Uittocht der gladiatoren (soort van.....)

Van Griekenland tot het Verenigd Koninkrijk: de EU-verkiezingen konden wel eens de onneembare drempel vormen voor regeringsleiders om hun klus te voltooien. Een overzicht van landen waar op korte termijn nieuwe verkiezingen zouden kunnen komen.

Griekenland

De verliezen van de linkse Syriza-partij waren aanvankelijk met 2,7% niet al te dramatisch. Voor premier Alexis Tsipras was het echter reden genoeg om aan de noodrem te trekken. De nieuwe verkiezingen, die in het najaar zouden plaatsvinden, zullen naar vroren worden gehaald en in juni plaatsvinden.
Tsipras' grootste uitdager, de al lang gevestigde conservatieve partij Nea Dimokratia, heeft links bijna tien procent verslagen. Partijleider Kyriakos Mitsotakis krijgt zo de nieuwe verkiezingen, die hij al langere tijd had geëist. De Syriza-regering, die pas na de catastrofale economische (banken)crisis in Griekenland politiek de scepter zwaaide, zou na vier jaar weleens aan de zijlijn kunnen komen te staan.
Politiek gezien schuift Griekenland weer naar rechts op.


Slowakije

Na de overwinning van de liberale Zuzana Caputova bij de presidentsverkiezing in het voorjaar is de uitkomst van de EU-verkiezingen een nieuwe politieke klap in het gezicht van de door de linkse populistische partij SMER geleide regering.
Het schandaal rond de moord op verslaggever Jan Kuciak en de zeer politieke achtergronden blijven de jonge liberale Slowaken in het bijzonder verontrusten. Hun vijandsbeeld is nog steeds het voormalige regeringshoofd en politieke brein achter SMER, Robert Fico. Voor de EU-verkiezingen werd daarom gekozen voor een alliantie van twee nieuwe liberale bewegingen, die beide zijn voortgekomen uit de maanden van massale protesten tegen SMER en Fico.
Nieuwe verkiezingen hangen in de lucht, de reeds fors verzwakte regeringscoalitie van SMER zal waarschijnlijk binnen niet al te lange tijd uit elkaar vallen.


Groot-Brittannië

De grote overwinnaar bij de EU-verkiezingen is Nigel Farage en hij wil nu ook met zijn Verenigd Koninkrijk en Gibraltar aanzitten bij de Europese Unie, als de komende maanden aan de onderhandelingstafel wordt besloten hoe het vertrek uit de EU gestalte moet krijgen.
Van de heersende Tories is weinig meer over, en de oppositiepartij Labour doet het niet veel beter. Het volk heeft haar ongenoegen over het drie jaar voortslepende uitstel zeer goed kenbaar gemaakt.
Aangezien premier Theresa May op 7 juni de handdoek in de ring gooit, barst dan onmiddellijk de strijd voor de functie van hoofd van de regering en het voorzitterschap van de Conservatieven onmiddellijk los - en dat zal leiden tot een verkiezingsstrijd met de Brexiteers. Als we de mainstream media mogen geloven blijft Boris Johnson de favoriet en hij heeft nogmaals duidelijk gemaakt welke richting hij op wil gaan: een harde opstelling jegens de EU.
Een No-Deal Brexit in oktober wordt, naarmate de volgende deadline nadert, steeds waarschijnlijker. Nieuwe verkiezingen, waar Labour-leider Jeremy Corbyn al maanden op aandringt, zijn misschien wel de enige manier om de Brexit te voorkómen. Maar misschien weet de heersende elite tòch nog aan touwtjes te trekken om binnen de EU te blijven.


Italië

Matteo Salvinin en zijn rechtse Lega-partij zijn de duidelijke winnaars in de EU-verkiezingen. Hun coalitiepartner, de linkse populistische Vijf Sterren-beweging is de grote verliezer. In de regering crasht het al wat maanden, er zijn persoonlijke discussies en geschillen over de migratieproblemen en het belastingbeleid. Hoewel Salvini officieel nog steeds achter de coalitie staat, en dat na de EU-verkiezingen nog weer heeft herhaald, wordt dit onder commentatoren en politieke waarnemers in Rome gekenmerkt als een lippendienst. Ze geven de huidige regering niet echt een lang leven. Dat houdt in dat nieuwe verkiezingen met rasse schreden dichterbij komen.


Frankrijk

Voor president Emmanuel Macron is dàt bij de EU-verkiezingen gebeurd wat hij het meest vreesde: de rechtse partij Rassemblement National van Marine Le Pen heeft zijn En Marche-beweging het nakijken gegeven. Door de maanden aanhoudende protesten door de Gele Hesjes-beweging (en vooral het gewelddadige optreden daarbij van de politie en door de overheid gecharterde huurlingen) kan Macron politiek gezien niet anders dan in de verdedigende rol kruipen. Le Pen heeft al openlijk de ontbinding van de Nationale Assemblee en nieuwe verkiezingen geëist. Macron wil dat tegengaan met een herschikking door de overheid, maar of dat genoeg is valt te betwijfelen. De vraag is ook hoe lang de heersende elite - die hem op zijn huidige troon heeft gezet - hem nog als een "useful idiot" ziet, of dat men het over een andere boeg gaat gooien.


Oostenrijk

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz kan dan wel tevreden terugkijken op de EUverkiezing, maar vanmiddag kreeg hij - zoals was aangekondigd - een motie van wantrouwen aan zijn broek en werd hij gedwongen zijn functie neer te leggen. Zijn positie was niet langer houdbaar vanwege zijn optreden in het zogenaamde "Ibizaschandaal" (hierover schreven wij in dit blog eerder (link hier) en (hier). De meest recente ontwikkelingen zullen wij spoedig in een artikel voor onze abonnee's op de site zetten).
Het door Kurz geëiste aftreden van minister Kickl (FPÖ), die evenwel niets met het Ibiza-schandaal te maken had, maar een besluit waarvan Kurz dacht politiek munt uit te kunnen slaan, heeft veel kwaad bloed gezet onder de kiezers en behalve de FPÖ ook de oppositiepratij SPÖ (die met de motie kwam).
President Alexander Van der Bellen moet nu een nieuwe bondskanselier nomineren om aan een overgangsregering leiding te geven.

 
Roemenië

In het land dat het voorzitterschap van de EU heeft heerst al maanden een politieke chaos. De machtsstrijd tussen de heersende socialisten en president Klaus Johannis overschaduwt de politiek. De pogingen om de corruptie bij de overheid door rechtshervorming niet strafbaar te stellen heeft geleid tot massale protesten.
De nederlaag van de heersende sociaal-democraten bij de verkiezingen voor de EU en het succes van het PNL gesteund door Johannis, zou de druk voor nieuwe verkiezingen moeten opvoeren. Bovendien is er sprake van corruptie tegen de voormalige socialistische partijleider Liviu Dragnea, en hij moet daarvoor vandaag terug naar de rechtbank. Als zijn hoger beroep vandaag wordt afgewezen, draait hij de bak in.

Afdrukken Doorsturen