Merkel-regering past nieuwe censuurwet al toe

De Duitse overheid heeft officieel nog niet ingestemd met de auteursrechten-richtlijn van de EU, of de Merkel-regering laat zien op wat voor manier de nieuwe upload-filters voor censuurdoeleinden zullen worden gebruikt.

Een van de vele zorgen over de upload-filters van de auteursrechtenrichtlijn van de EU is dat ze kunnen leiden tot censuur, ook al is dat niet de bedoeling (zegt men). Het probleem is dat als er eenmaal een filtermechanisme is ingesteld om ongeautoriseerde kopieën van materialen te blokkeren, het erg moeilijk is om te voorkomen dat de reikwijdte groter wordt dan de inbreuk op het auteursrecht. Overigens heeft de Duitse regering zojuist een goed voorbeeld gegeven van het soort misbruik dat waarschijnlijk gemeengoed zal worden.

FragDenStaat - letterlijk "vraag de staat" - is een Duitse organisatie voor vrijheid van informatie. Het heeft een rapport van zes pagina's over het herbicide glyfosaat verkregen en gepubliceerd. Het document is geschreven door het Federaal Instituut voor Risicobeoordeling, een door de overheid gefinancierd orgaan dat wetenschappelijk advies verstrekt aan de Duitse federale overheid, over zaken die verband houden met o.a. voedsel, producten en chemische veiligheid, evenals de bescherming van de gezondheid van de consument.
Ook al werd het rapport betaald door de Duitse belastingbetaler, legaal verkregen - en kan nog steeds door iedereen worden aangevraagd - is FragDenStaat het niet toegestaan ​​het te verspreiden. De regionale rechtbank in Keulen heeft geoordeeld dat dit in strijd zou zijn met het auteursrecht van de Duitse staat en zij beval dat het zou worden vernietigd.
FragDenStaat zegt in beroep te gaan - zo nodig bij het Europese Hof van Justitie - en merkt op:

De federale overheid maakt misbruik van de auteursrechtenwetgeving om publicatie van documenten van openbaar belang te voorkomen. Dit is mogelijk omdat de Duitse auteursrechtenwet hopeloos achterhaald is. Wij zijn van mening dat de auteursrechtenwetgeving ervoor moet zorgen dat met belastinggeld gefinancierde documenten zoals het Glyfosaat-rapport vrijelijk kunnen worden gebruikt. Maar in tegenstelling hiermee wil de Duitse regering de auteursrechtenwetgeving verder aanscherpen, waardoor de hoeveelheid informatie die het publiek ontvangt over belangrijke onderwerpen als deze verder wordt vekleind.


Afgezien van het feit dat al dergelijke rapporten - die door het publiek worden gefinancierd - vrij beschikbaar moeten zijn, tenzij er heel goede redenen zijn om ze tegen te houden - wat hier niet het geval is - is er het bijzonder verontrustende aspect van deze pesterijen van FragDenStaat door de Duitse regering. Op dit moment zijn er weinig exemplaren van dit document die moeten worden aangevraagd en vervolgens geüpload en gedeeld op internet. Maar zodra de uploadfilters van de EU-auteursrechtrichtlijn zijn geïnstalleerd, is het voor de Duitse overheid eenvoudig om sites te verplichten om deze pogingen te blokkeren. Het feit dat de autoriteiten bereid waren geld te verspillen met FragDenStaat voor de rechter te dagen over een document van zes pagina's, suggereert dat ze geen moment zullen twijfelen om upload-filters te gebruiken om delen te blokkeren.

Het zullen niet alleen regeringen zijn. Het is onvermijdelijk dat gelekte documenten met bewijs van verkeerd handelen door bedrijven op alle belangrijke sites worden geblokkeerd zodra upload-filters beschikbaar zijn. Er is geen rechterlijk bevel vereist, dus het wordt het eerste dat bedrijven proberen om hun vuile was te verbergen. Upload-filters zullen niet alleen ervoor zorgen dat legitiem materiaal geproduceerd door internetgebruikers wordt geblokkeerd, door te voorzichtige online platformen, het zal het ook voor klokkenluiders nòg moeilijker maken om de waarheid over bedrijfsmisdrijven en wandaden bloot te leggen.

Afdrukken Doorsturen