EU-paspoort als "relatiegeschenk"

Het Westen spreekt er schande van: Poetin die burgers van Oekraïne een Russisch paspoort wil geven. Maar niet alleen Poetin distribueert paspoorten royaal in Oekraïne, ook Hongarije en Roemenië hebben honderdduizenden EU-paspoorten toegekend. De mainstream media hoor je er niet over.

Een paar dagen geleden lazen we het volgende in De Telegraaf:

Rusland geeft meer Oekraïners de mogelijkheid makkelijker een Russisch paspoort aan te vragen. President Vladimir Poetin heeft een decreet getekend waarmee meer inwoners van het buurland toegang krijgen tot een versnelde procedure.
Poetin tekende onlangs al een decreet dat inwoners van opstandige Oost-Oekraïense ’volksrepublieken’ sneller toegang moet geven tot een Russisch paspoort. De pro-Russische separatisten die daar de dienst uitmaken erkennen het gezag van de Oekraïense regering in Kiev niet.



Kiev noemt het een daad van agressie, Washington een provocatie, maar Moskou is onvermoeibaar en is begonnen met het overhandigen van Russische paspoorten aan Oekraïense burgers. De Russen zijn niet de enige: hoewel Oekraïne geen dubbel staatsburgerschap heeft, hebben honderdduizenden burgers waarschijnlijk een tweede paspoort. Omdat de westelijke buurlanden Hongarije en Roemenië royaal felbegeerde EU-paspoorten uitgeven. Maar daarover lees je niets in de westerse mainstream media. Brussel zwijgt in alle talen.

Dichtbij de grens zijn er ongeveer 150.000 Oekraïners die etnisch Hongaars zijn en die recht hebben op het EU-paspoort. Maar blijkbaar gaan de documenten ook naar Oekraïners in de rest van het land, als ze bereid zijn om een paar honderd euro te investeren in een "Hongaars" curriculum vitae.

Boekarest maakt zich ook zorgen over een minderheid in Oekraïne, ongeveer 500.000 mensen spreken daar Roemeens. Net als de Hongaren vormen ze zelfs de meerderheid in een paar grensgebieden. Boekarest heeft inmiddels ook het uitgeven van EU-documenten in Moldova in de praktijk gebracht: tussen 500.000 en een miljoen paspoorten werden verspreid in het verarmde broederland.

Polen, Roemenië en vooral Hongarije hebben een hooglopende ruzie met Oekraïne gevoerd over hun minderheden, die worstelen met steeds zwaardere taalregels. Een onlangs aangenomen wet bepaalt dat het Oekraïens als enige officiële taal geldt, en dat het functionarissen of militairen verboden is om in een andere taal te spreken. Zelfs in de media moet het Oekraïens verplicht zijn. Op middelbare scholen zijn er ook beperkingen voor minderheidstalen.

De beperkingen zijn vooral gericht tegen het Russisch, dat nog steeds domineert in het oosten van het land. Zelfs de nieuwgekozen president Volodimir Selensky spreekt beter Russisch dan Oekraïens. Hij heeft kort na zijn verkiezing beloofd de taalwet opnieuw te onderzoeken.

Veel Russisch sprekende Oekraïners beschouwen de nieuwe wet als een belediging, maar een taalbarrière doet zich niet voor: Russen en Oekraïners kunnen gemakkelijk zonder problemen met elkaar communiceren. Maar bij de niet-Slavische talen Roemeens of Hongaars ziet het er heel anders uit. Volgens peilingen spreken tienduizenden Hongaren bijvoorbeeld geen Oekraïens. Boedapest dreigt Kiev om de toegang tot de NAVO te blokkeren (inderdaad: de plannen om dit door en door corrupte land te integreren in de NAVO zijn al vergevorderd) als de beperkende wetten niet worden gewijzigd.

Achter het nationalistische gerommel over minderheden is de reden voor het afgeven van paspoorten echter vrij profaan: in Roemenië en Hongarije is er een tekort aan werknemers omdat hun eigen burgers verhuizen naar West-Europa voor betere banen en betere lonen. In Roemenië wordt tegen 2050 een bevolkingsafname verwacht van maximaal 30%. Dus moeten de arme buren uit Oekraïne of Moldavië bijspringen, waarvoor het loon in de aangrenzende landen nog steeds vorstelijk is. Veel Oekraïners en Moldaviërs beweren echter ook dat zij niet met hun EU-paspoort in het buurland willen verblijven, maar eerder naar West-Europa willen reizen.

Veel inwoners van Oekraïne zoeken hun heil dus ergens anders, en het aanbod van het Kremlin zou het probleem enorm kunnen verergeren, hoewel Selensky vol vertrouwen verklaarde dat slechts een paar Oekraïners het Russische aanbod zouden accepteren.

Volgens het decreet zoals dat is ondertekend door president Vladimir Poetin kunnen inwoners van de rebellengebieden van Donetsk en Luhansk een paspoort aanvragen. Evenzo alle inwoners van de Krim, inclusief degenen die zich hebben teruggetrokken voor de aansluiting bij Rusland in 2014. Daarnaast kunnen Oekraïense gastarbeiders en de vluchtelingen uit het oorlogsgebied paspoorten ontvangen.

De vraag is natuurlijk waarom zoveel burgers van de Oekraïense Republiek zoveel paspoorten van de Russische Federatie en andere staten willen hebben. De reden is simpel: iedereen wil gewoon weg uit het door oligarchen en neonazi's geregeerde Oekraïne. Dit is nu wat onze minister Blok een "failed state" zou noemen: sinds de oprichting van de staat in 1991 tot vandaag is de bevolking gedaald van de oorspronkelijke 52 miljoen naar nu nog ongeveer 44 miljoen.

Afdrukken Doorsturen