EU wil weten wat u met uw auto uitspookt - en waar u heen gaat

Als George Orwell nog zou leven zou hij verbaasd zijn over de totalitaire rotzooi die de Europese Unie aan het maken is. Nu is er een nieuwe EU-wet op komst die stelt dat vanaf 2024 de installatie van een zwarte doos in elke auto verplicht wordt. De apparaten zijn - volgens de officiële lezing - ontworpen om het aantal verkeersongevallen te verminderen en alleen anonieme gegevens worden bewaard. Maar dat is niet helemaal waar. Gegevensbeschermers waarschuwen voor de "bestuurder van de glazen auto"

De Europese Unie is van plan de verplichte installatie van zwarte dozen in alle voertuigen door te voeren. De zogenaamde "data-opslag voor ongevallen" moet gedetailleerde gegevens over ongevallen verzamelen. De bepaling maakt deel uit van een pakket voorstellen om het wegvervoer in de toekomst veiliger te maken. Het Europees nepparlement heeft de wet gisteren met een grote meerderheid aangenomen.

De gegevens die bij ongevallen worden opgeslagen registreren de snelheid, het gebruik van de remmen en andere gemeten waarden van het voertuig. Het apparaat slaat de gegevens op in het geval van een ongeluk - bijvoorbeeld wanneer de airbag wordt geactiveerd. Het is vergelijkbaar met de functie van een zwarte doos in een vliegtuig.

De officiële versie van deze wet is dat de gegevens moeten worden gebruikt om de verkeersveiligheid te verbeteren. Individuele ongevallen vallen niet onder de EU-wetgeving. De tekst van de wet stelt dat alleen geanonimiseerde voertuiggegevens worden verzameld, zodat "op basis van de opgeslagen gegevens geen identificatie van de gebruiker of eigenaar van een bepaald voertuig mogelijk is."

Maar klopt dat ook? De wet schrijft een gesloten systeem voor voor opslag van ongevallengegevens. Als in een dergelijk systeem alleen de gegevens van een enkel voertuig in de zwarte doos opgeslagen worden en maar één persoon het voertuig gebruikt, hoe anoniem is de bestuurder dan? Voorstanders van privacy vrezen dat de gegevens uit de gegevensopslag van het ongeval kunnen worden gebruikt in rechtszaken tegen bestuurders van voertuigen.

Zo waarschuwde de federale commissaris voor gegevensbescherming Ulrich Kelber in een gastartikel dat digitaal opgewaardeerde voertuigen in de toekomst een enorm controlerisico zouden kunnen betekenen. "Naast fysieke beveiliging moeten auto's ook de bescherming van digitale integriteit garanderen", schreef Kelber.

Hij waarschuwt dat de voorgestelde wet autobestuurders niet adequaat beschermt tegen het nadelige gebruik van hun gegevens. De uiteindelijke tekst waarover de EU-onderhandelaars eind maart overeenstemming hebben bereikt, verandert niet veel aan het standpunt van Kelber, die verklaarde: "De huidige versie van de Voertuigveiligheidsverordening bevat alleen selectieve bepalingen voor gegevensbescherming, met name in vergelijking met de E-Call-verordening. Deze zijn ook in wezen beperkt tot gegevensverwerking in het gebeurtenissengeheugen. Als zodanig, vanuit het oogpunt van gegevensbescherming, beschouw ik de wet nog altijd als ontoereikend en ongepast om de bezorgdheid die in mijn artikel is geuit, weg te nemen."

Ook belangenorganisaties voor autorijders zijn van mening dat het waarschijnlijk is dat de opgeslagen gegevens bij ongevallen in de toekomst vaak voor de rechtbank zullen worden gebruikt.

In principe voorziet de EU-verordening alleen in het anoniem gebruik van de gegevens van de Event Data Recorder voor ongevalsonderzoek, tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen. In het geval van ernstige verkeersongevallen waarbij gewonden of dodelijke slachtoffers betrokken zijn en die niet kunnen worden opgelost zonder de gegevens van de Event Data Recorder, kan het parket een evaluatie van de gegevens initiëren. In dergelijke gevallen geldt de belangstelling voor ongevalsinformatie bóven het niveau van gegevensbescherming.

Sommige automobielfabrikanten bouwen al dataopslag in hun voertuigen in. Dit is echter tot nu toe vrijwillig gebeurd. De nieuwe regelgeving breidt de gestandaardiseerde gegevensverzameling in auto's aanzienlijk uit.
Enkele consumentenorganisaties zijn bang dat de verzamelde gegevens het openen van de doos van Pandora betekent. Want hoewel de gegevens nuttig kunnen zijn voor het verhelderen van aansprakelijkheidskwesties - de autofabrikanten en verzekeringsmaatschappijen zouden wel eens erg gretig kunnen worden om die informatiestroom in hun handen te krijgen. Het is niet ondenkbeeldig dat verzekeraars speciale polissen gaan ontwikkelen voor autobezitters die hun hele hebben en houden voor hen op tafel willen leggen, in ruil voor wat euro's korting.

Het is de bedoeling dat de EU-lidstaten het ontwerp de komende weken moeten goedkeuren. In nieuwe auto's zijn zwarte dozen vanaf mei 2022 voor de hele EU verplicht. Vanaf 2024 moeten alle auto's ermee uitgerust zijn.

Afdrukken Doorsturen