De wereld op zijn kop

In Europa wordt het met de dag gekker, vooral in Duitsland. En nee, dan hebben we het niet over Merkel en de door haar veroorzaakte en nog steeds gesteunde migrantencrisis. Terwijl de Brexit met rasse schreden nadert, probeert Duitsland wanhopig zijn economie (of op zijn minst het bankensysteem) te redden. Welkom in de wereld van negatieve rente!

Gisteren probeerde de Duitse Bundesbank staatsobligaties te verkopen met een looptijd van 30 jaar en een negatief rendement van -0,11%. Dat wil zeggen: wie Duitse staatsobligaties koopt, maakt verlies. Beleggers moeten dus betalen om geld te lenen aan de Duitse federale overheid.

De verkoop was een ramp! Wat is er gebeurd?

De Duitse overheid slaagde erin voor slechts 824 miljoen euro domme beleggers te vinden die dit rampenplan wilde kopen. We hebben geen idee waarom. De Bundesbank moest bijna tweederde van de geplande emissie terugnemen, omdat niemand het wou hebben. En de mensen die wel hebben toegehapt verliezen geld, vanwege de negatieve rente. Die 824 miljoen euro kan worden toegevoegd aan 's werelds groeiende $ 15.000 miljard aan bestaande negatief renderende schulden. $ 15.000 miljard... een angstaanjagend gegeven!

Een slechter signaal uit Duitsland kunnen we niet zo gauw bedenken. De Duitse economie bevindt zich in een recessie en vanwege dit feit wil men de bevolking dwingen geen geld te sparen, maar uit te geven. Kóóp die auto! Kóóp dat huis!
En zoals het al jaren gaat worden de spaarders bestraft en de mensen die (steeds meer) schulden aangaan worden beloond!

Hoe ziek moet een financieel systeem zijn om te kunnen overleven door het instellen van negatieve rentetarieven?
Alle Duitse staatsleningen staan nu in de min, ongeacht de looptijd.
Er zijn beleggers die denken dat de kopersstaking zoals die gisteren heeft plaatsgevonden, de Duitse Bundesbank ertoe zal dwingen de rentetarieven weer te gaan verhogen. Dat zal niet gebeuren. Als de Duitse overheid haar nieuwe schuld niet langer kan verkopen omdat het voor beleggers een verlies oplevert vanwege het negatieve rendement, dan zullen de Bundesbank en de ECB "gedwongen" zijn de staatsobligaties op te kopen, zodat de Staat zijn verplichtingen kan nakomen.
Het is tegen alle regels wanneer een centrale bank overheidsuitgaven financiert - maar daar trekken ze zich in de eurozone niets van aan. Vervolgens kan de Bundesbank het geld rechtstreeks uit het niets produceren en aan het ministerie van Financiën overmaken. Die twee zorgen al voor minimaal 20% van de staatsschuld van alle eurolanden, in sommige landen is dat zelfs nog aanzienlijk meer.

Eind 2017 bezat de Bundesbank bijvoorbeeld ongeveer 25% van het uitstaande nominale volume aan federale effecten. De balans van de Bundesbank is nu goed voor ongeveer 40% van de economische productie van het eurogebied; Sinds het begin van de aankoop van activa is het meer dan verdubbeld.

We hebben het vaker gezegd: we worden geregeerd door idioten.

Wat betreft de looptijd van 10 jaar zijn er nu 13 landen met een negatieve rente. Bovendien staat thans de European Financial Stability Facility op -0.357%.


Bij een  tweejarige looptijd heeft Europa 17 landen met negatieve rendementen. En dat aantal blijft oplopen.


Rosengren van de Boston Federal Reserve pleit voor verdere renteverlagingen bij een effectief Fed Funds-tarief van 2,1250%, terwijl het streefpercentage van de Europese Centrale Bank (ECB) ... -0,40% is. Wat een verschil!



De banken in de eurozone moeten -0,40% boeterente betalen aan de ECB als ze daar parkeren. Dat dwingt hen om risicovolle zaken te doen, zodat ze toch nog ergens een rendement kunnen halen. Kijk maar naar de precaire situatie van de Deutsche Bank, die in feite vele malen bankroet is (maar eigenlijk als zombiebank door het leven gaat).

Voor particulieren is het veel beter om contant geld thuis te bewaren, want zelfs als men het geld op de bankrekening laat staan, kost het geld (o.a. vanwege de werkelijke inflatie). Zullen pensioenfondsen en verzekeraars méér onder het schrikbewind van de ECB lijden?  Natuurlijk, omdat ze leven van positieve rentetarieven. Zullen aandelenkoersen en huizenprijzen nog verder stijgen en een nòg grotere bubbel creëren?  Wij denken van niet, omdat er teveel seinen op rood staan. Alles is zo pervers en op zijn kop gezet dat het niet veel langer kan duren en het wereldwijde kaartenhuis instort.

We waarschuwen al jaren dat de centrale banken hun obligatiemarkten enorm hebben verstoord met activa-aankopen (kwantitatieve versoepeling), waardoor er een acuut en chronisch tekort aan risicovrije effecten is ontstaan, waardoor er op een dag door het verloop van de rentecurve spontaan een marktcrash en langdurige wereldwijde recessie kan (zal) ontstaan.

Centrale banken hebben een monster gecreëerd dat ze nu niet kunnen temmen en ze hebben geen idee hoe de huidige crisis op te lossen. Ze zullen door de markt worden gedwongen om dingen te doen die ze òf niet willen òf niet zouden moeten doen. Het is het gevolg van een 30-jarige opbouw van moreel gevaar, het met alle middelen voorkómen dat failliete ondernemingen/banken ook daadwerkelijk omvallen en het niet begrijpen van de markten, waardoor het prijsmechanisme van de financiële markt vrijwel nutteloos geworden is.

Eén van de weinige maatregelen die centrale bankiers nog kunnen nemen is om iedereen geld te geven. Inderdaad, helicopter geld. Het zal niet alleen het failliet van het financieel systeem aantonen, maar ook de onkunde en domheid van de centrale bankiers en politici, die al die jaren geen aandacht hebben geschonken aan dat financieel wanbeheer dat zich in alle openheid kon voltrekken.
Kunt u zich nog de volgende voorpagina herinneren van het blad Time uit 1998?


Een andere oplossing - althans voor het financiële systeem - kan een ramp als 9/11 zijn, of een oorlog, en het is in dit verband geen toeval dat overal op de wereld - op zóveel verschillende plaatsen - onlusten uitbreken en de spanningen tussen landen oplopen

Afdrukken Doorsturen