Wie zit er achter het Oostenrijkse Strache-schandaal?

In Oostenrijk is de regering van Sebastian Kurz gevallen naar aanleiding van de zaak van de voorzitter van de Oostenrijkse rechts-populistische partij FPÖ, Heinz-Christian Strache, tevens vicekanselier in de ÖVP-FPÖ-coalitie. In de aanloop naar de verkiezingen in 2017 leek hij, zo melden de mainstream media, bereid om een "Russische oligarch" overheidsopdrachten te gunnen in ruil voor steun tijdens de verkiezingscampagne. Ogenschijnlijk een simpele zaak, maar wel één die niet alleen vraagtekens zet bij de FPÖ, maar ook bij kanselier Sebastian Kurz. Is hij werkelijk anti-migratie (waar hij eerder pro-migratie was) en heeft hij om de zaak Strache de regering laten vallen? Kurz: politicus of wolf in schaapskleren?

Keer op keer heeft de Europese Commissie gewaarschuwd voor Russische inmenging bij de Europese verkiezingen - of de Amerikanen zich er niet mee bemoeien, maar dit terzijde. Nu is er inderdaad een schandaal - maar de door de mainstream media genoemde Russin is nep en het doel is niet de EU of Brussel, maar de rechtse politiek in Oostenrijk. Wat zit erachter?

We bedoelen natuurlijk de affaire rond FPÖ-leider en vice-kanselier Heinz-Christian Strache, die zijn ontslag heeft ingediend na de publicatie van compromitterende video's van Ibiza. En dat een week voor de Europese verkiezingen. Strache spreekt wat betreft de videobeelden die gepubliceerd zijn van een "politieke moord".

De trigger was geen "nepnieuws" gemaakt in Rusland, zoals Brussel al wekenlang beweert - maar onthullingen door de Duitse "Spiegel" en "Süddeutsche Zeitung". Zelfs de Duitse "satiricus" Jan Böhmermann (over hem later meer) is er op een of andere manier bij betrokken. Het incident maakte deel uit van een reeks "buitenlandse gecontroleerde acties", zei Strache gisteren vóórdat hij zijn ontslag aankondigde. Hij zal "mediarechtelijke en strafrechtelijke aanklachten" indienen en hij vraagt zich ook af wat "de rol van de heer Böhmermann" in deze zaak is (geweest).

Böhmermann had medio april al in een videoboodschap grapjes gemaakt over de toekenning van de Oostenrijkse televisieprijs "Romy", hij "stapte gewoon onder invloed van coke en Red-Bull met een paar FPÖ-zakenvrienden in een Russische oligarchenvilla op Ibiza" rond. Dat de villa en zelfs de auto's van de daar aanwezige personen gehuurd waren, wist Strache toen niet. Als u er trouwens een kijkje wilt nemen: de villa is te huur via Booking.com.




Strache zei eergisteren dat de twee ingehuurde lokvogels maandenlang een persoonlijke vertrouwelijke relatie hadden opgebouwd, maar hij zou hen slechts één keer persoonlijk hebben ontmoet. Op de video is ook een vrouw te zien, die zich uitgaf als de Russische "Aljona Makarowa". Zij zei de nicht te zijn van de Russische gas-oligarch Igor Makarow. Volgens de Russische uitgave van Forbes blijkt Makarow gezegd te hebben dat hij enigst kind is, en dus geen nichten kan hebben.

Met betrekking tot zijn eigen handelen in de video gaf Strache echter toe dat zijn fouten te wijten waren aan de toenemende consumptie van alcohol. "Ja, het was een bezopen verhaal," zei Strache. "Het was een typische alcoholgerelateerde macho-houding."  Nuchter bekeken waren zijn reacties echter catastrofaal.

Blijkbaar moest Strache "neergeschoten" worden vóór de Europese verkiezingen - waarom hebben de mensen die de video in de openbaarheid brachten anders zo lang gewacht met hun publicatie? Een week voor de verkiezingen?
Europese verkiezingen, trouwens, die op een wel èrg harde manier worden gevoerd. Neem bijvoorbeeld het affiche van de Jonge Socialisten in Berlijn:

Op zijn minst is dit toch oproepen tot geweld?

De Duitse "Spiegel" en de "Süddeutsche Zeitung" hadden vrijdagavond videobeelden gepubliceerd, die al in 2017 vóór de verkiezingen in Oostenrijk in het geheim (op Ibiza) waren opgenomen en laten zien hoe Strache aanbiedt om openbare contracten toe te kennen in ruil voor ondersteuning in de verkiezingscampagne. De bijeenkomst was duidelijk georganiseerd als een valstrik voor de FPÖ-politici, meldt de "Spiegel".



En het lijkt ook duidelijk dat deze hele zaak, waar toch een flink luchtje aan zit, een Russische "bijsmaak" moet hebben. Waarom diende een vermeende Russische oligarchennicht als een lokaas?

Het feit dat Böhmermann hierbij betrokken is doet opzet in het spel vermoeden. Böhmermann is geen onbeschreven blad. In 2016 heeft Böhmermann acteurs geïntroduceerd bij de productie "Schwiegertochter gesucht" om onthullende uitspraken van de presentator Vera in 't Veen uit te lokken en haar daardoor in diskrediet te brengen. De hele zaak was toen gefilmd met een verborgen camera. Dergelijk materiaal is op een zekere manier geschikt om de aldus misleide mensen af te persen.
Alleen de FPÖ-politici, die te zien zijn op de Ibiza-video, hadden de opmerkingen van Böhmermann in zijn videoboodschap in april 2019 over de prijsuitreiking kunnen interpreteren en begrijpen. En als Böhmermann zelf slechts een klein radertje was in deze zaak, dan zou het hem niet mogelijk zijn geweest er in het openbaar over te praten of zelfs maar te weten zó ver voor de publicatie. Het management van Böhmermann erkent dat hij (delen van) de inhoud van de video kende.

Dom van Strache om in deze onhandige val te lopen - en schandalig dat hij bereid was om de "Krone"-krant proberen te manipuleren en Oostenrijkse bedrijven aan buitenlandse mogendheden te "verkopen".

Maar ook het optreden van Sebastian Kurz roept vragen op, door al snel te zeggen dat de regering is gevallen en er nieuwe verkiezingen komen. Wij hebben sterk het gevoel dat hij blij is dat hij de coalitie kon beëindigen. Zou zijn goede verstandhouding met George Soros hier mee te maken kunnen hebben? Over Kurz zometeen meer.
Wat echter ook een nare bijsmaak geeft is dat Duitse gevestigde politici zich zo fanatiek bemoeien met deze affaire in Oostenrijk, en dan vooral de rechtse partijen in dat (en eigen) land.





Dit alles toont nogmaals aan hoe corrupt de politiek is, niet alleen in de EU maar in elke lidstaat - en hoe onpatriottisch, ondanks de nationale façade. Strache & Co. hebben er geen enkele moeite mee om hun land te verraden. Hetzelfde geldt naar onze mening overigens voor veel mainstream media.

Het is echter ook duidelijk dat de EU maar eens naar zichzelf moet kijken, in plaats van voortdurend met de vinger naar anderen te wijzen. Hier ligt zeker een taak weggelegd voor de Europese Commissie, maar die houden zich liever bezig met andere dingen, zoals het opvoeren van de massamigratie en het afschaffen van burgerrechten. EU-commissaris Jean-Claude Juncker had Strache in juni 2018 nog in de Europese Commissie ontvangen - en prees hem daarna publiekelijk. Hij was ook tevreden met de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz. Beiden waren toegewijd aan de EU, zei men toen!

De "oprechte" Sebastian Kurz (waarvan veel mensen denken dat hij EU-kritisch is, maar in werkelijkheid - net als onze premier - eurofiel is (en net als onze premier schakelde hij gemakkelijk over van standpunt ten aanzien van migratie), Kurz heeft trouwens ook niet een onbesproken politieke reputatie, die door de mainstream media zelden wordt uitgelicht. De Oostenrijkse onroerend-goed speculant René Benko is eigenaar van een concern, Signa, dat een belang heeft verworven van 24,22% in de krant "Kurier“ en 24,5% in de "Krone“. Benko behoort tot de "inner circle“ en het netwerk van Sebastian Kurz. De Oostenrijkse bondskanselier op zijn beurt helpt de topman van Signa bij zijn business deals - bijvoorbeeld bij de overname van de Kika-Leiner keten.

Terwijl dus Kurz Strache verwijt dat die de mogelijkheid ziet invloed te kunnen hebben in twee kranten (en daarom de coalitie opblaast), doet de beste vriend van Kurz, Benko, het dus daadwerkelijk. Dat vindt Kurz prima. Kurz is, net als Macron bijvoorbeeld, uit het niets tevoorschijn gekomen. Wat velen niet weten is dat Kurz lid is van het internationale netwerk van de ECFR, de European Council on Foureign Relations, een verachtelijke club die vooral gefinancierd wordt door de Open Society Foundation van George Soros.

Wie geinteresseerd is welke Nederlanders lid zijn van de ECFR, hier een "o.a."-lijstje: Dick Benschop (president & ceo Royal Schiphol Group), Beatrice de Graaf, Caroline de Gruyter (NRC Handelsblad), Jaap de Hoop Scheffer, Bert Koenders, Rem Koolhaas, Kati Piri (lid Europees nepparlement), Lilianne Ploumen (parlementslid PvdA), Marietje Schaake (lid Europees nepparlement), Petra Stienen (lid Eerste Kamer), Han ten Broeke, Mabel van Oranje en Constantijn van Oranje-Nassau.

Maar om op de zaak Strache terug te komen: Benko (Bilderberg, 2017) is de op zeven na rijkste Oostenrijker. Volgens het Oostenrijkse zakenmagazine Trend was zijn vermogen in 2018 ongeveer 3,81 miljard euro. De speculant uit het Tiroolse onroerend goed maakt van zijn voorliefde voor luxe, inclusief jachten en privé-jet, geen geheim. In 2014 werd bekend dat Benko's Signa Holding de belastingen op onroerendgoedbeleggingen beheert via een bedrijfsconstructie in Luxemburg.

Tussen haakjes: u weet toch nog wel dat Jean-Claude Juncker, de president van de Europese Commissie, van 1995 tot 2013 het hoofd was van de Luxemburgse regering en als zodanig verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat honderden bedrijven Luxemburgse belastingontduiking konden gebruiken met pseudo-legale methoden? Ook toen dacht hij al "als het erop aankomt moet je liegen".

Benko werd in 2012 voor de rechtbank van koophandel in Wenen veroordeeld voor pogingen tot verboden tussenkomst, dat wil zeggen: omkoping. Naar verluidt had hij een belastingconsulent opdracht gegeven om een belastingprocedure in Italië ten gunste van hem te beïnvloeden. De Kroatische ex-premier Ivo Sanader zou 150.000 euro hebben ontvangen. Hij had ook goede contacten met de voormalige premier van Italië, Silvio Berlusconi. De rechter in Wenen rechtvaardigde het vonnis tegen Benko als een "geval van corruptie".

Nu zit Kurz midden in een regeringscrisis, en zullen er binnenkort nieuwe verkiezingen komen in Oostenrijk (een kritische analyse van zijn toespraak hier). In het begin van de huidige (aflopende) regeringsperiode had Kurz de FPÖ nodig om kanselier te kunnen worden. Omdat zijn pogingen om de FPÖ tot een handzaam formaat terug te krijgen niet tot het gewenste resultaat leidden (omdat de FPÖ zich aan de migratie-kritische koers hield) komt de video van Ibiza nu - na twee jaar - boven tafel. Velen vragen zich nu af: heeft Kurz in dit politieke spel ook de hand gehad?

De Oostenrijkse politicus Udo Landbauer heeft na de verkiezingsaankondiging door Sebastian Kurz (ÖVP) de bondskanselier zwaar bekritiseerd. Kurz zou de minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl (FPÖ) hebben willen lozen en hebben "gechanteerd met het uiteen laten vallen van de coalitie". Dit was "poging tot afpersing op de rug van de bevolking".
Volgens Landbauer had de ÖVP het ministerie van Binnenlandse Zaken willen bezetten met "een onafhankelijke persoon". Om "de beste minister van Binnenlandse Zaken aller tijden neer te schieten en het tot de voortzetting van de coalitie te maken" was "het echte schandaal in deze uren", zei de partijvoorzitter van de Neder-Oostenrijkse Vrijheidspartij.

Van alle mogelijkheden denken wij niet dat hier sprake van chantage kan zijn geweest, eerder houden wij rekening met een machtspolitieke actie. Desondanks gaan er geruchten dat hier sprake is van een operatie van Duitse activisten. Ambtenaren van inlichtingendiensten met wie "Die Presse" heeft gesproken wijzen op een enscenering van een westerse inlichtingendienst.

Politici in de val lokken en op video opnemen - dat is een methode uit de gifkeuken van de ergste inlichtingendiensten. Het professioneel uitgewerkte profiel van de vrouw en de onderliggende technische inspanningen zouden wijzen op professionals.
Op de Strache-zaak zal daarom ook een taboe gaan rusten bij de mainstream media.
Zowel qua stijl als uitgelokte reacties lijkt de video dus op een geheime dienstactie, een notabene in 2017 opgenomen video met Heinz Christian Strache en Johann Gudenus. De wijze waarop de mainstream media reageert lijkt steun te bieden aan inlichtingendiensten en de federale overheid, omdat het incomplete beeld doorgespeeld is naar o.a. de "Spiegel".
Natuurlijk is het zeldzaam dom om voor een "Russische Oligarch" te vallen en te kletsen over investeren in Oostenrijk. Zich laten verwennen en mogelijk speculeren over nieuwe verkiezingen is precies de reactie die buitenlandse diensten wilden uitlokken. Wanneer Strache journalisten vergelijkt met "hoeren" zijn niet alleen fatsoenlijke vrouwen beledigd, maar ook het pseudo-medialandschap dat de politiek regeert en disciplineert, en die wordt nog steeds onderschat.

Op Twitter is er de laatste dagen een tsunami van vreugde losgebarsten over het einde van de Oostenrijkse regering. Af en toe zijn er mensen die verstandige dingen zeggen, bijvoorbeeld dat de video waarschijnlijk had moeten worden gebruikt bij de Oostenrijkse verkiezingen van 2017, maar de problemen van Silberstein (hierover hebben wij destijds geschreven) kwamen tussenbeide.
Lijkt voor de hand liggend, maar ook dat het gebruikt gaat worden, niet alleen bij de Europese verkiezingen, maar zeker ook bij de volgende federale verkiezingen in Oostenrijk.

Men zegt wel eens: toeval bestaat ​​niet - of toch? Zonder af te glijden naar een samenzweringstheorie is het méér dan vreemd dat Angela Merkel, precies op het moment dat Kurz in Oostenrijk aankondigde de regering te laten vallen, waarschuwde voor nationalisme.
Ze deed dat in Kroatië, in het Drazen Petrovic Basketball Stadion in Zagreb. Onder applaus van duizenden aanhangers van de Kroatische regeringspartij HDZ namen Merkel en Weber deel aan de verkiezingsrally van de Kroatische regeringspartij HDZ samen met de Kroatische premier en HDZ-leider Andrej Plenković.

De Imperialiste Merkel benadrukte dat "nationalisme de vijand is van het Europese project, maar ze bedoelde eigenlijk de Europa-vijandige EU. Haar marionet Manfred Weber deed er nog een schepje bovenop. Volgens het blad "Focus" had de Spitzenkandidaat van de EVP gewaarschuwd voor rechtse populisten zoals de Italianen Matteo Salvini of de Franse Marine Le Pen. "Ze willen vernietigen wat we in Europa hebben opgebouwd." Europa is rijk aan identiteiten. "Ik zal niet toestaan ​​dat de nationalisten tussen deze identiteiten komen," zei Weber fel.
Misschien is het wel gewoon toeval (waarschijnlijk niet) maar het "Strache schandaal" komt de radicale linkse strijders voor een grote Europese macht als geroepen.

Ook haar opvolgster binnen de Duitse politiek Annegret Kramp-Karrenbauer gaat fel in de aanval op Duits rechts: zij wil niet samenwerken met de AfD. Het lijkt trouwens wel of Duitsland de oorlog heeft verklaard aan Oostenrijk. Volgens een krantenbericht ziet de voorzitter van het federale Bureau voor de bescherming van de Grondwet (BfV), Thomas Haldenwang, blijkbaar aanzienlijke risico's in de samenwerking met de inlichtingendiensten van Oostenrijk.

Het is interessant hoe de "Spiegel" haar eigen verantwoordelijkheid in deze zaak uitlegt. Dit citaat werd gepubliceerd in "heute.at":

Wolf Wiedmann-Schmidt, Spiegel-journalist zegt ten overstaan van de omroep ORF: "We hebben geen harde bewijzen van de herkomst van het materiaal, dus ik zal hier niet over speculeren. Wie ons heeft gelekt, kan ik niet zeggen, daarover vraag ik begrip.Wie de video gemaakt heeftt, is niet duidelijk."  Dat lijkt ons onwaarschijnlijk.
De Süddeutsche Zeitung en de Spiegel zouden voor de opnames geen geld hebben betaald. Of iemand anders heeft betaald om de opnames in de openbaarheid te brengen was hem niet bekend. Lijkt ons ook onwaarschijnlijk.

De bezorgdheid dat de opnamen waren vervalst, werd zeer serieus genomen. Daarom heeft men twee externe experts ingehuurd. Uiteindelijk waren er echter geen aanwijzingen voor vervalsing. Verklaringen van experts werden niet vrijgegeven. Wat de publicatie van de video betreft, hebben zij zich beperkt tot "de kernachtige gedeelten" die "van groot openbaar belang zijn". Vooralsnog is het niet de bedoeling om meer materiaal te publiceren.

Hoewel Wiedmann-Schmidt bevestigde dat Strache in de rest van het materiaal steeds benadrukte dat alles moet "gaan conform de wettelijke vereisten," noemt hij op het volgende moment het door Strache noemen van moreel zeer verwerpelijk scenario's - "zaken die niet bij elkaar passen." De reden voor de publicatie rechtvaardigt de journalist met het feit dat het getoonde materiaal duidelijk "verwerpelijk" is. Dat het zou leiden tot felle discussies was duidelijk - de enorme gevolgen ervan had de journalist niet verwacht. Ook dit lijkt ons bijzonder onwaarschijnlijk.

Als straks nieuwe verkiezingen zijn geweest kan Kurz, denkt hij ongetwijfeld, de meest geschikte coalitiepartner uitkiezen en vervolgens comfortabel met zijn ÖVP de koers van Merkel overnemen, omdat met de FPÖ, die (denkt hij) politiek dan niets meer voorstelt en het geen significante tegenstander meer zal zijn. Kortom, alle feestvierenden (in de EU) zijn er vast van overtuigd dat het hele patriottische (rechtse) kamp in de EU klappen op zal lopen door de actie van de heren van de FPÖ. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) - zie foto - heeft de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) in ieder geval scherp bekritiseerd voor zijn regerende coalitie met de rechtse populistische FPÖ. "Rechtse populisten zijn de vijanden van vrijheid. Het is onverantwoord om met de rechtse populisten een gemeenschappelijke oorzaak te bereiken."

Overigens zorgt een nieuw opgedoken video van Strache in Oostenrijk voor een sensatie. In de nieuwe clip die verscheen (hieronder) vertelt hij over de "seksorgieën" van bondskanselier Kurz die plaatsvonden in "drugs-achterkamertjes". Dit kan ook betrekking hebben op de betreffende passage die Strache in zijn verklaring kort noemde. Ook is te horen is dat er gezegd wordt: "Ich habe einen Informanten, der mir Fotos vom Kern schickt mit minderjährigen Schwarzen in Kapstadt - Information 1. Information 2: Sexorgien von Kurz in Drogen-Hinterzimmern."
Kern is oud-kanselier en lid van de SPÖ.




Bij een slechte gebeurtenis zijn er ook altijd goede dingen. De ramp met de MH-17 is zo'n geval. Het is, helaas, een grote ramp geweest voor de inzittenden en nabestaanden van het neergehaalde vliegtuig. Het goede is dat heel Nederland (en de wereld) heeft kunnen zien hoe onbetrouwbaar een regering (en een premier) kan zijn, en het belang van haar burgers ondergeschikt acht aan het onderhouden van "bevriende" relaties - en dan ook nog met een politiek doel. En dat het kapitaal - de lobbygroepen - in de politiek het grotendeels voor het zeggen heeft gekregen, zou aanleiding moeten zijn het hele politieke systeem eens goed door te lichten. We hebben vaker gezegd dat we in Nederland, maar zeker ook in de EU, niet meer leven in een democratie, maar in een corpocratie.

De laatste tijd zien we - in alle lidstaten van de EU - politici in paniek geraken. Partijen en groeperingen aan de rechterkant van het politieke spectrum winnen fors aan steun. Dat komt omdat steeds méér burgers geen Europese Unie willen zoals die nu disfunctioneert. Kiezen voor een Europees nepparlement dat geen enkele macht heeft.... hoe democratisch ben je dan als EU? Als je de burgers geen enkele zeggenschap geeft over het politieke beleid.... door referenda af te schaffen en censuur in te stellen. En dan zien we leiders van politieke partijen en regeringen die dat notabene nog verdedigen ook!

Politici van de gevestigde partijen in de hele EU doen het dan ook in de broek: het gaat helemaal niet om de poppetjes, het gaat om het gevoel van de kiezers. Die willen niet de huidige EU. Dat blijkt in het Verenigd Koninkrijk met de Brexit Party van Farage, inmiddels de grootste partij in de peilingen. We zien het in eigen land met het Forum voor Democratie. Overal zien we het. En stel je voor dat bij de verkiezingen komende week blijkt dat massaal tégen die EU wordt gestemd, dan kan de Brexit wel eens de dominosteen zijn die de rest van de EU doet instorten.
Daarom moet de laatste dagen vóór de verkiezingen rekening gehouden worden met méér "dirty tricks", "false flags" of onverwachte gebeurtenissen die het "imago" van rechts kunnen beschadigen. Want reken maar dat alles uit de kast wordt gehaald om te voorkómen dat "rechts" aan macht wint.

Afdrukken Doorsturen