Macron ziet Merkel als plaatsvervanger Juncker wel zitten

Wie de opvolger van Jean-Claude Juncker wordt is nog onduidelijk. De Franse president Macron heeft nu gezegd dat hij bondskanselier Merkel zou steunen als zij voorzitter van de Commissie wil worden. Wij zeggen: doen!!

We hebben al herhaalde malen in artikelen geschreven dat naar onze mening de Duitse bondskanselier Angela Merkel de nieuwe voorzitter wordt van de Europese Commissie. De eerste keer dat we deze mogelijkheid meldden was in september 2017, en recentelijk, op 30 mei, schreven wij nog het volgende:

Naar onze overtuiging zal de functie van Juncker dan niet gaan naar een Spitzenkandidat, maar naar Merkel. Daarvoor zien we een aantal "hints" in uitlatingen die in Brussel gedaan zijn. Er moeten meer vrouwen in de Europese Commissie komen, en de kennis en ervaring van Merkel mag voor de EU niet verloren gaan. Zomaar twee opmerkingen van Juncker. En Rutte? Die zien wij de functie van Tusk nog wel eens opvullen, zodat de moeder-zoon relatie van Angela en Mark weer in ere is hersteld.




Wordt dan straks toch nog werkelijkheid wat we bijna twee jaar geleden al zagen gebeuren?

Hoewel Merkel in de afgelopen maanden steeds maar weer ontkende na het einde van haar kanselarij in 2021 een andere politieke functie te aanvaarden. Maar Merkel wordt eigenlijk al langere tijd gezien als een potentiële opvolger van de alcoholist Juncker.

Volgens berichten in de mainstream media zou de Franse president Macron nu ook haar positie als voorzitter van de Europese Commissie ondersteunen, hoewel Juncker's opvolger officieel nog niet is vastgesteld.
Macron zei dinsdagavond op het Zwitserse televisiestation RTS in Genève dat als Merkel de nieuwe EC-president wilde worden, hij haar zou steunen. Een artikel hierover verscheen eergisteren in het Duitse "Die Zeit".

De Europese Unie heeft om te overleven dringend gezichten nodig, sterke persoonlijkheden, mensen die persoonlijke geloofwaardigheid hebben en de vaardigheden om de post te vervullen, zei Macron. Hij bevestigde verder dan hij zijn bedenkingen had over Manfred Weber, de kandidaat van Merkel.
Niemand zou Weber kennen, zei Macron.

Men zou niet bang moeten zijn, vervolgde Macron, om een charismatische persoon op een Europese toppositie te plaatsen. In het leven moet je altijd mensen aantrekken die sterker zijn dan jij - omdat ze je beter maken, omdat ze pushen.

Het is de vraag waarom Macron met deze "aanbeveling" komt. Reden kan zijn, zoals we zeiden, dat hij de Duitser Weber ongeschikt vindt. Het kan zijn dat hij - als Merkel de goedkeuring krijgt van het Europees nepparlement - hij twee vliegen in één klap slaat. Weber wordt het dan niet, en hij draagt meteen het verkiezingscircus van Spitzenkandidaten de nek om. Macron is namelijk fervent tegenstander daarvan - wij ook, maar dan vanuit het standpunt dat de kiezers in de EU hiermee wordt wijsgemaakt dat zij in ieder geval nog IETS te vertellen hebben (en dat iets blijkt dan ook nog helemaal niets te zijn).
Het is voor Macron dus zaak ervoor te zorgen dat de Spitzenkandidaten niet de europarlementariërs achter zich krijgen. Merkel is dan het "overblijvende" alternatief.
Verder zou haar benoeming ook mooi passen in het concept van het Vierde Rijk, een Europese Unie onder Duitse leiding, waarbij zij (die een hekel heeft aan Trump) de Amerikanen buiten de deur kan houden (met als bijkomend voordeel op termijn de VS uit de NAVO en de invoering van een Europees leger, wat zowel Merkel als Macron vóórstaan).

Met Merkel in de EU-Commissie is niet alleen Duitsland, maar de hele EU in de aap gelogeerd. De voorboden van een naderende crisis in de EU zijn legio en suggereren onheilspellende gebeurtenissen: bankencrisis en financiële crisis in het algemeen, een energiecrisis, werkgelegenheidscrisis, failliete lidstaten die gered moeten worden, massale werkloosheid, massale armoede, onverantwoord monetair beleid van de ECB en het catastrofale migratiebeleid. Dit alles wil de Europese Unie bestrijden met kapitaalstromen van het noorden van de EU naar het zuiden, maar dit terzijde.

Hoewel Merkel zich uit de dagelijkse, landelijke politiek heeft teruggetrokken (en ze doet er inderdaad he-le-maal niets meer aan) vonden wij dat besluit van haar al meteen een slimme zet. Merkel geraakte in haar thuisland in een omstreden positie, en nu zij daar uit beeld is staat haar opvolgster, de kneuss Kramp-Karrenbauer, in de vuurlinie en draagt zij de verantwoordelijkheid voor alle nieuwe rampen.
Hoewel Merkel steeds weer zei dat ze afscheid van de politiek zou nemen aan het einde van haar termijn, stapt ze heus niet uit de politiek. Merkel is nooit geïnteresseerd geweest in haar eerdere kletspraat. Mensen die een grote machtspositie gehad hebben, zoals Angela Merkel, kunnen die macht met moeite uit handen geven.
Merkel op de plaats van Juncker.... dat leidt tot de val van de Europese Unie. Wij zeggen: doen!!
Afdrukken Doorsturen