De bibberende bondskanselier

Binnen een periode van drie weken lijdt Angela Merkel aan drie bibberaanvallen. Men heeft medelijden met haar, de sympathie is groot. Terecht- ook zij is een mens, met alle sterke en zwakke punten. Maar zij is ook een openbaar persoon. En dat maakt deze zaak extra moeilijk.......

Hoe zouden de westerse mainstream media reageren als Donald Trump of Vladimir Poetin enorme bibberaanvallen hadden gehad tijdens openbare optredens? De journalisten zouden elkaar overtreffen met de wildste speculaties. Maar vooral zouden ze eensgezind roepen: Trump of Poetin zijn een bedreiging voor de mensheid, ze moeten onmiddellijk aftreden! Maar in de Europese Unie is Angela Merkel geen gevaar voor de mensheid... kennelijk.

Waar Merkel ook mee worstelt, waar ze ook last van heeft: ze kan de Duitsers en de rest van de wereld niet langer vertellen dat ze gezond en geschikt is om de burgers te dienen. Het feit dat ze dat blijkbaar toch probeert, gesteund door mensen in haar omgeving, kan alleen verklaard worden met een mengeling van wanhoop en totaal gebrek aan inzicht.

Met een verrassende verandering in het protocol, reageerde Angela Merkel op haar derde bibberaanval. Zij en haar Finse collega bleven zitten tijdens het spelen van de volksliederen (zie video hieronder).

We kennen hetzelfde verschijnsel van atleten die zichzelf graag serieus nemen: met hun reactie wanneer het volkslied van hun land klinkt, laten ze demonstratief hun politieke houding zien. Men legt zijn hand niet op het hart, de volgende springt rond, anderen zingen niet. Eén ding is zeker: ze staan de volgende dag in de krant.

Angela Merkel heeft echter nog een andere reden en die is veel serieuzer te nemen. Na drie bibberaanvallen vraagt iedereen zich af: is deze bondskanselier nog steeds in staat om het lot van het land (en de EU) te bepalen? Dus besloot Merkel om de kans op bibberaanvallen te vermijden. Ze doet geen stap achteruit. Ze gaat zitten.




Maar een regeringsleider die blijft zitten terwijl het volkslied wordt afgespeeld? Wat krijgen we nut? Op sommige foto's lijkt het net of Merkel mensen heeft uitgenodigd voor een koffiekransje. De Finse presidente ziet er misplaatst uit. Bij anderen wordt de schaamte van Merkel's mantra "Ich schaffe das" steeds duidelijker.

Voor de eerste keer werd het bibberen medio juni waargenomen bij de receptie van de Oekraïense president Volodymyr Selensky. De verklaring werd toen een tekort aan water genoemd. Negen dagen later huiverde de bondskanselier opnieuw bij de benoeming van de nieuwe minister van Justitie, Christine Lambrecht (SPD). Dit keer werd gezegd dat de aanval te wijten was aan de psychologische verwerking van de eerste aanval.

Op dezelfde manier rechtvaardigde Merkel de recente bibberaanval. Ze bevindt zich nog in de verwerkingsfase. "Het is duidelijk nog niet helemaal klaar, maar er is vooruitgang. En ik moet er een tijdje mee leven," zei ze. "Ik geloof dat het op een dag weg zal gaan zoals het ooit is gekomen."
De vraag of Merkel de afgelopen drie weken medische behandeling heeft gekregen, is onbeantwoord gebleven.

De Duitse "Tagesspiegel" wijst erop dat Merkel na de derde bibberaanval "zich niet kan beroepen op haar privacy". "Ze is een medische verklaring aan het volk verschuldigd."  Goed gezegd, alleen had de Tagesspiegel dat enige tijd geleden kunnen vragen. Merkel lijdt al geruime tijd aan hetzelfde gebrek als de meesten van degenen die haar steunen: te veel compassie met te weinig verstand.

Het bibberen van Angela Merkel wekt oprecht medelijden. Maar het verstand moet zeggen: Duitsland (en de EU) heeft een gezonde, actieve bondskanselier nodig. De meeste mainstream media durven die stelling niet aan. Ze zijn laf. Ook zij lijden aan te veel medeleven in combinatie met te weinig verstand.


[12 juli 2019]

Afdrukken Doorsturen