Regeringsleiders kiezen voor (zelf)destructie EU

Het is veelzeggend dat de Europese Raad uiteindelijk kandidaten voordraagt die geen Spitzenkandidaten waren van een van de fracties in het Europees nepparlement. De regeringsleiders voelden zich niet verplicht het systeem te volgen waarbij de Spitzenkandidaten ook meteen de belangrijkste favorieten waren voor de topbanen, zegt Tusk. Ofwel: de kiezers van de EU kunnen met alle genoegen van onze regeringsleiders de middelvinger krijgen, maar dat wisten we eigenlijk tevoren al. Wel willen de leiders van de lidstaten deze mensen en het proces respecteren, zegt de voorzitter van de Europese Raad. Hij meent het waarschijniijk ook nog. Een update.

De Europese Raad van staatshoofden en regeringsleiders heeft de federale minister van defensie Ursula von der Leyen (CDU) voorgedragen voor de functie van nieuwe Commissievoorzitter. Om de opvolger van Jean-Claude Juncker aan het hoofd van de Commissie te worden, heeft von der Leyen nog de goedkeuring van het EU-nepparlement nodig. Die gaat niet één-twee-drie accoord.
Manfred Weber (CSU), de leidende kandidaat van de Europese Volkspartij voor de Europese verkiezingen, had zich eerder al teruggetrokken.
Deze Duitse staatsgreep zou wel eens averechts kunnen uitwerken. Het is een daad van wanhoop - en een nieuwe Duitse coup: in plaats van Timmermans is Von der Leyen nu favoriet in de race om Jean-Claude Juncker op te volgen. Het voorstel komt van bondskanselier Angela Merkel. Die heeft de afgelopen dagen voor twee bijzondere wendingen gezorgd. Eerst wilde ze Manfred Weber naar Brussel sturen - de zelfverklaarde verkiezingswinnaar uit Neder-Beieren.
Toen liet ze hem vallen en duwde Timmermans naar voren. Dit leidde tot een rebellie van de conservatieven, maar in ieder geval zou het het "systeem van topkandidaten" hebben gered.
Merkel heeft Frenske nu ook opgeofferd. Nu moet het plotseling een conservatieve Duitse vrouw zijn. Veel beter ware het geweest te kiezen voor Margrethe Vestager - een (halve) topkandidaat, maar wel een met de benodigde capaciteiten!

Dit vindt het Europees nepparlement niet leuk. De nieuw gekozen vertegenwoordigers worden gewoon overgeslagen. Dat von der Leyen een vrouw is, helpt niet veel. Maat toch een knappe prestatie voor iemand die niet in het Europees nepparlement gezeten heeft, en ook niet op de kandidatenlijst heeft gestaan. Maar wel nòg gekker dan Verhofstadt.
 "Gun-Uschi" wordt in haar eigen land beschouwd als een niet meer leverbaar model. In Berlijn waren haar dagen sowieso geteld na de talloze Bundeswehr-schandalen. Nu moet ze naar naar Brussel - om de Duitse macht veilig te stellen en de crisis in het leiderschap van de EU op te lossen. Geen van beide zal haar lukken.


De volgende hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid moet de huidige Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Josep Borrell worden, die in het verleden naam heeft gemaakt met scherpe retoriek tegen de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging. We weten allemaal hoe het er in het "democratische" Spanje vandaag de dag aan toe gaat, dus ook van hem zal beslist een *proest* heilzame werking uitgaan. Een geboren diplomaat, lezen we, maar dat valt moeilijk te rijmen met zijn uitspraak over de VS: "De VS hebben een hoger niveau van politieke integratie omdat ze geen geschiedenis hebben: het enige wat ze deden was een paar Indianen doden."


 
Trouwens, op deze persoon zitten ook wel wat vlekjes (gewoon een sjoemelaar), gezien bijvoorbeeld het artikeltje uit de Financial Times hierboven (insider trading). Of hier - gebruik Google Translate. Of wat te denken van dit.
Een Spaanse fascist in zijn puurste vorm, de man die zei dat Catalaanse separatisten gedesinfecteerd moesten worden. Wie was er toch ook alweer zo'n voorstander van het desinfecteren van mensen.......
Bij de Spaanse bevolking bekend als een corrupt socialistisch politicus. Dus volgens EU-normen uitermate geschikt.


De nieuwe president van de Europese Centrale Bank zal waarschijnlijk de huidige Managing Director van het Internationaal Monetair Fonds, Christine Lagarde, worden. Eerder schreven we over Lagarde, die in het verleden is veroordeeld voor haar rol in een controversiële betaling van € 400 miljoen aan een zakenman. Franse rechters vonden dat mevrouw Lagarde schuldig was aan nalatigheid omdat zij de uitbetaling van de staatsarbitrage aan de vriend van Sarkozy niet had betwist. Met Christine aan het roer kunnen we ervan uitgaan dat in no-time de transferunie geregeld is.


De opvolger van Donald Tusk als voorzitter van de Europese Raad is de huidige Belgische premier Charles Michel, die, na eerst zijn eigen land aan de rand van de afgrond heeft gebracht, hetzelde mag doen in de Europese Unie. 0.000005% van de bevolking in de EU heeft op hem gestemd..... democratie op zijn best!


Samenvattend kunnen we zeggen dat Frankrijk en Duitsland de banen in de EU hebben verdeeld zoals het hen het best uitkomt. Macron heeft de nieuwe baas van de ECB, waar de zuidelijke landen toch al meerderheid van stemmen hebben, in zijn pocket en ook de Belg Charles Michel, de nieuwe zwakke politicus van de Europese Raad, is een marionet van hem.
Merkel krijgt de Europese Commissie en het Europees nepparlement.
Eén troost: met de hierboven genoemde personen gaan we ofwel af op een zelfvernietiging van de Europese Unie, of we worden verwikkeld in een Derde Wereldoorlog. Een andere optie is er niet.



[meer voor abonnees]

Afdrukken Doorsturen