De EU bestaat vooral uit achterkamertjes

Er heerst behoorlijke windstilte rond de Brexit, en je zou zeggen dat alles al in kannen en kruiken is, maar niets is minder waar. Nu is in de publiciteit gekomen dat er bij de bijeenkomst van de heersende elite in Davos, afgelopen januari, in het geheim gesprekken zijn gevoerd over het houden van een tweede Brexit-referendum. De website EU-Observer heeft dit gemeld. Elitegroepjes, achterkamertjes: heeft de burger in de EU nog wel wat te vertellen?

De Europese Commissie zwijgt in alle talen, terwijl het houden van nieuwe referenda - tot het moment dat er een "gewenste" uitslag is gekomen - toch tot de vaste Brusselse rituelen hoort.

De geheime besprekingen zouden ook zijn bijgewoond door de Franse EU-commissaris Moscovici, de voormalige Britse premier en oorlogsmisdadiger Tony Blair en de Amerikaanse investeerder, miljardair, speculant, oproerkraaier en nazivriend George Soros, de lieveling van de Europese Unie, de man die eenderde van het Europees nepparlement in zijn broekzak heeft, de man die zijn joodse te deporteren geloofsgenoten in de nazitijd hun bezittingen afnam - en wat hij naar eigen zeggen "de beste periode in zijn leven" vond. Die George Soros, dus.

EU-Observer vroeg de Europese Commissie om details over de gesprekken te publiceren. Maar de club die zo de mond vol heeft van openbaarheid en transparantie, weigerde. Zij vinden de interne besluitvormingsprocessen belangrijker dan de publieke belangstelling voor wat er allemaal in Davos bekokstoofd is.
Natuurlijk dom van Juncker en zijn drinkebroers: de belangstelling voor dat geheime gekonkel wordt daardoor alleen maar groter, net als het wantrouwen jegens politici bij de EU, overigens. Het zou namelijk interessant zijn om te weten of er een EU-exitstrategie gemaakt ist voor de Brexit - en misschien zelfs wel door sociaal-democratische politici die de Britse Labour Party wantrouwen......
 

Het enige wat de Europese Commissie kwijt wilde was een samenvatting per e-mail (PDF) van wat er met de Franse EU-commissaris was besproken, in wat de auteur van de e-mail heeft beschreven als een "snelle samenvatting van anderhalve dag sub-zero speeddating in Davos". Bedoelen ze hiermee dat ze ook nog even tijd hadden om bij de hoeren langs te gaan?

Uit het weinige dat er bekendgemaakt is blijkt dat de financiële sector "Italië en de Brexit" als "belangrijkste risico's in Europa" zag. Omgekeerd denken wij dat Brussel en de financiële sector de belangrijkste risico's zijn voor de EU. Maar zoals het de EU-transparantie betaamt zijn grote delen in de email zwart gemaakt:


Zes regels werden "geredigeerd" die volgden op de zin "Soros en Blair: discussies met de twee vroegste ondersteuners van een "People's Vote". Dat is gewoon fake news.
Blair, die zijn misdaden tegen de menselijkheid van 1997 tot 2007 kon uitoefenen in zijn functie van linkse premier van het Verenigd Koninkrijk, is tegen het vertrek van het dat land uit de Europese Unie en een luidruchtig voorstander van een tweede referendum, door zijn aanhangers een volksstemming (People's Vote) genoemd. Hoe ze het eerste referendum genoemd hebben is ons niet bekend. En eigenlijk wil Blair helemaal geen referenda, want dat het volk inspraak heeft in de Britse politiek is natuurlijk "not done". Dan maar een tweede referendum, of eventueel een derde of vierde, net zolang tot het gewenste resultaat is bereikt. Dat kennen we nog bij de referenda over de Europese Grondwet, of, en dat zagen we toen ook: gewoon de uitslag, de wil van het volk, naast je neerleggen (hallo, Jan-Peter Balkenende!).
En over Soros, de in Hongarije geboren joodse "filantroop", kennen we van de vele complottheorieën - waarvan de meeste trouwens op waarheid berusten.

Tijdens een van de dagelijkse persconferenties van de EU-commissie in januari vroeg een Hongaarse journalist van een pro-overheid tv-station naar de inhoud van de bijeenkomst. Een woordvoerder van de Commissie antwoordde toen dat hij geen commentaar zou geven "op de vele contacten die er in Davos zijn", maar voerde aan dat de Commissie Juncker "een ongekende golf van transparantie" had ghouden, door consequent bekend te maken wanneer commissarissen lobbyisten zouden ontmoeten. "Alles gebeurt in het open, zodat iedereen het kan zien en een mening kan vormen", zei hij toen.
Maar Moscovici's ontmoetingen met Blair en Soros staan daarentegen niet vermeld op de webpagina van de commissaris, drie maanden nadat ze plaatsgevonden hebben.


De zwart geblakerde e-mail werd vrijgegeven op 25 maart en werd gevolgd door een verklarende brief van de EU-commissie op 15 april. In die brief legde de Commissie aan EU-Observer uit dat het delen van het document moest wegvlakken vanwege de uitzonderingen. In het bijzonder bestond het risico dat de privacy zou worden geschonden en dat het besluitvormingsproces van de instelling zou worden beschadigd.
"We hebben de tekst zorgvuldig bestudeerd en hebben niet vastgesteld dat er een hoger openbaar belang zou zijn bij openbaarmaking van deze delen van het document", aldus de Commissie.
EU-Observer is hiertegen in beroep gegaan, en dat wordt vandaag behandeld.

Ondertussen heeft de Europese Commissie ook gereageerd op een afzonderlijke aanvraag voor toegang tot documenten, in verband met vergaderingen gehouden door de tweede oude witte man van de Commissie, vicevoorzitter Frans Timmermans. Spreekt vele talen, behalve die van het volk.
Timmermans, die in zijn honger naar meer eten en drinken macht en status Juncker wil opvolgen, deelde mee op 6 november vorig jaar te hebben met het Tony Blair Institute for Global Change. Maar volgens Ons Frenske waren er echter geen documenten met betrekking tot die vergadering: geen notulen of presentaties, of zelfs geen e-mails die van tevoren werden verzonden voor het organiseren van de vergadering.
De Europese Commissie schreef: "Het spijt ons u te moeten meedelen dat de Europese Commissie geen documenten bezit die overeenkomen met de beschrijving in uw aanvraag."

De woordvoerder van het campagneteam van Timmermans had nog gezegd dat "niemand méér gedaan had voor het bevorderen van transparantie dan Frans Timmermans, en dat hij voordat hij wilde spreken over "mogelijke volgende stappen" anders instanties van de Europese Unie hun eigen transparantie dienden te verbeteren.....

En nu we het toch over de europese verkiezingen hebben: over iets meer dan vier weken kunnen ongeveer 400 miljoen kiezers stemmen voor een nieuw Europees nepparlement. In de meeste landen van de EU gaat het met de verkiezingscampagne niet zo goed. Dit komt vooral door de desinteresse van de burgers, die nauwelijks warm gemaakt kunnen worden voor die Europese verkiezingen.

Veel kiezers laten het afweten omdat het Brusselse apparaat toch doet wat het wil. Het Europees nepparlement lijkt slechts als achtergrond te dienen voor de achterkamers, waar een kleine kring van uitverkoren (maar niet door de burgers gekozen) mensen alle belangrijke beslissingen neemt. Onder leiding van EC-voorzitter Jean-Claude Juncker omzeilen die personen niet alleen regelmatig het Europees nepparlement, maar ook nationale besluitvormingsorganen, zelfs complete lidstaten.

Zelfs toen de migratietsunami op het hoogste punt kwam konden de leden van het Europees nepparlement alleen maar laten zien hoe  europese regels tot irrelevantie zijn gedegradeerd. Anderzijds mogen ze in het Brussels parlement altijd graag actie ondernemen als het gaat om het inperken van individuele vrijheid. Het schrijft en verbiedt zo vaak als het kan. Maar dat niet alleen: de bijzondere ambitie van de europese afgevaardigden voor het op grote schaal invoeren van censuur is ongekend.

Geen wonder dat de europese burgers het steeds meer beu zijn en op zoek zijn naar nieuwe geluiden. Bovenal is de perceptie dat ze Juncker en zijn ambtenarenapparaat, en politici in het algemeen, niet kunnen vertrouwen, bijzonder groot. En dat is de schuld van de man die regelmatig last heeft van ischias.
Maar Juncker houdt zich van de domme (zal hem niet teveel moeite kosten). Hij waarschuwt zelfs dat de verkiezingen voor het Europees nepparlement kunnen worden beïnvloed door leugens en nepnieuws. Belachelijk dat juist deze man zich wil inzetten voor de strijd tegen onwaarheden, iemand die de leugen heeft gekozen als een politiek stilistisch apparaat. "Als het serieus wordt, moet je liegen", gaf Juncker vrijuit toe in 2011, toen hij de burgers het door de EU georganiseerde bankroet van grote europese banken verkocht als zijnde het redden van de euro.

Dat de Europese Unie nog maar een schim is van wat ons eerst werd voorgespiegeld - een samenwerkingsverband van lidstaten dat alleen maar voorspoed en voordelen zou brengen, blijkt uit de volgende drie recente voorbeelden.

Een aantal weken geleden besloot eerst de Europese Commissie, daarna het Europees nepparlement, dat de winter- en de zomertijd niet langer zouden moeten voortbestaan. Ondanks dat er veel grotere en srieuze problemen opgelost zouden moeten worden, is het een stelling waar iets voor te zeggen valt. Er is namelijk nooit een enorme energiebesparing behaalt waar op gehoopt werd. De kosten die gemoeid zijn met een tijdswisseling laten het geheel un een verlies omslaan, als we de mainstream media mogen geloven. Afgezien daarvan zijn de meeste mensen, zelfs na bijna 40 jaar verandering, er als het moment daar is niet zeker van of de klok vooruit of achteruit gezet moet worden.
Maar zelfs zo'n simpele maatregel terugdraaien kan de EU niet goed doen. Waarom gaat de tijdsverandering door tot ten minste 2021? Omdat de EU het niet eens kon worden over winter- of zomertijd. Elk land moet nu maar zelf beslissen welke tijd het kiest. In het slechtste geval zou het resultaat een lappendeken van tijdzones in Europa zijn. De lidstaten merkten dit ook op en verzochten om meer tijd voor onderhandelingen om een overeenkomst tot stand te brengen. En als die overeenkomst er niet komt? Dan wordt de voorgenomen verandering van tijd een eeuwigdurend verhaal, net als de Brexit, waarbij het volk oordelde, maar die de politiek saboteert met zijn onvermogen om constructief tot overeenstemming te komen.

Nu wordt er dus in mei een nieuw Europees nepparlementgekozen. Of het nu met of zonder het Verenigd Koninkrijk is, is nog niet duidelijk. Zoals de vlag er nu bij hangt zal het deelnemen. Niemand weet hoe dit op zo'n korte termijn zal worden gewaarborgd, maar misschien zal het nepparlement in de "oude" samenstelling gewoon doorgaan totdat alle problemen met de Brexit zijn opgelost, dat wil zeggen tot St. Juttemis.

Bij de recente stemming over de zeer controversiële EU-auteursrechtwetgeving is de wet ongewijzigd aangenomen, dus inclusief de onwerkbare, dure uploadfilters, met een kleine meerderheid van vijf stemmen. Echter, zodra de stemming voorbij was, beweerden tien leden van het Europees nepparlement dat ze zichzelf onrecht hadden aangedaan omdat ze de weg kwijt waren geraakt in de wirwar van de toepassingen en de rommelige, gewijzigde stemming.
Dit zijn geen volksvertegenwoordigers, maar onnozele komieken, als ze na een aantal jaren in het EU-nepparlement nog geen ontwerpwet van wijzigingen kunnen onderscheiden. De betrokken personen mochten later hun stem corrigeren, maar die wijzigingen werden niet in de uitslag verwerkt. Ook dat is EU-democratie ten voeten uit.
In feite is dit toneelstukje natuurlijk pure misleiding van de kiezers omdat zoals gezegd het resultaat van deze latere correctie geen enkel effect had. 
En passant zijn we er bij deze gelegenheid trouwens wèl achtergekomen dat het per ongeluk verkeerd stemmen in het Europees nepparlement veel vaker vóórkomt. De vraag die rijst, is hoeveel beslissingen er (in het verleden) op deze manier tot stand zijn gekomen, ook al hadden ze geen meerderheid.

Deze paar voorbeelden zijn slechts het topje van de ijsberg van dubieuze EU-beslissingen. Het reizende circus tussen Straatsburg en Brussel is vooral tot nut van zijn werknemers. Voor een duurzaam Europa is het (om het mild uit te drukken) totaal overbodig.

Afdrukken Doorsturen