Brussel brengt Big Brother weer stapje dichterbij

Grappig dat het Europees nepparlement vóór de komende verkiezingen er nog flink wat wetsvoorstellen doorheen wil jassen. Zo heeft men nu besloten dat in de zeer nabije toekomst (2 jaar) naast een digitale gezichtsopname op ID-kaarten, óók twee vingerafdrukken op een RFID-chip opgeslagen moeten worden.

Met 335 vóór en 269 stemmen tegen heeft het EU-nepparlement gisteren (op aandringen van de Europese Commissie) een verordening aangenomen "om de veiligheid van identiteitskaarten van EU-burgers te vergroten" (PDF hier).
De nieuwe verordening vereist dat twee digitale vingerafdrukken worden opgenomen in nieuw uit te geven identiteitspapieren. De biometrische gegevens moeten toegankelijk zijn voor politie, douane, belastingdienst en registratie-instanties.

Referentiegegevens die aanwezig zijn bij de registratieautoriteiten moeten in feite zeer veilig worden bewaard en uiterlijk 90 dagen na de afgifte van de documenten worden verwijderd. De EU-instanties hebben echter met hun instemming een aanvulling op artikel 10 opgenomen, waardoor de lidstaten de biometrische informatie kunnen gebruiken voor andere, niet-gespecificeerde doeleinden buiten de "personalisering" van identiteitskaarten en identiteitsverificatie.
De enige voorwaarde is dat de andere vormen van gebruik voldoen aan algemene EU-wetgeving en nationale wetgeving. Burgerrechtenactivisten waarschuwen hiertegen omdat gevoelige gegevens ook in een centraal informatiesysteem opgeslagen kunnen worden.

Alle ID-kaarten in de Europese Unie worden in de toekomst uitgegeven op creditcardformaat en ze tonen de Europese vlag. Er is ook een machineleesbaar gebied. De minimumnormen voor beveiliging van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) moeten worden nageleefd. Oudere documenten die niet aan de vereisten voldoen, moeten uiterlijk na tien jaar ongeldig worden. Voor senioren ouder dan 70 jaar zijn langere overgangsperioden van toepassing.
ID-kaarten voor kinderen die ook vingerafdrukken dragen, moeten straks minder dan vijf jaar geldig zijn. De nieuwe verordeningen zullen direct na twee jaar in alle lidstaten in werking treden, als ook de Raad van Ministers het voorstel formeel heeft goedgekeurd.

Al jaren bestaat er grote weerstand tegen het opnemen van bepaalde biometrische data op identiteitsbewijzen. Misbruik ligt op de loer en al zo'n tien jaar geleden toonde de Duitse Chaos Computer Club aan dat de vingerafdruk van de toenmalige minister Wolfgang Schäuble te kunnen hacken.

Voelt u zich ook veel veiliger? En dat zo vlak voor de verkiezingen!

Wie nu denkt dat die gegevensbescherming ons zal redden dan hebben we slecht nieuws: "de lidstaten kunnen de biometrische informatie gebruiken voor andere, niet-gespecificeerde doeleinden buiten de "personalisering" van identiteitskaarten en identiteitsverificatie".

Afdrukken Doorsturen