Rusland: over de betogingen en de sancties

In de westerse mainstream media wordt flink uitgehaald naar het optreden van de Russische veiligheidstroepen tegen "oppositieleden" in Moskou. Hoewel het hier lokale politiek betreft wordt vooral de Russische president Poetin zwaar bekritiseerd. Maar wie zit er eigenlijk achter die demonstrerende actievoerders?

Terwijl dag in dag uit de mainstream media in ons land (en de hele EU) overdreven veel aandacht besteden aan de betogingen in Moskou, en als toppunt van hypocrisie Frankrijk gisteren het door de politie gebruikte geweld veroordeelde - terwijl elke zaterdag betogers van de Gele Hesjes in Frankrijk in elkaar worden geslagen, verminkt of zelfs gedood (zie verklaring VN) - hebben we nog niemand zich horen afvragen wat of wie er nu eigenlijk achter die begoging zit.

Het is bekend en geen geheim dat vooral het Amerikaanse establishment sinds de val van de Sovjet-Unie haar marionetten probeerde onder te brengen in het leiderschap van de Russische staat (zoals het trouwens in veel landen in de wereld probeert te doen). Ex-president Boris Yeltsin was bijvoorbeeld zo'n stroman die het hele land bijna verkocht aan het Westen. Tot Vladimir Poetin als zijn opvolger een einde maakte aan deze praktijken.

Desondanks geeft de heersende elite in het Westen niet op. Zo zien we zelfs prominente politici van de Russische oppositie (zoals Alexander Nawalny) op de loonlijsten van de VS. Voor de meeste Russen zijn deze politici en partijen daarom geen alternatief voor de heersende politiek, zelfs als er enige kritiek is op het politieke leiderschap van het land. Simpel gezegd: ze geven de voorkeur aan corrupte politici die op zijn minst gedeeltelijk het welzijn van hun eigen land voor ogen hebben in plaats van politici die worden betaald/ondersteund door het Westen, die uiteindelijk de achteruitgang van hun eigen land willen bewerkstelligen.


Bovendien is het geen geheim dat de Amerikaanse ambassade in Moskou wordt afgewisseld met CIA-mensen en zijn er ook verschillende NGO's die het Russische regime willen veranderen, zoals de National Endowment for Democracy (NED), die wordt gecofinancierd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Amerikanen (en deels de Europeanen) bemoeien zich voortdurend met het Russische binnenlandse beleid en ondersteunen protesten, terwijl ze tegelijkertijd mogelijke Russische inmenging in hun eigen binnenlandse beleid veroordelen en zelfs sancties opleggen zonder enig bewijs - terwijl gerechtelijke uitspraken die die inmenging weerleggen, niet door de westerse mainstream media worden gerapporteerd). En Rusland sancties opleggen vanwege het vermeende vergiftigen van Skripal... terwijl aan Saoedi-Arabië voor miljarden aan wapens wordt verkocht, ondanks het in stukken hakken van Jamal Khashoggi.....
Over de recente Amerikaanse sancties zometeen nog wat meer.

Je kunt je ook afvragen hoe Washington, Londen of Berlijn zouden reageren als Rusland of China de oppositiepartijen rechtstreeks of openlijker zouden steunen om een regime-verandering in hun voordeel in die landen te bewerkstelligen? Het is dus geen wonder dat het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geklaagd over de steun van de Amerikaanse ambassade op 3 augustus jl..

De betrokkenheid van de Amerikaanse ambassade in Moskou bleek onder andere uit het feit dat zij een route had gepubliceerd voor deze zogenaamde wandeling, die gepland stond voor zaterdag. Minutieus was de route is ingedeeld: wanneer begint het, wanneer eindigt het, noem maar op.

Maar om er achter te komen wie er nu precies achter deze ongeregeldheden zitten, citeren we even uit een artikel uit het Duitse "Der Spiegel", waarin het volgende staat vermeld:

Waarom wordt hier de "mensenrechtenorganisatie" OWD genoemd? En wat voor organisatie is dat?

Het is geen onafhankelijke NGO, maar een propagandamiddel aangedreven door het Westen. Volgens eigen informatie wordt de OWD gefinancierd door de Europese Commissie, de Heinrich Böll Stichting en de Franse ambassade in Moskou. En bedroefd merkt OWD van haar kant op dat de "National Endowment for Democracy" (gefinancierd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken) en de "Open Society Foundation" (gefinancierd door George Soros) niet langer actief mogen zijn in Rusland, omdat ze de OWD eerder zouden hebben gesteund.

Het plaatst de demonstraties in Moskou in een wat ander daglicjt. Veel demonstranten die niet door het probleem zijn getroffen, demonstreren tegen een lokaal probleem in Moskou, en er zitten duizenden bloggers en journalisten tussen hen die alles willen filmen.

Nog even over de santies die Donald Trump aan Rusland oplegt.
Wat de VS nu aan nieuwe sancties tegen Rusland heeft geïntroduceerd, wordt als volgt gerechtvaardigd: Rusland had met de - vermeende, maar onbewezen - aanval op de voormalige dubbelagent Sergei Skripal tegen een Amerikaanse wet op de controle op chemische wapens geschonden. De nieuwe sancties moeten indrukwekkend klinken: geen Amerikaanse banken worden meer betrokken bij de plaatsing van Russische buitenlandse obligaties, Washington belooft veto's uit te spreken tegen alle mogelijke leningsverplichtingen voor Rusland door internationale financiële instellingen; lopende leningen mogen niet worden verlengd.

Maar het venijn zit, zoals altijd, in de staart, de kleine lettertjes. Ten eerste heeft Rusland onder Vladimir Poetin zijn externe schuld drastisch verminderd, werd de Russische schuld aan de "Club van Parijs" vroegtijdig (in de eerste termijn van Poetin) terugbetaald en vandaag de dag is de buitenlandse schuld van Rusland slechts ongeveer zes procent van zijn bruto nationaal product.
Dit is behoorlijk solide en daarom willen Amerikaanse banken liever met Rusland zaken doen dan andersom. Ten tweede, de achterdeur: banken in de VS - en in het algemeen degenen die ook zaken met de VS zouden kunnen doen en zo een doelwit van zogenaamde secundaire sancties zouden kunnen worden - worden spoedig uitgesloten van deelname aan de uitgifte van Russische staatsobligaties. Met de secundaire handel, wanneer de papieren voor het eerst op de markt zijn, mogen ze vervolgens wel deelnemen, ls er iemand zich aandient die deze obligaties plaatst.
Kleine opmerking: er is een land waarvan de naam begint met C, dat nu een zeer omvangrijke financiële sector heeft. Evenzo verbieden de sancties Rusland leningen in vreemde valuta te verstrekken - maar bij roebelleningen zou het geen probleem zijn. De maatregel is volkomen belachelijk: leningen in roebels kunnen, als Rusland het zou willen, terugbetaald worden door geld bij te drukken. Bovendien versterkt een dergelijk systeem van sancties alleen de ontkoppeling van Rusland van de zogenaamde wereldeconomie. Rusland en China stemmen steeds meer hun bilaterale handel af op hun eigen valuta en laten de dollar steeds meer links liggen.

Daarom is de Russische reactie op die aankondiging van Trump nogal ontspannen: dit is geen nieuws. Wel zal het ertoe leiden dat de VS zich uiteindelijk zullen (moeten) realiseren dat ze niet zo onmisbaar zijn als ze denken dat ze zijn en zoals de rest van de wereld zou moeten geloven.
De keizer loopt al in zijn ondergoed.

Afdrukken Doorsturen