Mensensmokkelschip Seawatch voorlopig uit de vaart

Ondanks eerdere waarschuwing van de Italiaanse overheid heeft de Duitse kapitein van het schip Sea-Watch 3 haar boot in de haven van het Italiaanse eiland Lampedusa aangelegd, na eerst een douaneboot met volle bemanning te hebben geramd. De kapitein, Carola Rackete, had geen toestemming van de Italiaanse autoriteiten om aan te leggen in de haven. Het Italiaanse Openbaar Ministerie verdenkt haar van medeplichtigheid aan illegale immigratie en overtreding van het zeerecht.

Carola Rackete, de door de Italiaanse autoriteiten gearresteerde kapitein van de "Sea Watch 3", de sleepboot van de NGO "Sea Watch", die illegaal in Italië aankwam en migranten naar Europa heeft gesmokkeld, wordt in de mainstream media veelal geprezen als heldin. Ongeacht haar bewust opgezochte wettelijke overtreding, komen nu interessante details uit het privéleven van Duitse aan het licht.

Zij werd gearresteerd wegens overtreding van artikel 1100 van de Navigation Code. Daarin staat o.m. het volgende: "De commandant of de officier van het schip, die daden van verzet of geweld tegen een nationaal oorlogsschip pleegt, wordt gestraft met een gevangenisstraf van drie tot tien jaar". Meerdere EU-landen, waaronder Duitsland, hadden zich bereid verklaard migranten op te nemen.

De vader van de linkse smokkelboot-activiste is een rijke defensie-adviseur.

Italiaanse onderzoeksjournalisten zijn erachter gekomen dat Ekkehart Rackete, de vader van de linkse "NGO-activiste", een goedbetaalde adviseur is in de militaire sector. Hij werkte eerder als expert op het gebied van militaire ingenieurs en verdedigingssystemen in de Duitse Bundeswehr en had er de rang van kolonel. Zijn specialiteiten zijn elektronica, spionage, verwijdering van explosieven en, interessant genoeg, scheepsbouw.

Volgens zijn Linkedin-profiel is Rackete sindsdien in als adviseur betrokken bij het bedrijf "Mehler Engineered Defense", een militair-gerelateerd bedrijf dat zich bezighoudt met ballistische beschermingssystemen.

De krant Corriere della Sera nam contact op met de vader en confronteerde hem met de illegale activiteiten van zijn dochter in de Middellandse Zee. Hij was echter trots op haar "vrijwilligerswerk". Het linkse wereldverbeteringsavontuur moet ook grotendeels worden medegefinancierd door de vader zelf. Want, zoals hij zelf zegt, de dochter kreeg alles van de familie, inclusief een huis in Engeland.

De overtocht voor Carola Rackete eindigde in ieder geval dat zij in handen viel van de Italiaanse politie op Lampedusa. De kapitein van het onder Nederlandse vlag varende NGO-schip "Seawatch", waarop zich de 43 uitsluitend mannelijke migranten bevonden die eerder voor de kust van Libië waren opgehaald, ramde tijdens de illegale binnenkomst in de haven van Lampedusa opzettelijk een boot van de Italiaanse financiële politie (met volledige bemanning) en nam daarmee het verwonden van die bemanning op de koop toe.
Het kleine Italiaanse bootje had gemakkelijk tot zinken kunnen zijn gebracht door de 600 ton wegende Seawtach. "Rackete heeft dit allemaal gedaan terwijl parlementariërs van de oppositie, waaronder ex-minister van Verkeer Graziano Delrio, aan boord van het schip waren. Ongelooflijk", aldus Salvini volgens informatie van de media.
Enkele dagen geleden al bekritiseerde hij de handelwijze van de kapitein en beschuldigde haar van “politieke provocatie”.



De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini reageerde later via Twitter:

Afdrukken Doorsturen