Italiaanse trojka wil mini-bot's torpederen

De ruzie tussen Italië en de Europese Commissie loopt verder op. Vice-premier en politiek leider van de Lega Matteo Salvini dreigt een nieuw ruilmiddel in te voeren. Deze alternatieve valuta zou weleens het einde van de euro kunnen betekenen - en de Europese Unie (als we geluk hebben).

Sinds het Italiaanse idee voor het invoering van mini-bot's het eerst in de mainstream media kwam, werd er massaal gespeculeerd over hoe en eventueel wanneer Lega-leider Matteo Salvini deze "parallelle valuta" zou introduceren om de Italiaanse fiscale situatie te ondersteunen.

Hoewel we hierover enkele artikelen hebben geschreven (hier, hier en hier) willen we er toch nog even op doorgaan.

De mini-BOT is te vergelijken met een obligatie, met een kleine coupure die de schatkist kan verkopen en die door bedrijven en mensen kan worden gebruikt als een alternatief binnenlands ruilmiddel. We gebruiken met opzet het woord betaalmiddel niet.
Zoals bekend verbiedt de EU-wetgeving dat landen (naast de euro) hun eigen valuta uitgeven. Dit is tussen haakjes precies hèt grootste probleem van de Europese Unie, één van de oorzaken van de crises van de EU, en uiteindelijk de reden waarom de hele eurozone, en in het verlengde daarvan de hele EU uiteen zal vallen.

De grote vraag is of deze mini-bot's ingevoerd gaan worden. Wij achten de mogelijkheid bijzonder groot. Ten opzichte van de Italiaanse economie is de euro overgewaardeerd, te sterk. Maar de euro zou ondergewaardeerd zijn ten opzichte van een mini-bot-handel die vergelijkbaar is met die van de euro.
De wet van Gresham stelt dat ondergewaardeerde valuta's uit de markt worden verdreven en worden opgepot terwijl overgewaardeerde valuta's circuleren. Het is belangrijk om het idee '"slecht geld verdrijft goed geld" achter ons te laten. Het vertroebelt de analyse.

De Italiaanse regering heeft gezegd dat ze de mini-BOTbot's min of meer in de plaats stellen van euro's waar het gaat om betalingen van belastingen en heffingen. Ze kunnen dan circuleren binnen de Italiaanse economie, terwijl schaarse euro's bij voorkeur worden gebruikt om de internationale handel te regelen.

De Europese Unie is hier natuurlijk faliekant op tegen en ECB-president Mario Draghi noemde dit voorstel illegaal. Wiij denken dat dat niet waar is (het is een ruilmiddel - geen betaalmiddel) en het is ook niet relevant. De echte bedreiging voor de plannen van Salvini, die Italië echt nodig heeft, is te vinden binnen zijn eigen regering. Salvini's premier Giuseppe Conte is een technocraat. In feite vertegenwoordigen Conte, president Sergei Mattarella en minister van Financiën Giovanni Tria een trojka van technocraten die werken voor Brussel en niet voor Rome.
Het is een trojka die tevens probeert de Europese Centrale Bank te beschermen. We leggen dat even uit.

Premier Giuseppe Conti en minister van Economie Giovanni Tria zijn in openlijke opstand gekomen tegen de coalitieleiders over de komende begrotingsstrijd met de EU.
Reuters meldde onlangs dat deze twee samenwerken om Salvini's interne hervormingen te ondermijnen. Salvini stelt voor om de economische groei aan te sporen door een "flat tax" in te voeren en maar liefst $ 3 miljard méér uit te geven aan de wederopbouw van de afbrokkelende Italiaanse infrastructuur dan Brussel toestaat.

Conte en Tria spannen samen met Mattarella, die officieel een rol speelt bij het waarborgen van politieke stabiliteit, maar ook om het gedrag van de regering effectief te beteugelen - een populistische coalitie waarvan de partijleiders ageren tegen EU-begrotingsregels.

We gaan met de tijdmachine even terug naar vorig jaar, bij de coalitievorming. President Mattarella verwierp de aanvankelijk aanbevolen regering door Lega en M5S, omdat hun keuze was gevallen op Paolo Savona, die evenwel door Mattarella te anti-EU en vijandig tegenover Duitsland werd bevonden. De president speelde het tot het einde hard en dwong Salvini de door hem gekozen premier op, in dit geval Conte.
Deze drie mannen zijn - als we Trump vrij mogen citeren - het Italiaanse Moeras. En wat erger is: Mattarella heeft de touwtjes in handen tot 2022, slechts vier jaar in een periode van zeven jaar.

Salvini deed het heel goed bij de verkiezingen voor het Europees nepparlement en velen speculeren dat hij binnenkort verkiezingen zal uitschrijven om zich te ontdoen van di Maio en Conte. Op dit moment hebben we het vreemde geval dat Salvini en di Maio op gespannen voet staan met Conte en de minister van Economie, Giovanni Tria.
Conte heeft vorige week gedreigd om af te treden en hij kon dit op elk moment doen. "Ik wil een duidelijke, ondubbelzinnige en snelle reactie," zei Conte, en hij riep op tot "loyale samenwerking" van alle ministers. De huidige regering zal geen lang leven beschoren zijn.

De Italiaanse trojka zullen degenen zijn die de huidige regering ten val kunnen brengen, als ze het überhaupt doen. En als het mini-bot-voorstel stoom krijgt binnen het Italiaanse parlement en (gedwongen) op het bordje gelegd wordt van Tria bij het ministerie van Financiën, moet er iets gebeuren.

Salvini zal zijn regering niet laten vallen. Hij heeft dat uitgesloten zolang de Vijf Sterren-beweging (M5S) accoord gaat met zijn deel van hun gedeelde agenda. M5S kreeg haar belangrijkste verkiezingseis gerealiseerd met het basisinkomen - een maatregel die erg goed gevallen is bij de burgers. Nu is het (conform hun afspraken) de beurt aan Salvini.

Nu Di Maio een leiderschapsstemming heeft overleefd, is de coalitie sterk. De hardliners binnen M5S die Salvini een moeilijke tijd zouden kunnen bezorgen, zijn weer terug in hun hok. Wij vermoeden dat de strategie van Salvini er uit bestaat dat de verraders zichzelf gaan ophangen en Brussel hun hand laten overspelen. Beide dingen blijven gebeuren, terwijl Salvini keer op keer overkomt als iemand die intens geïnteresseerd is in het oplossen van de binnenlandse problemen in Italië en de grotere politieke problemen minder belangrijk vindt.

Het zal dus niet Salvini zijn die deze Italiaanse regering naar huis stuurt. Het zullen Conte, Tria en Mattarella zijn die dit zullen doen in de veronderstelling dat zij de macht hebben het Italiaanse volk uit te hongeren, waardoor Salvini gedwongen wordt zich aan te sluiten bij een minder belangrijke partij, zoals Forza Italia van Silvio Berlusconi, die dan de touwtjes in handen zou krijgen bij eventuele coalitie-onderhandelingen.

Dat zou kunnen gebeuren met de nieuwe kieswet, die slechts tweederde van de zetels via stemverhouding opvult, terwijl de andere allemaal worden gekozen via het systeem "meeste stemmen gelden".  We hebben niet echt een goed idee hoe dat dan zou uitpakken.

Maar hier begint het politieke spel. We zien in de EU overal hetzelfde gebeuren:  in ons land waar coalitiepartijen zich nooit kritisch uitlaten over het regeringsbeleid omdat hen bij nieuwe verkiezingen een afstraffing te wachten zou staan, of bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk waar we zien dat Jeremy Corbyn niet vraagt om een motie van wantrouwen in de Tory/DUP-regering en tegelijkertijd de DUP zich niet terugtrekt uit de falende coalitie. Hetzelfde gebeuren zien we ook in Duitsland. Overal plucheplakkers die weigeren de macht uit handen te geven.

Waar we nu getuige van zijn, is een gewaagd pokerspel waarbij de oude garde van de Italiaanse politiek probeert het tij van hervormingen tegen te werken en gevestigde belangen te beschermen. Klinkt bekend in de oren, toch?  Bewijsstuk A: de VS onder Trump en bewijsstuk B: Brexit in het VK.
De realiteit is dat de ECB meer te verliezen heeft dan Italië als de rente op Italiaanse schulden stijgt. Het zal een kettingreactie in heel Europa veroorzaken die Duitsland en Frankrijk veel meer zal schaden dan Italië.

Hetzelfde geldt ook voor Mattarella c.s. Zouden nieuwe verkiezingen hen een voordeel opleveren ten opzichte van een nieuwe Lega/M5S-regering met Salvini als leider? Als het antwoord nee is, dan zal de Italiaanse trojka de lijn van Brussel vasthouden en hun posities gebruiken om Salvini bij elke gelegenheid te saboteren. Ze zullen alleen dreigen de regering te laten vallen als het hun positie versterkt. We zijn er zelfs van overtuigd dat Conte dat al heeft geprobeerd en dat Salvini hem in Italiaanse stijl heeft "bekeerd".

Bovendien denken wij dat het laten vallen van de regering (om Brussel ter wille te zijn) politieke zelfmoord is. Het zal Salvini's positie alleen maar versterken. En als Lega en M5S tegelijkertijd campagne voeren over dezelfde kwesties, zouden ze samen met 60% van de stemmen  de Italiaanse trojka en Brussel de les kunnen lezen.

Vergeet niet dat Mattarella vorig jaar zijn hand overspeelde, toen hij de eerste keuze van Salvini voor minister van Financiën, Paola Savona, afwees. Uiteindelijk gaf Salvini toe, nomineerde Tria en Conte om Mattarella tevreden te stellen en vormde de regering.
Als door nieuwe verkiezingen Lega/M5S in een sterkere positie zou komen en Mattarella zou opnieuw proberen de macht over te nemen, kan hij worden afgezet en uit zijn functie worden ontheven. En dat zou de hele dynamiek ingrijpend veranderen.

Italië heeft de mini-bot nodig of moet de euro volledig laten vallen. Salvini heeft gelijk dat de (Duitse) EU-bezuinigingsmaatregelen het land vermoordt. Dat is volgens ons trouwens ook het plan - over de realisatie van het Vierde Rijk (waarin dit uitvoerig is beschreven) hebben we in het verleden talloze artikelen gepubliceerd.

Dit is de reden waarom de Europese Unie Italië bedreigt met ongekende begrotingsboetes voor een bedrag van $ 3 tot $ 4 miljard. Het is een belachelijk voornemen en het toont meteen hun zwakte aan als ze bereid zijn om deze weg te bewandelen over zoiets kleins. Maar het is hun enige mogelijkheid, via de door hen uitgekozen minister van financiën in Rome. En dat Frankrijk met grote regelmaat óók de begrotingsregels overtreedt, daar hoor je Brussel niet over. Maar Juncker zei daarover destijds: "Frankrijk is Frankrijk".

Er zijn analisten die zeggen dat de mini-bot een Trojaans paard is, en in meerdere opzichten is het dat ook. Het is echter iets dat de huidige onstabiele structuur van de Italiaanse regering naar haar crisispunt kan forceren en het Italiaanse volk kan laten beslissen wie er ècht voor hen werkt.

Afdrukken Doorsturen