Bedrijven moeten van EU werktijden personeel vastleggen

Het Europees Hof van Justitie heeft gisteren bepaald dat bedrijven de dagelijkse werktijd van hun werknemers moeten gaan registreren. Dat kan via een prikklok of op een andere betrouwbare en toegankelijke manier. Is deze uitspraak goed voor werknemers, werkgevers of beiden?

In de vorige eeuw werd er al gewerkt met flexibele werktijden, maar toen werd er nog behoorlijk op gecontroleerd: elke week/maand was er een nieuw tijdschema gemaakt, waarin het begin en het einde van de dagelijkse werkuren werden ingevoerd. Een paar keer per jaar liep iemand van het management rond en keek of dat ook gerespecteerd werd. Tegenwoordig wordt er in het Westen veel gemakkelijker met de werktijden omgegaan: het gaat immers om de prestatie die geleverd wordt.

De rechters van het Europese Hof van Justitie denken daar anders over: zij hebben nu de tijdregistratie door de werkgever heringevoerd. De juryleden zijn mensen die 's ochtends naar hun werk gaan en s avonds naar huis terugkeren. In dergelijke bedrijven hebben mensen al geruime tijd zichzelf geholpen met tijdklokken en elektronica. Voor veel mensen ziet de werkroutine er echter totaal anders uit. Ze rijden naar een bouwplaats of naar een klant waar niemand controle over heeft, óok niet wanneer ze daar aankomen en wanneer ze vertrekken. Zelfs degenen die thuis werken, zijn moeilijk te controleren op het gebied van werktijden. Voor dergelijke banen is altijd het vertrouwensbeginsel van toepassing geweest. Op basis van de hoeveelheid werk die gedaan werd, was er een plausibiliteitscontrole om te zien of de werknemers aanwezig waren (geweest) waar ze diensten zouden moeten verlenen.

De zaak was aangespannen door een Spaanse vakbond, die protesteerde tegen het feit dat het voor werknemers bij de Spaanse afdeling van Deutsche Bank moeilijk was te bewijzen dat ze overuren hadden gemaakt. Het was niet mogelijk hun arbeidsduur te registreren. Het Hof van Justitie geeft de vakbond gelijk.

De uitspraak van het Europese Hof van Justitie roept veel vragen op waarvan de antwoorden tot nu toe pragmatisch zijn bepaald. We krijgen nu weer eens te maken met het Brusselse "perfectionisme". Enig gezond verstand zou vaak de betere en goedkopere optie zijn.
We zien steeds meer gevallen waarin wetten niet langer kunnen worden nageleefd omdat het simpelweg niet mogelijk is. Dit zal op middellange termijn het rechtssysteem ruïneren. Weinig begrijpelijke en uitvoerbare wetten zijn beter dan een niet langer hanteerbaar en tegenstrijdig wetgevingsoerwoud.

Nu heeft het Europese Hof van Justitie dus een uitspraak gedaan die werkgevers verplicht om de werktijden van hun werknemers volledig te documenteren. Wat is er dan meer geschikt voor die taak dan het inbrengen van een chip bij werknemers waardoor werkgevers 24 uur per dag, 7 dagen per week en 52 weken per jaar weten waar hun loonslaaf uithangt?
 

Het Europese Hof van Justitie is steeds vaker een bron van ergernis. Llees bijvoorbeeld ons vorige artikel over deze rechters - op dezelfde dag hebben de rechters van dit Hof geoordeeld dat zware criminelen niet mogen worden gedeporteerd. De Europese belastingslaaf moet criminelen pamperen. Brussel doet veel om de mensen te ergeren, zo vlak voor de Europese verkiezingen.

Vanwege deze brutale provocaties zouden rechters en commissarissen na de verkiezingen eens onder de loupe gelegd moeten worden.

Afdrukken Doorsturen