EU vertelt internetarchief dat een groot deel van zijn site "terroristische inhoud" is

OK, dat uploadfilters niet werken in geval van copyright-problemen weet ondertussen elke internet-fanaat wel, maar hoe zit het eigenlijk met terrorismebestrijding? Is de door het Europees nepparlement goedgekeurde internet-censuurwet daar goed op gebouwd?

We hebben de afgelopen maanden geprobeerd uit te leggen hoe onvoorstelbaar desastrEUs de nieuwe EU-verordening "Terrorist Content Regulation" voor het internet zal zijn (gisteren ook nog). Van de vele andere slechte bepalingen is de grootste dat het inhoudsverwijdering binnen één uur moet plaatsvinden, zolang een "bevoegde autoriteit" binnen de EU een kennisgeving stuurt waarin content wordt aangemerkt als "terroristische" inhoud. De wet is gepland voor een stemming in het EU-nepparlement, komende week.

En alsof ze daar in Brussel willen laten zien hoe imbeciel ze zijn, geven ze meteen een demonstratie van hoe onvoorstelbaar waanzinnig de wet zal uitpakken voor het internet. Meerdere Europese agentschappen (we kunnen erover discussiëren of ze "competent" zijn) hebben vorige week meer dan in totaal 500 verwijderingsverzoeken naar het internetarchief gestuurd, bewerend dat het de propagandacontent van terroristen bevatte.

Afgelopen week heeft het "Internet Archive" een reeks e-mailmeldingen ontvangen van de Europese internetverwijzingseenheid van Europol (EU IRU) die ten onrechte honderden URL's op archive.org identificeerde als "terroristische propaganda". Ten minste één van deze foutieve URL's werd ook geïdentificeerd als terroristische inhoud in een aparte kennisgeving van de Franse overheid, L'Office Central de Lutte contre la Criminalité liée aux Technologies de l'Information et de la Communication (OCLCTIC).

En voor het geval u denkt dat de verzoeken op de een of andere manier legitiem zijn, zijn ze zó overduidelijk fout dat iedereen met een browser zou weten dàt ze fout zijn. Inbegrepen in de lijst van verwijderingseisen zijn een aantal van de "verzamelpagina's" van het archief, inclusief de volledige Project Gutenberg-pagina van teksten in het publieke domein. Het Project Gutenberg is een verzameling van meer dan 15 miljoen vrij downloadbare teksten, het beroemde Prelinger-archief van films uit het publieke domein, de Smithsonian bibliotheken en veel verhalen uit de collectie van Grateful Dead. Oh ja, ook een pagina met CSPAN-opnames - van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Zóveel terroristische inhoud!

Het Internet Archive legt uit dat er simpelweg geen mogelijkheid voor de site is om te voldoen aan de verordening als pas vorige week de wet is goedgekeurd en om de genoemde inhoud binnen 24 uur te moeten blokkeren.

Het Internet Archive heeft een paar personeelsleden die verwijderingskennisgevingen van wetshandhavingsinstanties kunnen verwerken, en die zijn werkzaam in de Pacific-tijdzone. De meeste van de onjuist geïdentificeerde URL's die hier worden genoemd (inclusief het rapport van de Franse overheid) zijn aan de site midden in de nacht verstuurd - tussen middernacht en 03.00 uur Pacific - en alle rapporten zijn buiten de openingstijden van het Internet Archive verzonden.

De eis van één uur betekent in feite dat zij de gerapporteerde URL's automatisch moeten verwijderen en ze pas nàdien moeten controleren op inhoud.

Het zou al erg genoeg zijn als de foutieve URL's in de voorbeelden hierboven betrekking hadden op een reeks relatief obscure items op haar site, maar de lijsten van de EU IRU bevatten enkele van de meest bezochte pagina's op archive.org en het zijn materialen die duidelijk een hoge wetenschappelijke en onderzoekswaarde hebben.

Dat zijn de verzoeken van Europol, die zich helaas waarschijnlijk wil kwalificeren als een "bevoegde" autoriteit die de wet handhaaft. Het Internet Archive wijst ook op het verzoek van zowel Europol als de Franse eenheid voor computercriminaliteit, die gericht is op een pagina met commentaar op de Koran - als zijnde terroristische inhoud. Het Franse bureau heeft de site meegedeeld dat het nodig is om die inhoud binnen 24 uur te verwijderen of het Internet Archive kan in Frankrijk worden geblokkeerd.

We hebben het vaker geschreven en blijven het maar herhalen: als de wet censuur uitoefent op internetplatformen, zal het op grote schaal worden misbruikt. Veel perfect legitieme inhoud wordt gecensureerd. En, zoals de Europol-eisen met betrekking tot verzamelpagina's laten zien, op manieren waarop het simpelweg onmogelijk is om te voldoen aan het blokkeren of verwijderen van content bij afwezigheid, wat in feite alleen kan gebeuren als de hele site in de EU wordt geblokkeerd.

We hoeven er niet van uit te gaan dat EU-bureaucraten bij de Europese Commissie (die dit voorstel naar voren hebben gebracht) of in het Europees Pneparlement (dat er volgende week over zal stemmen) aan dit voorstel belangrijke zaken gaan wijzigen, en het zal er waarschijnlijk op uitdraaien dat dit gedrocht - dat het einde van het vrije internet betekent - gewoon zal worden ingevoerd.

Nog even ten aanzien van de Franse kennisgeving: we vinden die niet verrassend. De Fransen lijken namelijk een gevecht te willen voeren tegen Amerikaanse internetbedrijven, en niet tegen terroristen of piraten. Google? Archive.org? Voor Parijs is het allemaal dezelfde imperialistische soort!
Grappig vinden we nog steeds hoe de Fransen met deze materie omgaan - het geeft niet echt een beeld van politici die van de hoed en de rand weten. Eerder meldden we dat in de aanloop naar de verkiezingen van het Europees neparlement,Twitter Frankrijk's nieuwe anti-nepnieuwsadvertenties (de eigen reclamecampagne van de Franse regering) zou blokkeren. De NOS meldde toen:

Twitter blokkeert een oproep van de Franse regering aan kiezers om zich te registreren voor de Europese Parlementsverkiezingen van eind mei. Twitter beroept zich daarbij op een nieuwe wet tegen nepnieuws. Sinds december is het in Frankrijk verplicht om bij politieke campagnes op sociale media aan te geven wie ervoor heeft betaald en hoeveel.

In plaats van te beseffen dat misschien de wet die ze geschreven hadden, niet goed geformuleerd was, gaven de Franse overheidsfunctionarissen onmiddellijk de schuld aan..... Twitter. Oh ja, en dat deden ze...... op Twitter.


We zien hier de Franse minister van Binnenlandse Zaken in actie, die zegt: "Twitter zou de prioriteit moeten hebben om content te bestrijden die terrorisme verheerlijkt, geen campagnes om te registreren op de kieslijsten van een democratische republiek."
Maar zijn mening negeert natuurlijk het feit dat het Frankrijk's eigen extreme standpunt over de wet was dat Twitter tot de conclusie bracht dat de beste manier om te voldoen aan de wet was, om alle politieke advertenties te blokkeren, in plaats van het moeizame proces te volgen van het bekijken welke politieke advertenties toegestaan zijn, of moeten worden geblokkeerd, en om een open database met informatie over al deze advertenties bij te houden.

Andere Franse ambtenaren klaagden ook... ook op Twitter. De minister van Cultuur Franck Reister - recentelijk nog fanatiek enthousiast over censuurfilters - koos er óók voor om Twitter aan te vallen voor het proberen te voldoen aan de slechte wetgeving van Frankrijk:


Hij zegt zo ongeveer het volgende: "We moeten een einde maken aan de onverantwoordelijkheid van de platformsen: @ Twitter pretendeert een wet niet te begrijpen die eenvoudig een betere informatie van de burgers mogelijk maakt tijdens een verkiezingsperiode ... terwijl @ Facebook heeft besloten om het, in anticipatie met de wet, in alle landen toe te passen!

Let op de focus: Twitter de schuld geven voor hun beslissing dat het te moeilijk was om politieke advertenties te hosten, in plaats van te erkennen dat zij zelf de Franse wet zo hadden gemaakt. Ook het feit dat Facebook naar voren komt als een "goed voorbeeld" om het moeilijke proces te doorstaan, mist het hele punt: de grotere bedrijven (Facebook is een stuk groter dan Twitter) kunnen gemakkelijker aan deze wetten voldoen, terwijl het voor kleinere platformen veelal te duur uitpakt. Maar het maakt niet uit. De Franse minister van Cultuur gaat ervan uit dat alle bedrijven tonnen geld moeten uitgeven, zodat zijn regering daarop kan adverteren.

Zoiets kan ook alleen maar gemaakt worden door politici: automatische interventie bij ongeveer 6.000 tweets per seconde, 350.000 tweets per minuut, 500 miljoen tweets per dag? In meerdere talen en verschillende landen van herkomst? En als dat niet gebeurt, handmatig oplossen? In Brussel hebben ze werkelijk geen idéé wat het internet precies inhoudt.

Dan is er ook nog Cedric O, de digitale minister van het land, die blijkbaar denkt dat Twitter moet worden gedwongen om een ​​aantal soorten politieke reclame te hosten, omdat "de stemming heilig is".


Tsja. De stem is heilig. Maar het was de Franse regering die een wet goedkeurde die het vrij duur maakt om dergelijke advertenties te hosten. Beter kunnen politici stoppen met het beschuldigen van de platformen, en op gepaste wijze reageren op hun eigen slechte wetten.
Maar ja, cést la France! Franse ambtenaren zullen nooit denken dat hun eigen slechte wetgeving een probleem zou kunnen zijn - en dat internetplatformen die rationele beslissingen nemen op basis van de kosten van het naleven van censuurwetten, op de een of andere manier slecht terug zullen slaan op hun platformen (wat trouwens toch gaat gebeuren bij de invoering van de artikelen 11, 13 en 17), in plaats van op de wetgevende capaciteiten van hun politici.
Of geldt de wet misschien niet voor overheidsfunctionarissen?

Afdrukken Doorsturen