Gaat China van zich afbijten?

Amerika zet een paar nieuwe stappen in de escalatie van het handelsconflict met China door een totale boycot van de Chinese elektronicagigant Huawei af te kondigen. De maatregelen komen - zo zeggen de Amerikanen - voort uit zorgen over de veiligheid van de Amerikaanse telecommunicatie. Maar het gebeurt ook op een moment dat de Trump-administratie de druk op China wil opvoeren om concessies te doen op handelsgebied. Zullen de Chinezen toegeven, of besluiten ze als vergelding (een groot deel van haar) U.S. treasuries van de hand te doen?

Zal China van zich af bijten door haar Amerikaanse Treasuries van de hand te doen?

Bij elk handelsconflict kan men niet verwachten dat China agressieve taal gebruikt om een punt te maken, maar wat de VS betreft is dat meestal de norm. Dit betekent echter niet dat China niet in staat is hetzelfde te doen. Ze doet het gewoon niet uit arrogantie, maar om de mensen samen te brengen in een coherente positie tegen een externe agressor.


Dus toen de gefrustreerde Amerikaanse president Trump niet kreeg wat hij wilde van Xi's handelsdelegatie, besloot hij om voor $ 200 miljard aan Chinese producten met een 25%-tarief te gaan belasten, een stijging ten opzichte van het eerdere tarief van 10%, in de verwachting natuurlijk dat de Chinezen van hun kant uiteindelijk een aantal van hun handelsposities zouden opgeven. Maar dit gebeurde niet.

En waarschijnlijk gaat het zelfs helemaal niet gebeuren als we onderstaande twee vergelijkbare artikelen beschouwen, de ene in het engels en de andere in het Chinees (vertaald naar het engels). Beide artikelen werden onlangs door Chinese media gepubliceerd, namelijk Xinhuanet en Global Times, waarin de Chinese versie van hetzelfde artikel eindigde met een oproep voor een "volksoorlog".

Hieronder links de internationale versie van de Chinese positie met betrekking tot de onderhandelingen met de VS. Dat is het meest vèrgaande dat de Chinese media kunnen doen als het gaat om diplomatie bij deze kwestie. De binnenlandse versie van datzelfde artikel (rechts) is echter veel strijdbaarder, te beginnen met de titel en daarna:




Het betekent dat de Chinese elite de mensen smeekt om te stoppen met neerbuigend te doen over Amerikaanse producten, bijvoorbeeld smartphones voor luxe auto's, omdat het een oorlog is tegen hebzucht en arrogantie van de happy few die de Amerikaanse economie beheersen.
De regering van president Xi blijft op zijn beurt proberen de rest van de wereld weg te krijgen van deze "botsing van beschavingen", in een proces van "dialoog en samenwerking die leidt naar een betere wereld voor iedereen", of een "gedeelde toekomst voor de mensheid."

Steeds als er handelsconflicten ontstaan tussen de VS en China groeit het besef dat China zijn $ 1100 miljard aan Treasuries zou kunnen dumpen om het VS-tarievenbeleid te vergelden, en meestal wordt het afgedaan als zijnde onwaarschijnlijk. Het wordt gezien als een nucleaire optie die de economie van China meer schade toebrengt dan die van Amerika.

Maar de spanningen die door de mondiale financiële markten te voelen zijn, kunnen Beijing er nog steeds toe brengen zijn voorraad in de $ 15,9 biljoen Treasuries-markt te verminderen - niet om wraak te nemen, maar om zijn valuta te verdedigen als deze in een vrije val terechtkomt. De offshore-yuan is deze maand met 2,6% gedaald tot ongeveer 6,92 per dollar, naarmate het handelsconflict ïntensiveerde en het de laagste stand sinds december heeft bereikt.



Het spook van Treasury-dumping werd afgelopen maandag ingezet als een wapen in dit handelsconflict, via een tweet van een Chinese journalist die zei dat de geleerden van de natie "discussiëren over de mogelijkheid van dumpen" van Amerikaanse staatsschuld. De post kwam nadat de handelsbesprekingen de week ervóór waren vastgelopen, en zonder een resolutie waren beëindigd. Beijing zei maandag dat het de heffingen op sommige Amerikaanse goederen zal verhogen als vergelding voor de nieuwste Amerikaanse tariefverhogingen.

Analisten weten dat het verkopen van staatsobligaties door China een risico is, maar volgens hen zou het minder te maken hebben met enige vergelding als reactie op de nieuwe, verhoogde tarieven en meer met het beheer van hun valuta, de yuan.


"Telkens wanneer er spanningen ontstaan tussen de VS en China, vragen mensen zich af of China zijn Amerikaanse schatkistpapieren als vergelding gaat verkopen," zei Mark Sobel, thans de Amerikaanse voorzitter van het Official Monetary and Financial Institutions Forum. "Dit is de hond geweest die niet blafte."

Nou, misschien zal China niet bijten bij de verkoop van hun Amerikaanse Treasury-portefeuille, maar de helling van de yieldcurve van de US Treasury (10Y-3M) is gestaag afgenomen.

Afdrukken Doorsturen