Duitsland is goed in het exporteren.... van haar problemen

Duitsland heeft weer eens de bekende nationale oplossing voor haar problemen toegepast door dat probleem te exporteren naar armere EU-landen - in dit geval zijn honderdduizenden vervuilende dieselauto's van het Volkswagen concern niet in eigen land onderhanden genomen, maar doorgesluisd naar landen in Oost- en Centraal-Europa.

Hoewel autofabrikanten in de EU gemiddeld tussen de 70% en 99% van de sterk vervuilende Duitse dieselvoertuigen hebben teruggeroepen, is het daarmee elders in Europa droevig gesteld, blijkt uit officiële gegevens. Meer dan drie jaar nadat het uitstootschandaal van Dieselgate losbarstte, werd slechts 45% van de auto's met de beruchte VW-dieselmotor teruggeroepen in Polen, de grootste markt van Oost-Europa. En dit zijn dan alleen nog de goedkoopste, minst effectieve vorm van "reparaties"..... simpele software-updates.

De situatie in Roemenië is nog erger, waarvan slechts 37% van de voertuigen die de gemanipuleerde VW-motor hebben, zijn teruggeroepen. In Kroatië is dit 46%. Polen, Roemenië en Kroatië behoren tot de 21 landen die nog niet eens melding hebben gemaakt van het aantal terugroepacties van de àndere vuile dieselmotoren die in het schandaal zijn genoemd. Dit alles blijkt uit gegevens van de Europese Unie.

Die EU-gegevens houden geen rekening met de wederverkoop van niet-teruggeroepen vuile diesels, die vanuit West-Europese landen naar Centraal- en Oost-Europa worden verzonden, waar ze steeds meer onder stadsverboden vallen. Vooral de Duitsers hebben op deze wijze hun probleem willen oplossen door het over de schutting van andere landen te gooien: 350.000 vervuilende tweedehandse dieselauto's, voornamelijk uit Duitsland, werden alleen al in 2017 naar Polen geëxporteerd.
Regeringen van de EU zouden ervoor moeten zorgen dat terugroepacties als deze verplicht zijn en op een coherente en transparante manier op de gehele interne markt van de Europese Unie worden uitgevoerd. Bovendien zouden niet-gefixte auto's niet mogen worden geëxporteerd, totdat die zijn "gerepareerd".

Op dit moment heeft Brussel er qua beleid een potje van gemaakt: op dit moment kunnen er auto's op de interne markt van de Europese Unie worden (door)verkocht nadat ze door slechts één lidstaat zijn goedgekeurd, maar de technocraten in Brussel hebben er niet aan gedacht een systeem in te voeren om een uniforme terugroeping van auto's te waarborgen.
Toegegeven: er is wel wat: er zijn nieuwe regels die EU-brede terugroepacties mogelijk maken, maar die zijn alleen van toepassing op nieuwe auto's die vanaf september 2020 worden verkocht - dus de EU blijft zitten met een vloot van vervuilende dieselauto's die het resultaat is van Dieselgate.

De Europese interne markt faalt als het gaat om de uitstoot van auto's. Het werkt alleen voor de vèrkoop van auto's, maar niet om ze terug te roepen als er iets misgaat. Regeringen en de industrie weten precies wat er mis is en wat er moet gebeuren maar ze vertikken het te beginnen met de implementatie van een oplossing.

In heel Europa zijn slechts 10 miljoen van de 43 miljoen sterk vervuilende dieselauto's en bestelwagens (die in het schandaal van de Dieselgate-emissies waren betrapt), teruggeroepen. In dit tempo zal het nog in ieder geval zo'n twee jaar duren voordat de software-terugroepacties zijn voltooid, blijkt uit de EU-gegevens.

De huidige slakkengang van het opruimen van vervuilende dieselauto's in heel Europa is onaanvaardbaar, waar politici blijven hameren op een "duurzaam" beleid en milieu. De industrie heeft bijna vier jaar de tijd gehad (sinds het dieselschandaal losbarstte), maar heeft zelfs nagelaten te voldoen aan de eigen verplichtingen om gemanipuleerde auto's te repareren.

En als u dacht dat Dieselgate voor de Europese Unie en politici als een donderslag bij heldere hemel kwam, dan heeft u het mis.
Al in 2011 was de Europese Commissie op de hoogte van de uitstootmanipulatie door de automobielindustrie. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel was toen (en waarschijnlijk al eerder) daarvan op de hoogte. Maar omdat de Europese Unie vooral de grote concerns faciliteert, haar burgers laat barsten en het milieu een grote zorg zal wezen, is het aan een klokkenluider te danken dat de buitenwereld er "lucht" van kreeg.

Het wordt tijd voor regeringen om eens een keer de daad bij het woord te voegen en verplichte recalls in de hele EU te eisen. Dit vereist geen nieuwe wetten maar alleen een beetje politieke wil. Maar zelfs dat is in de corpocratie die Europese Unie heet, teveel gevraagd.

Afdrukken Doorsturen