooruitzicht van het verbreken van de eeuwige dominantie van de conservatieve EVP.

Onder de Groenen zijn er personen die Vestager heftig promoten. Hun scenario ziet er als volgt uit: als EVP-man Manfred Weber er niet in slaagt een meerderheid in het parlement te smeden, is alles mogelijk. Hoe dan ook, van de sociaal-democraat Timmermans verwacht niemand dat hij voorzitter van de Europese Commissie wordt - hooguit het ambt van hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid. Vervolgens zouden alle parlementsleden van links naar liberaal zich achter Vestager kunnen scharen, inclusief de liberale krachten in de EVP. Men denkt dat er eindelijk een progressieve meerderheid denkbaar is, die het verlammende effect van de grote coalitie in Europa verbreekt. Het hangt natuurlijk allemaal ook af van hoe de (nieuwe) rechtse partijen het straks in mei gaan doen......

Vestager wil voor de Europese verkiezingen dus op de kandidatenlijst van de Europese liberalen komen te staan. Zij is de meest populaire en waarschijnlijk de bekendste Deense politicus ter wereld. Maar Rasmussen aarzelt. Vestager hoort namelijk niet bij zijn EVP.

Als deze situatie zo blijft, zou misschien de beste kandidaat voor het opvolgen van EC-voorzitter Jean-Claude Juncker kunnen falen door de provinciale politiek van haar eigen thuisland. Niet te geloven......

Afdrukken Doorsturen