Klokkenluider Assange wacht proces in de VS

Ecuador heeft het diplomatiek asiel van Julian Assange ingetrokken en de Britse politie uitgenodigd hem uit haar ambassade te komen ophalen. De WikiLeaks-oprichter werd kort daarna gearresteerd en kan nu genieten van de gastvrijheid van de Britse politie. Een proces in de VS staat hem te wachten.

Julian Assange is in Groot-Brittannië gearresteerd in opdracht van de Verenigde Staten, omdat Ecuador eindelijk zijn gestaag verlate huisgast heeft uitgeput. We staan op het punt om een vrij groot juridisch steekspel te zien, eerst in het Verenigd KoninkrijkK en dan vrijwel zeker in de VS, over Assange. De beloning voor het overdragen van Assange aan de politie heeft Ecuador misschien wel vorige maand al ontvangen.
De huidige aanklacht lijkt nauw te zijn toegespitst op een van de CFAA afkomstige "samenzwering" tussen Assange en Manning om te proberen een CIA-computer te hacken, maar als de aanklachten zich uitbreiden naar andere Wikileaks-activiteiten zou er bezorgdheid moeten zijn over kwesties met betrekking tot de persvrijheid.

Jaren geleden hebben we, bij het begin van deze zaak, gezegd dat naar onze mening het vervolgen van hem voor het publiceren van gelekte documenten een grote vergissing zou zijn van de kant van de VS. Het Amerikanse ministerie van Justitie is jarenlang bezig geweest met het verzinnen van een excuus om Assange op te pakken, maar het bleef zich realiseren dat ze geen zaak hadden, want hoewel hij mogelijk boosaardige bedoelingen had gehad, was geen van zijn openbare acties (het vrijgeven van documenten) anders - juridisch gezien - dan wat een onderzoeksjournalistiek doet bij het publiceren van verkregen documenten.
Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft eerder duidelijk gemaakt dat het publiceren van geclassificeerde documenten wordt beschermd door het Eerste Amendement van de grondwet. Als de aanklacht verder gaat dan alleen het vrijgeven van documenten, wat we op dit er van af weten, wordt het een stuk lastiger - maar hier komen we in een schemerzone.

Het is de afgelopen paar jaar wel duidelijk geworden dat - ondanks het jarenlange niets kunnen vinden - het Amerikaanse ministerie van Justitie uiteindelijk door zou gaan met haar plannen om hem aan te klagen. Zoals we vorig jaar opmerkten, zou iedereen die in een vrije pers gelooft bezorgd moeten zijn over wat dit zou kunnen betekenen voor de persvrijheid in de VS. En dat klopt, zelfs als de specifieke aanklacht nu beperkt is tot acties die niets te maken hebben met het publiceren van de documenten.

Vanmiddag onze tijd heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie een 7 pagina's tellende aanklacht (PDF) uit doen gaan, waarin gesteld wordt dat Assange in een samenzwering met Chelsea Manning verkeerde om computers van de overheid te hacken, om op die manier documenten te verkrijgen. In de akte van beschuldiging staat de aanklacht los van het vrijgeven van de documenten (die iedereen kent) die Manning aan Assange heeft verstrekt, en gaat de zaak specifiek over Manning en Assange die (volgens de aanklacht) samenwerkten om de CIA te hacken, nadat Manning klaar was met het overhandigen van alle documenten die inmiddels gepubliceerd zijn.
De aanklacht claimt (en we maken geen grapje) dat Manning "speciale software gebruikte, namelijk een Linux-besturingssysteem.... om het deel van het wachtwoord dat aan Assange werd verstrekt te verkrijgen."
Wat werd verkregen was blijkbaar een versleuteld wachtwoord voor een CIA-computersysteem, dat Assange naar verluidt zou proberen te kraken, om Manning in staat te stellen meer informatie bij de CIA weg te halen.

Als dit allemaal waar is, dan kan het zeker verder gaan dan kwesties met betrekking tot persvrijheid. Het is één ding om gerubriceerde documenten te ontvangen en te publiceren, het is wat anders als er met een bron wordt samengewerkt en geprobeerd een overheidssysteem te hacken.
Er is geen bewijs dat Assange ooit echt succesvol is geweest in het kraken van een wachtwoord, maar hij wordt geconfronteerd met CAFA en samenzweringsaanklachten die mogelijk zwaar kunnen wegen. Als de aanklacht accuraat is en er bewijs is om het te ondersteunen, dan zou Assange potentieel (en dit is de juridische term) "in deep shit" kunnen zijn.

Maar wat Assange dan ook gedaan heeft - ook al zijn we het misschien niet eens met zijn beweegredenen - het is niet veel anders dan wat veel mediaorganisaties doen. Wat er nodig is, is nauwlettend toezicht hoe de zaak tegen Assange zich ontwikkelt en verandert (het lijkt ons onwaarschijnlijk dat dit de enige beschuldigingen tegen Assange zijn).
Als het beperkt is tot de acties die worden beschreven in de huidige aanklacht, dan kunnen de gevaren voor het uitoefenen van de persvrijheid beperkt zijn. Als het echter verder gaat dan dat van de andere, meer journalistieke inspanningen van Assange, dan kan het nog steeds leiden tot een enorme aanval op de vrije pers.
Gezien de bijna dagelijkse aanvallen van de huidige president Trump op de vrije pers, met herhaalde aankondigingen dat hij de wetten zou willen wijzigen om hun macht in te perken, dan is het opjagen van Assange (wat misschien een beetje ironisch lijkt, gezien alle publicaties die Assange in 2016 lekte en Trump hielpen om verkozen te worden), misschien wel de beste manier om dat doel te bereiken.

En ja, dan heb je natuurlijk ook nog de oorverdovende stilte in Brussel. Als het gaat om gerechtigheid in Polen of Roemenië dan komt de Europese Commissie woorden tekort. Juncker's plaatsvervanger en populist Frans Timmermans mengt zich regelmatig in binnenlandse aangelegenheden van de EU-lidstaten (en daarbuiten trouwens ook) wanneer hij vermoedt dat er sprake is van een schending van de rechtsstaat.
Maar in het geval van het Verenigd Koninkrijk, het Brexit-land? Niets! De dreiging van uitlevering aan de VS is nu echt een casus belli. De EU kan en mag niet toestaan dat Assange wordt uitgeleverd aan een land waar hij in theorie met de doodstraf zou kunnen worden geconfronteerd. En worden klokkenluiders nog eens een keer in bescherming genomen?.
Maar in plaats van te pleiten voor de rechten van Assange, kijken Juncker & Co. ook hier liever een andere kant op......

Afdrukken Doorsturen