EU wil miljarden voor wapenwedloop

De ongemakkelijke verrassingen komen in het leven meestal aan het einde. Zo ook in het afscheidnemende Europees nepparlement dat nu klaar met zijn legislatuur. Na Pasen gaan de dames en heren politici verder met de verkiezingscampagne. Ze zijn moe..... maar niet te moe om vóór hun vertrek (of herverkiezing) te stemmen over het controversiële nieuwe EU Defensiefonds - waarbij ze naar alle waarschijnlijkheid de wet overtreden.

We lezen in de Belgische Metro het volgende:

Het Europees Parlement stemt ermee in dat de Europese Unie in het volgende decennium voor het eerst aanzienlijke sommen geld gaat uitgeven aan de ontwikkeling van defensiemateriaal. Het halfrond gaf vandaag in Straatsburg zijn zegen aan de oprichting van een Europees Defensiefonds. Dit en volgend jaar trekt de Europese Unie reeds meer dan een half miljard euro uit om een aantal gemeenschappelijke industriële projecten op het vlak van defensie te ondersteunen. Voor de volgende meerjarenbegroting van 2021 tot 2027 wil de Europese Commissie die ambitie verder vorm geven via een heus Europees Defensiefonds van 13 miljard euro.


Zo snel kan het gaan: in slechts zes maanden tijd heeft de Europese Unie een nieuw "defensiefonds" opgericht. Het is al ontworpen en gefinancierd tot 2027 - terwijl er nog niet eens een nieuwe EU-kaderbegroting gemaakt is! Wedden dat u van dit onderwerp zo goed als nooit iets had gehoord of gelezen? We hebben toch een NAVO?

Maar liefst 13 miljard euro is er uitgetrokken voor onderzoek, ontwikkeling en aanschaf van militair materieel voor de EU.  En dat is niet alles. Een citaat uit het persbericht van de Europese Commissie:

Het Europees Defensiefonds zal een aanvulling vormen op andere door de Commissie voorgestelde EU-programma's, met name de 6,5 miljard euro die voor de Connecting Europe Facility is uitgetrokken om de strategische vervoersinfrastructuur van de EU te versterken om deze geschikt te maken voor militaire mobiliteit, en het voorstel voor het nieuwe onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europa waarvoor 100 miljard euro is uitgetrokken.


Als je alles bij elkaar neemt, kunnen we waarschijnlijk spreken van een massale herbewapening. Het is vooral gericht tegen Rusland - "militaire mobiliteit" betekent niets meer of minder dan het rollen van tanks naar het oosten. Maar een "geschikte" dreigingsanalyse is niet beschikbaar, integendeel: op een parlementair verzoek van de Duitse partij Die Linke zei de Merkelregering dat ze niets wist van Russische aanvalsplannen!

De Europese Unie heeft niet eens aangetoond wat de toegevoegde waarde van haar bewapeningsfonds zou moeten zijn. Wat wordt - zoals tot nu toe steeds maar weer wordt gezegd - elders bezuinigd, als de "Vredesunie" zelf aan een soort wapenwedloop meedoet?

Met 328 tegen 231 stemmen bij 19 onthoudingen schaarde het Europees nepparlement zich achter het voorstel. Eerder hadden meer dan 1000 wetenschappers, onderzoekers en academici uit 25 Europese landen het Europees nepparlement opgeroepen om tegen dit initiatief te stemmen. De EU zou beter de grondoorzaken van conflicten kunnen aanpakken in plaats van militair onderzoek te steunen, zeggen de wetenschappers. Die miljarden-investeringen zijn dan ook dood-ordinaire subsidies voor het militair-industriëel complex, de wapenlobby.

De eerder genoemde Die Linke pikt het niet. Ze hebben een juridisch advies laten opstellen om na te gaan of de Europese Unie wel het recht heeft om € 13 miljard te reserveren voor defensieprojecten - die dan afgaat van de volgende EU-begroting vanaf 2021.
Een soort regeren na de dood.
Ze krijgen daarbij rugdekking van de in Bremen gevestigde jurist Andreas Fischer-Lescano. Hij is tot de conclusie gekomen dat de financiering van militaire of defensieprojecten uit de EU-begroting onwettig is. Hij ziet daarin de poging van "militarisering van de EU op de puinhopen van het recht". Die Linke bereidt nu een rechtszaak voor aan het Federale Constitutionele Hof. Het wil ook mensen mobiliseren in de Europese verkiezingscampagne tegen de "illegale" herbewapening van de EU.

"De burgers weten zo weinig over het Defensiefonds", klaagt het linkse parlementslid Sabine Lösing. "Ik ben er zeker van dat als zij wisten dat in totaal 38,5 miljard euro is bestemd voor bewapening, zij het daar zeker niet mee eens zouden zijn." Het is ook nog eens de vraag of het Europees nepparlement wel het recht heeft om te beslissen over het precieze gebruik van middelen en individuele wapenprojecten af te wijzen.

De geldmiddelen kunnen zelfs worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van massavernietigingswapens en drones. Er is toch nog enige troost: EU-geld zou niet moeten uitmonden in de ontwikkeling van "killer-drones". Dat hebben de de dames en heren politici immers verhinderd ...

De dames en heren politici in het Europees nepparlement nemen het niet zo nauw met de mensenrechten. Europese wapens worden namelijk momenteel op grote schaal ingezet in de oorlog in Jemen, door de Saoedisch geleide coalitie. Die oorlog is volgens de Verenigde Naties één van de ergste humanitaire crises van het moment. Brussel is daaraan medeschuldig: zij bevoorraadt één van de ergste conflicten ter wereld, er worden miljarden euro's gereserveerd voor de wapenindustrie (die toch al forse winsten maakt) met het doel de wereldwijde competitiviteit van die sector te vergroten.
Zouden de EU-parlementsleden daar tijdens het paasontbijt ook wroeging over krijgen? We dachten van niet.....

Tussen haakjes: nu we het toch over eten hebben.... onze landgenoten (en oorlogshitser) Hans van Baalen (VVD), Wim van de Camp (CDA), Jan Huitema (VVD), Esther de Lange (CDA), Jeroen Lenaers (CDA), Caroline Nagtegaal (VVD), Marietje Schaake (D'66), Sophie in 't Veld (D'66), Annie Schreijer-Pierik (CDA), Lambert van Nistelrooij (CDA), Matthijs van Miltenburg (D'66) en Gerben-Jan Gerbrandy (D'66) hebben vóór gestemd, Bas Belder (SGP), André Elissen (PVV), Dennis de Jong (SP), Agnes Jongerius (PvdA), Anja Hazekamp (PvdD), Judith Sargentini (GL), Kati Piri (PvdA), Marcel de Graaff (PVV), Auke Zijlstra (PVV), Anne-Marie Mineur (SP), Olaf Stuger (PVV), Paul Tang (PvdA) en Peter van Dalen (CU) tegen, Bas Eickhout (GL) was bij zijn maitresse heeft niet gestemd.
Partijgewijs: voor de wapenwedloop hebben gestemd het CDA, de VVD, D'66, tegen de SGP, PVV, SP, PvdA, PvdD, GL (grotendeels) en CU.

Het grootste schandaal is echter dat dit zevenjarenplan nèt voor de Europese verkiezingen van start gaat. Kiezers mogen niet in de gelegenheid worden gesteld zich uit te spreken over deze herbewapening. Want net zoals in veel andere gevallen, werd de beslissing genomen in een niet-transparante en ondemocratische commissie.
Het Europees nepparlement heeft al ingestemd, achter gesloten deuren...

Afdrukken Doorsturen