Denemarken gooit streng asielbeleid bij grof vuil

Het was natuurlijk te verwachten en o zo herkenbaar! De nieuwe socialistische regeringsleider van Denemarken, Mette Frederiksen, is nauwelijks in functie of ze is druk bezig haar verkiezingsbeloften te breken. Hoewel ze tijdens de verkiezingscampagne de burgers had verzekerd het strikte immigratie- en asielbeleid van haar rechts-liberale voorganger voort te zetten, blijkt de socialiste gewoon gelogen te hebben. Nu gooit ze het beleid van haar voorganger, dat op grote steun van de bevolking kon rekenen, op veel belangrijke punten bij het grofvuil. Dat doet ze omdat ze links nodig heeft om een meerderheid te kunnen krijgen. Partijpolitiek met een socialistische inslag. De kiezer kan de tering krijgen.

Critici praten nu al over grootschalig kiezersbedrog. In een document van 18 bladzijden zijn de kernpunten van het nieuwe, socialistische beleid - in coördinatie met het linkse politieke blok - verankerd.

Hoewel Frederiksen benadrukte dat de terugkeer van asielzoekers nog steeds vóór gaat boven hun integratie, wijzen haar plannen op het tegenovergestelde: het nieuwe beleid is erop gezicht om de levens van asielzoekers zo aangenaam en voordelig mogelijk te maken.
Er zal dus geen deportatiecentrum komen op het onbewoonde eiland Lindholm. Daar zouden criminele asielzoekers of islamitische terroristen moeten blijven tot hun uitzetting. Haar rechts-liberale voorganger, voormalig premier Lars Løkke Rasmussen, wilde dit plan de komende twee jaar uitvoeren. De veiligheid van de Denen gaat boven alles, was zijn principe. De socialisten hebben andere prioriteiten.

Frederiksen wil ook niet dat asielzoekers onder een dak leven met veroordeelde buitenlanders in een fabriek in Kærshovedgård, Midden-Jutland. Per slot van rekening deden ze niets verkeerd, zei ze. Overigens hebben inwoners en zakenlieden in het gebied geklaagd over toegenomen diefstallen en andere misstanden sinds de extra huisvesting van asielzoekers. Het oude bekende liedje.

Frederiksen wil ook het leven van migrantengezinnen met kinderen verbeteren. Ze zouden niet langer in Sjælsmark in het "exitcentrum" moeten wonen, maar - in overeenstemming met de vereisten van het Rode Kruis en de Ombudsman - op een gezinsvriendelijke manier moeten worden gehuisvest. Veel van deze kinderen hebben naar verluidt psychische problemen en slaap- en eetstoornissen.

In tegenstelling tot haar voorganger wil Frederiksen al dit jaar vluchtelingen uit het VN-quotasysteem naar het land halen. Ex-premier Rasmussen had dat in 2016 stopgezet. Het socialistische regeringshoofd wil dit tempo de komende jaren fors opschroeven.

Er komt ook een aanzienlijke verandering in het verblijfsrecht: vluchtelingen of asielzoekers met een baan in Denemarken krijgen een verblijfsvergunning. Zelfs als ze deze oorspronkelijk niet hadden. Voorwaarde: de betrokkene moet gedurende twee jaar in dienst zijn bij een bedrijf en de belofte hebben om door te gaan met werken.
Indirect wordt hiermee een illegaal verblijf gelegaliseerd. In het algemeen moet de toegang tot de arbeidsmarkt voor niet-EU-burgers worden vergemakkelijkt. De voorwaarde hiervoor was eerder de betaling van een minimumloon. Dat moet nu naar beneden worden herzien.

Afdrukken Doorsturen