Waarom een kleine brouwerij zijn merknamen moest veranderen

Net als in elke andere branche, zijn de ècht frustrerende verhalen als het gaat om handelsmerkgeschillen in de brouwerij-business met concerns die zich buiten deze industrietak bevinden - en het zijn vooral die multinationals die een conflict beginnen waar het niet thuishoort.

Al sinds de start van deze site hebben we regelmatig over kwesties inzake het handelsmerk gesproken, en recentelijk nog over twistpunten ten aanzien van het merkenrecht bij ambachtelijke brouwerijen, wereldwijd. Met de explosie van deze industrietak over de hele wereld, is de eens zo sympathieke houding die kleine brouwerijen hadden ten opzichte van problemen met intellectueel eigendom verdwenen, en onder andere vervangen door een agressie houding van grote concerns als het gaat om bijvoorbeeld de bescherming van een domeinnaam,  gezien de enorme geldbedragen die worden verdiend bij het brouwen.

Net als in elke andere branche, zijn de ècht frustrerende verhalen als het gaat om handelsmerkgeschillen in de brouwerij-business met concerns die zich buiten deze industrietak bevinden - en het zijn vooral die multinationals die een conflict beginnen waar het niet thuishoort.

Het meest recente voorbeeld hiervan is dat Boss Brewing de naam van een paar bieren moet veranderen nadat de brouwerij gepest is door Hugo Boss, de fabrikant van chique kleding en niet te vergeten de producent van de SS nazi-uniformen, die mede gemaakt werden door dwangarbeiders uit Polen en Frankrijk. Overigens maakte het bedrijf wat dit punt betreft pas in de jaren negentig schoon schip (met het excuus dat "iedereen toen lid was van de nazi-partij").

We lazen op de site van Wales Online dat Boss Brewing, dat werd opgericht in 2014, een "wapenstilstandbrief" had ontvangen van de high-end fashion retailer Hugo Boss.... na het toepassen van het handelsmerk op zijn merk.

Volgens gegevens gepubliceerd door het Intellectual Property Office zijn twee handelsmerken van Boss Brewing in oktober 2018 uitgezet in een proces dat meestal ongeveer £ 300 kost. De brouwer moest echter in plaats daarvan bijna £ 10.000 aan juridische kosten betalen tijdens een strijd van vier maanden.

Een mede-eigenaar van het bedrijf, Sarah John, vertelde Wales Online dat Hugo Boss "onvermurwbaar was en dat ze wilden voorkómen dat de betwiste naam in de handel kwam. Het bedrijf vertelde John dat het het handelsmerk Boss in het grootste deel van de wereld bezat, maar dat het geen handelsrechten bezat met betrekking tot alcohol.

Handelsmerkwetgeving is meestal ontworpen om te voorkómen dat het publiek in verwarring wordt gebracht over de bron van een product of dienst. De waarschuwingsbrief van Hugo Boss geeft kennelijk aan dat dit concern denkt dat het publiek blijkbaar niet in staat om een bierbrouwer en een kledingfabrikant uit elkaar te houden.
We zouden ons kunnen voorstellen dat Hugo Boss een probleem zou kunnen hebben met kledingartikelen die de brouwer zou hebben bedrukt met de naam "Boss" - en zelfs dàt zou betwistbaar zijn - maar eerlijk gezegd vinden wij het nogal dom om de kwestie van de naam van de brouwerij of zijn bieren aan de orde te stellen.

Maar aanhoudende pesterijen over handelsmerken werken, vooral als de pestkop veel meer geld bezit dan zijn veel kleinere slachtoffer.

Uiteindelijk werd er een compromis bereikt, waarbij Boss Brewing de naam van twee van zijn bieren moest veranderen. Boss Black, een 5% ABV-stout, is Boss Brewing Black geworden, en Boss Boss, een 7,4% ABV dubbele IPA, is nu Boss Bossy. Het is de brouwer ook verboden zijn merkkleding, waaronder hoeden en t-shirts, te verkopen.

John voegde eraan toe: “We hebben palletladingen Boss Black waar we doorheen moeten gaan en de labels moeten veranderen, wat een grote kostenpost en tijd zal zijn voor een kleine brouwerij. Dit was een vreselijke ervaring en zo stressvol. We hebben zo hard gewerkt om dit alles te creëren en wat een eenvoudig proces had moeten zijn, deed ons afvragen of alles in de toekomst in orde zou zijn en of we alles zouden verliezen."

En voor wat? Om ervoor te zorgen dat het publiek de beroemde kledinglijn van Hugo Boss niet verward met een kleine Welshe brouwerij?
Je zou er alcoholist van worden.....

Afdrukken Doorsturen