Dom geboren, niets bijgeleerd - vandaag: de Nederlandse regering

In onze dagelijkse rubriek van mediaberichten die getuigen van enorme domheid, vandaag:
"De Russische president Poetin is niet uitgenodigd voor de start van de herdenking en viering van 75 Jaar Vrijheid op 31 augustus in Terneuzen. Reden is dat de Russen niet bij de bevrijders van Nederland horen, zei commissaris van de Koning in Zeeland Han Polman maandag in Wageningen.
Van een premier ("It's all about leadership") die
geschiedenis heeft gestudeerd (maar kennelijk toen ook niet heeft opgelet) zou je toch meer historisch besef mogen verwachten..... en dan wèl de Duitsers uitnodigen????Bronnen:
The Post Online
(bovenstaand artikel)
Trouw
(4 juni 1994):
"Het was het Rode Leger dat de oorlog in Europa in het voordeel van de geallieerden beslechtte. De beslissing aan het Oostfront viel bovendien een jaar voor de geallieerde landing in Frankrijk. Na de slag om Stalingrad (winter 1942-43) en de grote tankslag rond Koersk (juli 1943) was de offensieve kracht van de Wehrmacht gebroken en ging het Rode Leger in het offensief.

Ten tijde van D-Day had het Rode Leger het Russische grondgebied al grotendeels bevrijd en begon het aan de verovering van Oost-Europa. In de immense operaties aan het Oostfront leed het Rode Leger verbijsterende verliezen. Alleen al tijdens de slag om Stalingrad verloor het meer soldaten dan het Amerikaanse leger tijdens de gehele oorlog in Europa en de Stille Oceaan. Aan het Oostfront sneuvelden 9,5 miljoen Russische en 1,5 miljoen Duitse soldaten.

Gedurende de gehele oorlog sneuvelden 292 000 Amerikaanse en 271 000 Engelse soldaten. Deze cijfers tonen duidelijk aan dat de strijd aan het Oostfront van geheel andere orde was dan de gevechten in West-Europa. Het is zonder twijfel zo dat de snelle bevrijding van West-Europa in 1944 en 1945 door de Engelsen en Amerikanen niet mogelijk zou zijn geweest zonder de reusachtige inspanningen die het Rode Leger vier jaar lang leverde.

Merkwaardig genoeg waren dus de successen van het Rode Leger, die zouden leiden tot de ruim veertig jaar durende knechting van Oost-Europa een wezenlijke voorwaarde voor de bevrijding van West-Europa."

Afdrukken Doorsturen