De nieuwste truc van de GMO-industrie

De mensheid heeft het punt bereikt om natuurlijk voedsel met GMO-technieken te manipuleren om een "betere voeding" te garanderen, nadat het de oorspronkelijke landbouw met chemicaliën heeft vernietigd. Welkom in de wereld van genetisch gemanupuleerd voedsel. Met de groeten van Frankenstein.

Dit artikel gaat over patenten op conventioneel geteelde planten - en dus over de macht over voedsel, landbouw en uiteindelijk de burgers.

Alweer acht jaar geleden, in 2011, schreven we een artikel over genetischgemanipuleerd voedsel, en daarbij citeerden we een stukje uit een artikel in Trouw (link hier):

Alle voedsel komt voort uit een zaadje. Dat geldt niet alleen voor de groenten- en fruitsoorten die mensen eten, maar ook voor het veevoer waarmee uiteindelijk het vlees wordt geproduceerd. Eeuwenlang was het werken met zaadgoed een vanzelfsprekende bezigheid van boeren. Een deel van de teelt was altijd bedoeld om zaad te kweken voor de volgende oogst. Ook gingen boeren zelf, later met speciale veredelaars, op zoek naar betere rassen via uitkruising van gewenste eigenschappen.
...
Die tijd is voorbij. Inmiddels hebben tien grote concerns ruim de helft van de zaadmarkt in handen. Zij bepalen steeds meer de toekomst van voeding, omdat deze multinationals met hun kennis en kapitaal de innovaties bepalen. Op nieuwe rassen worden tegenwoordig patenten aangevraagd en daarmee verdwijnen ze achter fabrieksmuren. Boeren hebben steeds minder toegang tot uitgangsmateriaal en verworden langzamerhand tot uitvoerders van de plannen van multinationals.



U kent waarschijnlijk nog niet de superbroccoli van Monsanto.  Die nieuwe "superbroccoli", genaamd Beneforté, zou volgens de producent rijk zijn aan vitamine C en ook helpen tegen vermoeidheid! Dat broccoli van nature gezond is, is algemeen wel bekend, dus waarom zou je het product van Moeder Natuur willen "verrijken" en dan ook patent daarop aanvragen - en krijgen?

Het is de nieuwste truc van voedings- en gifproducenten. Voor het Europees Octrooibureau (EPO) is een octrooi verleend op de zogenaamd zeer gezonde superbroccoli, de fabrikant is Monsanto, tegenwoordig Bayer.
De nieuwe truc van de bedrijven om genetisch gemanipuleerd (klinkt minder goed, daarom spreekt men liever van: gemodificeerd) voedsel als "BIO" op de markt te brengen. Het gaat hier echter om biofortificatie, de "verrijking" van voedingsstoffen in voedsel door plantenveredeling.
De producent van de superbroccoli Beneforté beweert dat dat product beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten. Het  is al beschikbaar in supermarkten. Het is onvoorstelbaar dat een Europees Octrooibureau zich voor het karretje van de GMO-lobby laat spannen en het octrooirecht laat misbruiken door überhaupt dat toe te kennen op natuurproducten. Maar van Brussel heeft welke lobbygroep dan ook niets te duchten - wij hebben altijd nog het idee dat er flink wat onder tafel geschoven wordt om zaakjes geregeld te krijgen.
Door de voedingsindustrie wordt dus het octrooirecht misbruikt met als doel controle te krijgen over de grondbeginselen van voeding.

Als we naar de VS kijken dan zien we dat 40% van het personeel van de Autoriteit voor Voedselveiligheid op straat komt te staan en dat de Amerikaanse overheid het prima vindt dat bedrijven zichzelf controleren. In dat land kom je dus gewoon genetisch gefermenteerd bier tegen, cafeïnevrije koffieplanten, GMO-aardappelen, GMO-worst, -kaas, -vlees, -yoghurt en -chocoladetegen, allemaal afkomstig uit de bioreactor - en met die truc heeft de GMO-lobby in dat land al 30 jaar geleden haar belangrijkste doelstelling bereikt: bij het knutselen aan nieuw kunstvoedsel de vrije hand hebben. En zo zijn we nu danin een tijd gekomen dat er wordt beweerd: om de nutritionele kwaliteit van de voedselvoorziening te verbeteren en een voordeel voor de volksgezondheid (met een minimaal risico voor de gezondheid) te bereiken, worden vitaminen en mineralen toegevoegd aan groenten - om vervolgens gepatenteerd te worden.

Het is een alarmerende situatie: de mensheid heeft het punt bereikt waarbij er natuurlijk voedsel wordt gemanipuleerd om een "betere" voeding te garanderen, nadat het eerst op grote schaal de oorspronkelijke landbouw met chemicaliën heeft vernietigd.

Uit onderzoeken is gebleken dat de afgelopen vijftig jaar het niveau van vitamines en mineralen in ons voedsel met 50% is gedaald: slechte voeding, misleidende marketingpraktijken en constante manipulatie hebben geleid tot nieuwe vermeende "gezonde" voedingsmiddelen die de markt overspoelen. Zogenaamd gezonder, maar de smaak zal ongetwijfeld niet meer hetzelfde zijn.

En dan komt ook nog de Europese Unie met haar, in onze ogen misdadige, beleid om de hoek kijken: de paradox van honger bij voeding in overvloed.

Aan de ene kant lijden mensen honger terwijl aan de andere kant in de Europese Unie, ieder jaar, meer dan 50 miljoen ton kromme groenten en fruit worden weggegooid, omdat ze niet voldoen aan de "normen" van discounters en/of supermarkten. Veel groente- of fruittelers verbouwen al meer dan nodig, omdat ze bang zijn dat ze niet de vereiste hoeveelheden kunnen leveren (er wordt door hen al rekening gehouden met een bepaald percentage weg te gooien producten).

Volgens gegevens van het Wereldvoedselprogramma hebben in de wereld maar liefst 795 miljoen mensen honger. Niet alleen het algemene gebrek aan voedsel is een probleem, maar ook het tekort aan bepaalde voedingsstoffen. En dàt is (volgens de voedselproducenten) precies waarom ze nieuwe groenten hebben "ontworpen" die zijn verrijkt met voedingsstoffen of vitamines.

Tussen haakjes: dat de Europese Unie zo begaan is met het milieu (en klimaat) is ook nog maar de vraag. Wist u bijvoorbeeld dat bananen in Colombia beschermd worden tegen mechanische schade door gebruikmaking van blauwe plastic zakken, vooral door de bananen te beschermen tegen krassen van de harde bladeren van de boom? De reden: de klant in Europa wil zogenaamd een visueel foutloos product. (Colombia is een van de grootste exporteurs van bananen in de Europese Unie).
Met de superbroccoli Beneforté wilde de Amerikaanse gifmenger Monsanto de europese voedselmarkt veroveren. Door broccoli te modificeren met behulp van de nieuwste GMO-technologie - Monsanto noemt het "traditionele plantenveredeling" -  is dit concern (dat ook het ontbladeringsmiddel Agent Orange, door het Amerikaanse leger gebruikt tijdens de Vietnam-oorlog) erin geslaagd de GMO-wetgeving te omzeilen.

Voor de superbroccoli Beneforté heeft het Europees Octrooibureau het patent al in het najaar van 2015 afgegeven, maar al een paar maanden daarvóór werd de "superbrokkoli" Beneforté al in de Zweedse mainstream media aangeprezen. Er kwamen toen protesten in Zweden, omdat consumenten argwanend werden vanwege het feit dat er plotseling een Zweedse vlag op het label van de "superbroccoli", die werd verkocht in de bedrijvengroep ICA, was afgedrukt. Daarover hebben we in mei 2015 geschreven.

Sindsdien is er veel gebeurd en Monsanto als zodanig is verdwenen. Het gifmengersbedrijf (dat in veel schandelen en rechtszaken was en is verwikkeld) werd overgenomen door een andere chemiegigant, die ook patenten op groenten heeft: het Duitse Bayer.
Misschien weet u het niet maar Bayer heeft een nogal zwart verleden. Het bedrijf werkte in de jaren dertig van de vorige eeuw samen met het conglomeraat IG Farben, dat op een gegeven moment het ontbladeringsmiddel gifgas Zyklon-B produceerde, waarmee tijdens de Tweede Wereldoorlog in de vernietigingskampen gevangenen werden vermoord. Na de oorlog werd IG Farben ontmanteld, en het "fraaie" heerschap Fritz ter Meer, die de scepter zwaaide bij de IG-Farben-fabriek bij Auschwitz, werd na de oorlog president van Bayer.
Misdaad loont wel degelijk. Toch nog wat goed nieuws bij al dit slechte oorlogsnieuws: Bayer bood na afloop van WOII haar excuses aan voor de holocaust. Ook nog wat slecht nieuws: het concern deed dat pas in 1995!

Maar we dwalen af.
Door het europees octrooibureau zijn niet alleen octrooien op maïs, maar ook op rijst, katoen, suikerbieten, tarwe, gerst, sojabonen, koolzaad, aardappelen, zonnebloemen, tabak, tomaten, erwten, linzen en druiven versrekt - de lijst met genetisch gemodificeerde planten is behoorlijk lang. Er zijn zelfs octrooien op genetisch gemodificeerde eucalyptus, populieren en pijnbomen.
Iedereen die denkt dat deze octrooien aan Monsanto toebehoren, heeft het bij het verkeerde eind, deze octrooien behoren nu toe aan de chemische groep Bayer (Monsanto heeft ook veel patenten).

Vanaf 2013 bezit BAYER 206 van de ongeveer 2000 patenten die in Europa zijn uitgegeven voor transgene planten. Dit plaatst het bedrijf op de eerste plaats voor PIioneer (179), BASF (144), Syngenta (135) en Monsanto (119). Deze cijfers zijn afkomstig van het europees Octrooibureau in München. Een gedetailleerde lijst van BAYER-patenten is hier (PDF) te vinden.
De superbroccoli is volop te koop in het Verenigd Koninkrijk, bij o.a. de Aldi en Lidl, lezen we op de website http://www.superbroccoli.info/. Maar de producenten hiervan komen weer met wat anders: biofortificatie!

Voorbeelden van biofortificatieprojecten zijn volgens de WHO (gesponsord door de Bill & Melinda Gates Foundation):
- IJzer-bio-fortificatie van rijst, bonen, zoete aardappelen, cassave en peulvruchten;
- Zinkbiofortificatie van tarwe, rijst, bonen, zoete aardappelen en maïs;
- Provitamine A carotenoïde biofortificatie van zoete aardappelen, maïs en maniok; en
- Aminozuur en eiwitvervaardiging van kafir (durra) en cassave.
Bill Gates.... Bill Gates.... ja, die kennen we van Microsoft, maar... o ja, we weten het alweer: hij vindt dat vaccinaties een uitstekend middel om de bevolking te reduceren (terwijl het toch de bedoeling is van vaccins om mensen te "redden", toch....?). Of bedoelt hij misschien een bepaald type vaccins?


Afrika (waarvan Gates overigens vindt dat het geboortebeleid daar drastisch moet worden aangepakt - iets waar we ons zéker wat bij voor kunnen stellen) wordt beschouwd als een testgebied voor genetisch gemanipuleerde maïs. Maar Tanzania heeft een eind aan die praktijken gemaakt: niet alleen werd in dat land de vernietiging van de experimentele velden bevolen, maar ook moesten alle onderzoeksresultaten worden vernietigd.

Trouwens, met de gezondheid van "proef"personen zit Bill ook niet zo, gezien het feit dat zijn stichting $ 900 wilde betalen aan studenten voor het proeven van genetisch gemanipuleerde bananen, die nog niet getest waren. Dat feestje ging uiteindelijk - na veel protesten - niet door.

Uiteraard is de GMO-lobby, inclusief de zogenaamd filantropische Bill & Melinda Gates Foundation, geschokt omdat ze al een promotietour hadden gemaakt en de GMO-maïs er wilden verkopen. "Goede opbrengsten, zelfs in droogte," werd er gezegd, maar deze leugen werd niet alleen in Tanzania, maar ook in Zuid-Afrika ontmaskerd. Deze twee landen willen niet meer dat er genetisch gemanipuleerde planten worden verbouwd, en het Westen probeert - met alle middelen, zelfs afpersing - die landen onder druk te zetten het tòch toe te staan.
Macht over landbouw betekent macht over voedsel, wat uiteindelijk betekent: macht over de burgers.

Maar wat is nu die nieuwe truc van de GMO-producenten, waarover we in het begin van dit artikel spraken? Bayer/Monsanto wil haar methodiek van biofortificatie op de verpakkingen zetten, maar het liefst afgekort als "BIO", wat dan logischerwijs bij de consument overkomt als dat het een BIO-logisch product is. Ons inziens is het een kwestie van tijd dat de GMO-lobby óók hier haar zin zal krijgen.

Afdrukken Doorsturen