Australië vernietigt in rap tempo fundamentele rechten

De Australische autoriteiten zijn de afgelopen week doorgegaan met het doen van invallen van huizen en kantoren van journalisten. Eerder schreven we al over dit land waar de regering niet wil dat haar burgers bepaalde informatie te weten komt. Een update.

Australië slaat een angstaanjagende weg in.
Eén dag
na de inval van het huis van journaliste Annika Smethurst van News Corp Australia, over de publicatie van uitgelekte documenten waarin de nationale surveillanceregelingen van de regering werden uiteengezet, viel de Australische federale politie de kantoren binnen van ABC News Australia. De reden was naar verluidt gelekte documenten over het vermoorden van ongewapende burgers door Australische special forces in Afghanistan (een serie artikelen uit 2017, bekend onder de naam "The Afghan Files").

Enigszins verrassend belette de AFP niet dat John Lyons, de uitvoerend redacteur van ABC News, over de hele overval live tweette. Dit resulteerde in een verbazingwekkende stroom tweets (met foto's!) waaruit bleek dat de AFP op zoek was naar een schat aan informatie van ABC-kantoren, inclusief aantekeningen, correspondentie, rapporten, documenten, foto's en alles wat het zou kunnen gebruiken om (vermoedelijk) de bron van de lekken boven water te krijgen.

De AFP beweert dat de razzia van de ABC-kantoren niets te maken heeft met de inval van het huis van een journalist
een dag eerder. Dit is alleen in de zin dat er twee verschillende sets van lekken waren geweest. In het grotere geheel zijn ze zeer zeker met elkaar verbonden, evenals het onderzoek dat het Department of Home Affairs momenteel onderneemt tegen een andere journalist, over een verhaal over asielzoekers die Australië per boot wilden binnenkomen.

Gavin Morris, nieuwsdirecteur van ABC, die genoemd wordt in het huiszoekingsbevel, zei: "Journalistiek is geen misdaad. Onze journalisten doen heel moeilijk werk, ik ben trots op wat ze doen, ze doen het in het belang van het publiek," zei hij. "Dit gaat niet echt over journalistiek en journalisten, maar over het grote publiek en zijn democratische recht om te weten wat de regering doet. Deze invallen gaan allemaal over het intimideren van journalisten en klokkenluiders, zodat fouten gemaakt door de regering en het leger, inclusief mogelijke misdaden, verborgen blijven.... geheim blijven en niet in het publieke domein terechtkomen."


Journalisten over de hele wereld zijn geschokt door de acties van de Australische overheid, die de persvrijheid in dat land direct bedreigen. De voortdurende uitbreiding van haar nationale veiligheidsbevoegdheden heeft de rechten van de burgers van het land sterk verminderd - een fenomeen dat we ook in de Europese Unie waarnemen. Deze onderdrukkende krachten worden volledig en public weergegeven en op een ongelooflijk schadelijke manier gebruikt.

Het hoofd van het bureau van Home Affairs (Binnenlandse Zaken) lijkt zich minder zorgen te maken over de vernietiging van fundamentele burgerrechten en dito vrijheden, die plaatsvinden in het land waarvan hij die rechten zou moeten verdedigen en beschermen.

In een latere verklaring van de AFP werd gesteld dat minister Peter Dutton van Binnenlandse Zaken "niet op de hoogte was gebracht voordat de bevelschriften werden uitgevoerd". "De acties van de AFP waren te allen tijde onafhankelijk en onpartijdig," stond er te lezen.

"Wanneer de AFP hints en tips ontvangt, beoordeelt deze dan op het punt van criminaliteit en maakt geen waardeoordeel over de kwestie, in plaats daarvan kijkt de AFP of er sprake is van overtredingen van de Commonwealth-wet en of er bewijs is dat het strafbare feit al dan niet is gepleegd."

Dit stukje bureaucratie is lang niet zo verontrustend als de verklaring van premier Scott Morrison, die de niet-meer theoretische bedreiging voor de journalistiek als solide politiewerk beschouwde. Op de vraag of het nieuws hem in de problemen had gebracht, zei hij: "Het verontrust me nooit dat onze wetten worden nageleefd."

Dat toont feilloos aan hoe heersende politici, overal, denken over het uitvoeren van onderzoeken naar gelekte informatie, door de kantoren en huizen (van in dit geval) Australische journalisten binnen te vallen. Er is blijkbaar niets mis met het vernietigen van een fundamenteel recht van burgers en vooral de pers door de overheid, zogenaamd in naam van de nationale veiligheid (of wat je ook vaak hoort: terrorismebestrijding).

Het echt angstaanjagende is dat dit soort zaken steeds vaker gebeurt en vooral in wat zogenaamd "democratische" landen zouden moeten zijn! Overal in de wereld lijken landen zich steeds vaker te focussen op dictatoriale methoden om alles wat die regeringen en hun vrienden gedaan hebben geheim te houden voor het publiek, en doen ze er alles aan om te zorgen dat de mensen niets te wete komen over de hierboven vermelde zaken of, als alles wordt ontdekt, de betrokken personen drastisch worden aangepakt/bestraft om dat een voorbeeld te laten zijn voor anderen!
De hele planeet wordt een gigantisch "rijk"dom, gerund door de elite, de "rich and famous", waar alle rechten van de mensen volledig worden afgebroken!
Dit - in combinatie met de politieke koersen van partijen die de wil van de kiezers totaal negéren -voorspelt weinig goeds en kan snel leiden tot gewelddadige reacties!
Afdrukken Doorsturen